ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Τριπλασιασμός προστίμων για αυθαίρετη κατάληψη


 

Ρύθμιση χρεών πολιτών, υπό προϋποθέσεις,  προς δήμους και ΔΕΥΑ με καταβολή 60 δόσεων


Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, σήμερα Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) που αφορά στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης σε Δήμους και Περιφέρειες, καθώς και για τη ρύθμιση οφειλών προς αυτούς.

Με αυτό αυστηροποιήθηκε το πλαίσιο αντιμετώπισης της αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, του οποίου τα πρόστιμα αυξάνονται, με στόχο την αντιμετώπιση της μάστιγας κατάληψης πεζόδρομων και άλλων χώρων από καταστήματα κάθε είδους.

Με το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ, το οποίο αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, ρυθμίζεται μία σειρά καίριων ζητημάτων που αφορούν στη βελτίωση της λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, την αναβάθμιση των χερσαίων συνοριακών σταθμών, βάζοντας για πρώτη φορά ρητούς κανόνες για την οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό τους, αλλά και θέματα που διευκολύνουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών.

Θα ακολουθήσει και θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή εντός του 2025 η σύνταξη του Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης.

Η βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Πούλου 

Για τον ενιαίο Κώδικα Αυτοδιοίκησης η βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εσωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώτα Πούλου αναφέρθηκε στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2025-2028 και στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2025.

Όπως τόνισε, στη Βουλή χθες η κυβέρνηση επιλέγει να μην ξεφύγει από την πεπατημένη της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, μην έχοντας προετοιμαστεί για το γεγονός ότι οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και η συναφής ενεργειακή κρίση συνιστούν έκτακτες καταστάσεις που θα εκτροχιάσουν την υλοποίηση τους. Απλώς, θα χρησιμεύσουν ως χρήσιμο επικοινωνιακό άλλοθι όταν αυτό θα συμβεί.

Επί του νομοσχεδίου, επανέλαβε την έντονη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μια σειρά από διατάξεις, με τις οποίες η κυβέρνηση αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο την αυτοδιοίκηση, προσθέτοντάς της διοικητικά βάρη και αρμοδιότητες, την ίδια ώρα που της στερεί πόρους και μέσα.

Επίσης, ζήτησε να προστατευτεί ρητά η πρώτη κατοικία από τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τις οφειλές στους δήμους και να διευρυνθεί σημαντικά το περιθώριο ένταξης οφειλετών σε ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Τέλος, τόνισε ότι οι σκανδαλώδεις και φωτογραφικές διατάξεις για την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, μας οδηγούν στην καταψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής και ζητήσαμε, για αυτά τα άρθρα, ονομαστική ψηφοφορία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Θοδωρής Λιβάνιος, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του νομοσχεδίου κάνοντας ειδική μνεία στις ρυθμίσεις που προβλέπονται για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς της χώρας.

Τριπλασιαμός προστίμων αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστων χώρων

Αναφορικά με τις διατάξεις που προβλέπονται για τη βελτίωση της λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, ο Υπουργός Εσωτερικών στάθηκε ιδιαιτέρως στον τριπλασιασμό των προστίμων για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων και την αυστηροποίηση κυρώσεων για τη μη συμμόρφωση των παραβατών στην άρση της παράνομης κατάληψης, τονίζοντας ότι η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην απελευθέρωση του δημόσιου χώρου και την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών και των ατόμων με αναπηρία.

Έως 60 δόσεις θα ρυθμίζονται τα χρέη προς δήμους

Ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε και στη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, με αποπληρωμή έως 60 δόσεις και ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους οφειλέτες.

«Οι οφειλές προς τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ φθάνουν τα 3,6 δισ. ευρώ. Δίνουμε, πλέον, τη δυνατότητα για ρύθμιση έως 60 δόσεις και οι ευάλωτοι οφειλέτες θα μπορούν, με αντικειμενικά κριτήρια, να πετύχουν ακόμα ευνοϊκότερης ρύθμισης», υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι το μεταρρυθμιστικό έργο του Υπουργείου Εσωτερικών θα συνεχιστεί, χαρακτηρίζοντας ως «επόμενο μεγάλο βήμα» τη σύνταξη του νέου, ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, που θα δώσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία στους φορείς για τον εκσυγχρονισμό και την εύρυθμη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη δημιουργία -μεταξύ άλλων- μηχανισμών λογοδοσίας και διαφάνειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: