ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Η βία των νέων είναι πρωτίστως σύμπτωμα κοινωνικής κρίσης και δυστυχίας

 


Δήλωση του βουλευτή Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου

Το φαινόμενο της νεανικής βίας και παραβατικότητας δεν επιδέχεται εύκολες εξηγήσεις και σίγουρα εύκολες λύσεις.

Τα περιστατικά έχουν πυκνώσει, δυστυχώς είχαμε και στον Βόλο ένα κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής, και ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που εμπλέκονται σε αυτά μειώνεται.

Γίνεται, και καλώς, μια μεγάλη συζήτηση για την ευθύνη των γονέων, για τα social media και την μουσική υποκουλτούρα, όμως για κάποιο λόγο αποφεύγεται η σύνδεση του προβλήματος με την μεγάλη κρίση που βιώνουμε ως κοινωνία. Δεν συζητάμε για την ευθύνη του κράτους και άλλων κοινωνικών συντελεστών.

Δεν μιλάμε για την απουσία του ενός ή και των δύο γονέων, όχι επειδή είναι εργασιομανείς, αλλά επειδή πρέπει να δουλέψουν 13ωρα ή 6ημερα προκειμένου να ζήσουν την οικογένειά τους και να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις.

Οι Έλληνες είναι παραδοσιακά δεμένοι με τα παιδιά τους. Είναι δύσκολο να δεχτούμε ότι μέσα σε μια γενιά αυτό έχει αλλάξει τόσο ριζικά.

Δεν μιλάμε για την υποτίμηση του θεσμού του δημόσιου σχολείου και του εκπαιδευτικού.

Δεν μιλάμε για την απουσία κινήτρου στα παιδιά να θέτουν στόχους και να προσπαθούν σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχει πια κοινωνική κινητικότητα και κυριαρχούν η δυστυχία και η απαισιοδοξία. Είμαστε στην τρίτη χειρότερη θέση στον δείκτη κοινωνικής δυστυχίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Ενημερωθήκαμε για τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση με στόχο την αντιμετώπιση της νεανικής βίας και παραβατικότητας.

Και πάλι ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδης εξήγγειλε γρήγορα μέτρα προκειμένου να απαντήσει περισσότερο στην ειδησεογραφία, παρά στο πραγματικό φαινόμενο, όπως άλλωστε συνηθίζει.

Η αυστηροποίηση των ποινών για γονείς και παιδιά και το panic button από μόνα τους δεν είναι ικανά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Η συγκυριακή προσέγγιση ξέχωρα από το κοινωνικό περιβάλλον και την δύσκολη πραγματικότητα της ελληνικής οικογένειας σήμερα, αμφιβάλλουμε αν θα έχει αποτέλεσμα.

Στο κρίσιμο αυτό ζήτημα θέλουμε να συμβάλλουμε θετικά και εποικοδομητικά.

Τον Μάρτιο του 2024 συγκροτήθηκε από τον Πρωθυπουργό αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παραβατικότητας ανηλίκων.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον το πόρισμά της, καθώς και μια ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η εκπόνηση του σχεδίου αντιμετώπισης με μέτρα πρόληψης σε επίπεδο οικογένειας, σχολείου και κοινωνίας, την έγκαιρη ανίχνευση και εντοπισμό περιστατικών, την προστασία των παιδιών-θυμάτων και την παροχή δυνατοτήτων κοινωνικής επανένταξης των ανήλικων θυτών κατά την ποινική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: