Δήλωση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Αλ. Μεϊκόπουλου για την καταστροφική πυρκαγιά στην Κορινθία, την ανάγκη άμεσου επανασχεδιασμού του μοντέλου πυρόσβεσης και πυροπροστασίας, καθώς το υφιστάμενο δεν λειτουργεί, και το αίτημα για ανάκληση της απόφασης της κυβέρνησης για την απομάκρυνσης 2.500 εποχικών πυροσβεστών
«Μπορεί η φονική πυρκαγιά να κατακαίει για τρίτη ημέρα την Κορινθία, όμως ο Πρωθυπουργός δεν ένιωσε την ανάγκη να πει μια κουβέντα στην σημερινή του ομιλία από βήματος Βουλής. 2 νεκροί εθελοντές, τραυματισμένοι πυροσβέστες, καμένες περιουσίες και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων είναι ο μέχρι σήμερα απολογισμός σε μια περιοχή που βρισκόταν σε καθεστώς πορτοκαλί συναγερμού, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Ξοδεύονται υπέρογκα ποσά για δασοπυρόσβεση ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει την αναβάθμιση της ετοιμότητας της Πολιτικής Προστασίας με drones, ραντάρ, τεχνητή νοημοσύνη, μετεωρολογικούς σταθμούς, όμως το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο. Οι φωτιές αφήνονται ανεξέλεγκτες να κατακαίουν τα πάντα στο πέρασμά τους μέχρι να σταματήσουν στην θάλασσα ή στους οικισμούς.
Η μάχη με τις πυρκαγιές δεν δίνεται πλέον στα δάση, αλλά μπροστά στον οικιστικό ιστό.
Χρήσιμα τα drones για την ανίχνευση και την παρακολούθηση των πυρκαγιών, δε διαφωνεί κανείς.
Ποια είναι, όμως, η αποτελεσματικότητά τους όταν δεν έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα και δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες;
Ή όταν εντοπίζουν και καταγράφουν τις εστίες, αλλά δεν υπάρχουν πυροσβέστες για να επιχειρήσουν κατά μέτωπο στην πυρκαγιά;
Το «παράδοξο» ελληνικό μοντέλο δασοπυρόσβεσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει αφήσει εντελώς εκτός τις δασικές υπηρεσίες και μαζί με αυτές και την διαχείριση των δασών. Στις περισσότερες χώρες οι δασικές υπηρεσίες έχουν καθοριστικό ρόλο στην πυροπροστασία, τα αντιπυρικά σχέδια και τον συντονισμό, γιατί ακριβώς αυτές γνωρίζουν την βλάστηση και την τοπογραφία και διαθέτουν εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Αντιθέτως, στην Ελλάδα οι αρμοδιότητες υπερσυγκεντρώνονται στην Πυροσβεστική και στην Πολιτική Προστασία.
Παράλληλα, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου με 4.000 οργανικά κενά στην Πυροσβεστική μας, ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής Αλλαγής αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις 2.500 εποχικών πυροσβεστών που λήγουν διώχνοντας έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό στον τομέα της πυροπροστασίας και της πυρόσβεσης.
Επειδή «στραβά αρμενίζουμε» και εκ του αποτελέσματος το μοντέλο πυροπροστασίας και πυρόσβεσης δεν λειτουργεί, καλούμε την κυβέρνηση να το
επανασχεδιάσει μαθαίνοντας από τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν την χώρα τα τελευταία χρόνια.
Επιπλέον, ζητούμε από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση απομάκρυνσης των εποχικών πυροσβεστών που η σύμβαση τους λήγει τέλος Οκτωβρίου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου