ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Συνέντευξη εφ' όλη της ύλης του εκπροσώπου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

Προχωράμε σε επίκαιρη επερώτηση για να ξαναφέρουμε το θέμα της ακρίβειας στη συζήτηση ενόψει του Προϋπολογισμού, όσον αφορά το κόστος στις μετακινήσεις, στην ενέργεια, στα τρόφιμα

Σημεία από τη συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Παυσανία Παπαγεωργίου, στην ΕΡΤNews​

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παυσανίας Παπαγεωργίου, μιλώντας στην εκπομπή Newsroom και στους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ, στις 8 Οκτωβρίου 2024 επεσήμανε:

Για τη δράση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την εκλογή προέδρου:

Συνεχίζεται ταυτόχρονα και το υπόλοιπο έργο, γιατί δεν είναι μόνο οι εσωκομματικές εκλογές. Γνωρίζετε ότι προχωράμε σε ένα προσχέδιο Προϋπολογισμού, το οποίο πρέπει να αντικρούσει όλη η αντιπολίτευση. Τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ το κάνει. Προχωράμε σε επίκαιρη επερώτηση για να ξαναφέρουμε το θέμα της ακρίβειας στη συζήτηση ενόψει του Προϋπολογισμού, όσον αφορά το κόστος στις μετακινήσεις, στην ενέργεια, στα τρόφιμα. Αυτά τα τρία βασικά θέματα που απασχολούν. Η κοινοβουλευτική ομάδα δια του προέδρου της.

Δεν έχουμε σταματήσει ούτε μία στιγμή το κοινοβουλευτικό έργο. Μπορεί όλα τα υπόλοιπα να είναι, στην νέα καθομιλούμενη, πιο spicy, να είναι πιο «πικάντικα» σε σχέση με την καθημερινότητα, αλλά αυτό που πονάει περισσότερο είναι η ακρίβεια, την οποία δεν σταματάμε ποτέ να φέρνουμε ως θέμα στη Βουλή.

Για την υποψηφιότητα του Στ. Κασσελάκη:

Εφόσον έχει καταθέσει τα έγγραφά του πάει να πει ότι το επιθυμεί. Είτε είναι διαμέσου τρίτου είτε ο ίδιος το έχει εκφράσει, κάποιος συγκέντρωσε προς αυτή την υποστήριξη κάποια ονόματα και κάποια έγγραφα. Αυτά θα τα παραλάβει το αρμόδιο όργανο, σήμερα κιόλας έχουμε Πολιτική Γραμματεία, οπότε ό,τι έχει έρθει το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή θα προστεθεί σε αυτά που έχουν φέρει άλλοι υποψήφιοι νωρίτερα και προχωράμε. Ωστόσο, μπορεί ανά πάσα στιγμή κάποιος να ανακαλέσει την υποψηφιότητα για λόγους τους οποίους δεν μπορώ να γνωρίζω αυτή τη στιγμή.

Για το Πόθεν Έσχες και αν θα μπορούν οι πολίτες να δουν τα έγγραφα που ζητούνται από τους υποψήφιους προέδρους:

Ως προϋπόθεση είπαμε ακριβώς αυτό. Ότι θα δημοσιοποιήσουμε, μέσω της σελίδας του ΣΥΡΙΖΑ, syriza.gr, τα έγγραφα τα οποία συνοδεύουν τις υποψηφιότητες.

Οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων, αν όχι όλοι, ήδη στο παρελθόν έχουν καταθέσει Πόθεν Έσχες. Επί του προκειμένου όλοι έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία.

Για τη δήλωση του Στ. Κασσελάκη σχετικά με τη «συνιστώσα διαπλοκής»:

Είναι ένα λεκτικό το οποίο ο καθένας μπορεί να το μεταφράσει ή να το εξηγήσει με τη δική του προσλαμβάνουσα και με τις δικές του εμπειρίες. Σίγουρα ο χώρος της Αριστεράς και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, έχει καταφέρει διαχρονικά να κρατήσει «ψηλά το κεφάλι» και ως προς τη διαχείριση των οικονομικών και ως προς την καταπολέμηση των σχέσεων της διαπλοκής. Συνεπώς κάποιοι πρέπει και μπορούν να είναι ευαίσθητοι σε σχέση με αυτό το θέμα, κάποιοι άλλοι έρχονται αργότερα στο πολιτικό σύστημα και βλέπουν καταστάσεις τις οποίες θέλουν να μεταφέρουν με ένα έντονο λεκτικό, με μια έντονη καταδίκη. Ελπίζω ότι αυτό είναι το δεύτερο, και ότι δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη λειτουργία του και ως προς τον τρόπο με τον οποίο πορεύτηκε στο παρελθόν, αλλά αφορά όλο το σύστημα το ελληνικό και το τι πρέπει να ξεκαθαρίσει κάθε πολιτική παράταξη, η οποία θέλει να προσφέρει κάτι σ’ αυτό.

Είναι ένα θέμα το οποίο του έχει δημιουργήσει προβλήματα με συντρόφους του. Είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και με τον κόσμο στον οποίο απευθύνεται. Γιατί και ο κόσμος θέλει να ξέρει τι ακριβώς εννοεί, και με τους ίδιους τους συντρόφους του. Εάν το θέλει, έχει πραγματικά κάθε ευκαιρία.

Για το αν στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι όλοι μαζί την «επόμενη μέρα», καθώς υπάρχουν δηλώσεις για το αντίθετο:

Αποτυπώνεται μία μια ένταση η οποία έχει συσσωρευτεί το τελευταίο διάστημα και σίγουρα μια προεκλογική διαδικασία είναι μια δυνατότητα εξαέρωσης αυτής της συμπυκνωμένης έντασης. Όμως, παρόλα αυτά, μιλάμε πάλι για το ζήτημα του πολιτικού πολιτισμού και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ταυτόχρονα θέλει να συνεχίζει το έργο του. Ο πολιτικός πολιτισμός μπορεί να έχει εκφάνσεις ήρεμες ή εκφάνσεις κάπως πιο έντονες. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό το οποίο θα μας φέρει μέχρι το συνέδριο πρέπει να είναι μια επικοινωνία με όλο τον κόσμο, γιατί πλέον δεν θα είμαστε ούτε 30 άτομα ούτε 20 άτομα, ούτε 130, ούτε 200. Θα είναι χιλιάδες πολιτών οι οποίοι θα προσέλθουν σε ένα συνέδριο για να βιώσουν και να συμμετέχουν σε μια διαδικασία.

Για τον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου και το εύρος της εκπροσώπησης:

Υπάρχει απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής η οποία έχει δείξει το μέτρο και αν το ακολουθήσει κανείς, με βάση τα εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγούμαστε σε ένα συνέδριο χιλιάδων. Από εκεί και πέρα, ξέρετε ότι η οικονομική δυνατότητα και η οικονομική δυσχέρεια τη σημερινή εποχή, δυσκολεύει πραγματικά κάποιον από την περιφέρεια να προσέλθει και να μείνει στην πρωτεύουσα για δύο ή τρεις ημέρες. Είναι πραγματικά μια έξτρα επιβάρυνση. Γι’ αυτή θα πρέπει να υπάρχει και μια άλλη δυνατότητα, όπως υπήρχε και στο παρελθόν για τους Έλληνες του εξωτερικού. Άρα, δεν τίθεται κανένα θέμα για το μέγεθος του συνέδριου. Το μέγεθος του συνέδριου αφορά όλους τους συνέδρους, οι οποίοι θα εκλεγούν στη βάση του ένα προς σαράντα. Για κάθε σαράντα μέλη θα εκλεγεί ένας σύνεδρος και θα γίνει μέσα από ανοιχτή ψηφοφορία. Συνεπώς θα βρεθούμε με τη βάση μαζί στον ίδιο χώρο.

Για το αν το συνέδριο μπορεί θεσμικά να ακυρώσει την απόφαση της ΚΕ:

Θεσμικά θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος. Υπάρχει απόφαση η οποία καλεί σε συνέδριο. Αυτή η απόφαση δίνει στο συνέδριο μία ημερήσια διάταξη. Δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, μέσα στην ημερήσια διάταξη κανένα τέτοιο ζήτημα. Υπάρχει η επικύρωση των υποψηφιοτήτων, γιατί όλες οι πλευρές και όλοι οι υποψήφιοι έχουν δεχτεί και τονίζουν καθημερινά οι εκπρόσωποί τους ή και οι ίδιοι, ότι θα πάμε σε εκλογές. Και είναι και μία πολιτική απόφαση.

Για το ενδεχόμενο διεξαγωγής debate:

Νομίζω ότι όλοι έχουν πει ότι θα προσφέρει πολύ περισσότερα ένα debate από μία ξεχωριστή συζήτηση.

Για την αποσύνδεση της εκλογής προέδρου από την εκλογή της ΚΕ:

Αυτές οι αποφάσεις παίρνονται στη βάση εισηγήσεων και πλειοψηφικά. Εφόσον αποφάσισε το όργανο να μην γίνουν πρόωρες εκλογές Κεντρικής Επιτροπής, αλλά να εκτίσει όλη της τη θητεία, γιατί είναι ακόμα σε ενεργή θητεία, νομίζω ότι εγώ δεν έχω να προσφέρω κάτι άλλο. 

Για το αν υπάρχει ανησυχία για την προσέλευση στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, σε σύγκριση με αυτή που θα σημειωθεί στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ:

Είναι ένα τελείως διαφορετικό κόμμα, με τελείως διαφορετική ιστορία,  που είχε το 32% και το 33% σε στιγμές οι οποίες ήταν πάρα πολύ έντονες και κράτησε τον πολιτικό του πολιτισμό. Όμως, δεν προχώρησε στην εγκόλπωση κόσμου, για να μπορεί να τον κρατάει εκεί και να μην μπορεί αυτός να εκφράζεται ελεύθερα ή να μετακινείται γενικότερα στο χώρο. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι ένα κόμμα το οποίο προσπαθεί να δείξει μέσα από τα νούμερα των μελών όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δύναμη, αλλά προσπαθεί να δείξει ότι διευρύνει την απεύθυνσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: