Ο αείμνηστος αρχαιολόγος Σπ. Μαρινάτος, κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές του, το 1967, που έφεραν στο υπέρλαμπρο φως της Σαντορίνης την προϊστορική πόλη της Στρογγύλη, που είχε βυθιστεί το 1613 πΧ κατά την υφαιστιακή έκρηξη, η οποία διαμέλισε το νησί και η τέφρα της έφθασε μέχρι το ανατολικό άκρο της Ασίας, ενώ επί μήνες αιωρείτο το σύνεφό της πάνω από την Ευρώπη και η τύρφη της έπεφτε παντού, ενώ το παλιρροϊκό κύμα του σεισμού της κατέστρεψε τα γύρω νησιά έως και τις βόρειες ακτές της Κρήτης, το φαινόμενο αντιγράφηκε συνειρμικά στην παραλία της Πλαζ Πάτρας, με την συμβολή συνεργείου του Δήμου Πατρέων, που προφανώς για λόγους οικονομικούς, αντί να πάρει κοκκινόχωμα εκσκαφής και να σεπάσει τα βότσαλα του Κολυμβητηρίου, προτίμησε την άμμο της Πλαζ!
Παρομοιάζοντας την βύθιση της Στρογγύλης, με το πρόσκαιρο λίμνασμα της παραλίας Πλαζ της Πάτρας, που φαίνεται ότι προέρχεται από την εκτεταμένη αμμοληψία του Δήμου Πατρέων, για να σκεπάσει την κοντινή πετρώδη παραλία του Κολυμβητηρίου, συνειρμικά μεταφερόμαστε στην βύθιση της Ατλαντίδας, βλέποντας το φαινόμενο μέσα από φωτογραφίες, στο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Παναγιώτη Ρηγόπουλου της εφημερίδας Πελοπόννησος Πατρών.
Σχετικά αναφέρει: Σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας και οικολογικής καταστροφής, θύμιζε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής 29/09/2024, η Πλαζ της Πάτρας, όταν η θάλασσα πλημμύρισε το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας, δημιουργώντας μια πρόσκαιρη… λιμνοθάλασ
Βγήκε η θάλασσα στην ξηρά και κάλυψε την Πλαζ. |
Ενας από τους αυτόπτες μάρτυρες του εντυπωσιακού, όσο και ανησυχητικού αυτού φαινομένου, ο κύριος Βασίλης, μίλησε στην «Πελοπόννησο» για την παράξενη αυτή εμπειρία που βίωσε:
«Εγώ έκανα μπάνιο εκείνη την ώρα και ξαφνικά είδα το κύμα που έβγαινε με δύναμη και αμέσως πλημμύρισε όλη την παραλία! Το νερό στην καντίνα είχε φθάσει στο μισό μέτρο. Η παραλία ήταν γεμάτη νερό, μέχρι και τον πύργο του δεύτερου ναυαγοσώστη!
Ηταν κάτι που είχαμε ξαναδεί πριν ενάμιση χρόνο, περίπου στην ίδια ένταση και έκταση. Ηταν βορειοδυτικός ο άνεμος και είχε σηκώσει πελώρια κύματα. Και στο παρελθόν έχουμε δει τη μανία των κυμάτων, να σπάνε τα βράχια κοντά στον Φάρο. Είναι κάτι το φοβερό…».
Ο καταποντισμός της Πλαζ προκάλεσε , όπως ήταν φυσικό, αναστάτωση σε λουόμενους και περιπατητές που έσπευσαν γρήγορα να απομακρυνθούν από την παραλία και να μένουν να κοιτούν με ανάμικτα συναισθήματα το θέαμα, από το ύψος του δρόμου.
Απόκοσμη η εικόνα της Πλαζ μετά την πλημμύρα. |
Αλλοι λουόμενοι, μιλώντας στην «Π», εκφράζουν την υποψία, και κάποιοι την πεποίθηση, ότι πέραν από τη μήνιν της φύσης, υπάρχει και ευθύνη του Δήμου Πατρέων, λόγω των συστηματικών αμμοληψιών που πραγματοποιεί τα τελευταία δύο χρόνια, από την άκρη της Πλαζ, πλησίον του Φάρου.
Τα βότσαλα μεταφέρονταν με τα φορτηγά του Δήμου απέναντι από το παλαιό κολυμβητήριο, προκειμένου να αποκατασταθεί ο δρόμος.
Μάλιστα παλαιότερα, τα δημοτικά συνεργεία αφαιρούσαν λασπόμαζα από την Πλαζ, για τον ίδιο σκοπό, προκαλώντας την αντίδραση ενεργών πολιτών, οι οποίοι προέβησαν σε σχετικές καταγγελίες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών και την Κτηματική Υπηρεσία. Εν τούτοις, δεν υπήρξε κάποια παρέμβαση, με αποτέλεσμα τα πλημυρικά φαινόμενα να επαναλαμβάνονται.
Ο Θεόδωρος Κοτσοχείλης είναι τακτικός κολυμβητής. |
Ο ιδιοκτήτης της καντίνας, που λειτουργεί μέσα στην Πλαζ, είπε στην «Π» ότι το φυσικό φαινόμενο της περασμένης Κυριακής διέκοψε φυσικά τη λειτουργία της επιχείρησης, αλλά ευτυχώς δεν προκάλεσε κάποια ζημιά, αφού είναι προετοιμασμένος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και αυτό μετά τη ζημιά που είχε υποστεί πριν χρόνια, όταν είχαν καεί από την «εισβολή» του θαλασσινού νερού ηλεκτρικές συσκευές.
Μένει να δούμε ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν οι αρμόδιοι, προκειμένου να «θωρακιστεί» η Πλαζ και να μην επαναληφθεί η «βύθιση» της παραλίας της, όπως την περασμένη Κυριακή…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου