Υποστήριξη της εκλογικής προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ, με ή χωρίς συμμετοχή στα ψηφοδέλτια, ανακοίνωσαν χθες οι πολιτικές κινήσεις "Κοινωνική Συμφωνία" της Λ. Κατσέλη, "Κοινωνία Πρώτα" του Οδ. Βουδούρη, "Αριστερή Πρωτοβουλία" των Ανδ. Νεφελούδη - Στ. Μπαγεώργου, καθώς και ο οικονομολόγος Γ. Βαρουφάκης. 
Οι τρεις κινήσεις, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και ανένταχτοι πολίτες ανέλαβαν και πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών στήριξης της υποψηφιότητας Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, καθώς, όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, η συγκεκριμένη υποψηφιότητα "απεικονίζει την αφύπνιση του ευρωπαϊκού Νότου και κυρίως τη θέληση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να σηματοδοτήσει το μέλλον της Ευρώπης".

Τα παραπάνω γράφει η εφημερίδα Αυγή, προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε εσωτερική  σελίδα παρουσιάζει αναλυτική ανακοίνωση στήριξης του οικονομολόγου Γ. Βαρουφάκη

Και οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης

Στη δήλωσή του ο Γιάνης Βαρουφάκης, αφού επαναλαμβάνει τους λόγους για τους οποίους δεν θεωρεί σκόπιμο να είναι υποψήφιος, διευκρινίζει πως "θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ (...) να μεγιστοποιήσει το ποσοστό του στις ευρωεκλογές". 

"Παρών" στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για νίκη στις ευρωεκλογές δηλώνει και ο Γιάνης Βαρουφάκης, πράγμα που προκύπτει αφενός από τη δήλωση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα (στο TVXS), με αφορμή και τις σχετικές συζητήσεις για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου από άρθρο του οικονομολόγου στο protagon.gr.

"Είναι γνωστό εδώ και καιρό" -σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- "ότι ο καθηγητής Γιάνης Βαρουφάκης βρίσκεται σε επαφή και διάλογο μαζί μου και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε άλλωστε συμμετάσχει σε πολλές δημόσιες εκδηλώσεις από κοινού. Εν όψει της κρίσιμης μάχης των ευρωεκλογών συζητήθηκε το ενδεχόμενο συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ".

"Μίλησα μαζί του και μου είπε ότι, αν και δεν θα ήθελε να είναι υποψήφιος, θέλει να συμβάλει όσο μπορεί με τις γνώσεις και την εμπειρία του στον αγώνα που κάνουμε για τη νίκη στις ευρωεκλογές και τη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη η Ευρώπη και ο τόπος" καταλήγει η δήλωση Τσίπρα.

Από την πλευρά του ο Γ. Βαρουφάκης δηλώνει: "Θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τον ΣΥΡΙΖΑ να επεξεργαστεί θέσεις ευεργετικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη και να μεγιστοποιήσει το ποσοστό του στις ευρωεκλογές, (πάντως) δεν υπάρχει κανείς λόγος να είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής για να βοηθήσω προς αυτή την κατεύθυνση", και για λόγους που έχει εκθέσει.