ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Πρώτη εμπλοκή του αμυνόμενου λιβανικού στρατού

Άντρας στον Λίβανο τραβά φωτογραφία τα ερείπια μετά από ισραηλινή επίθεση
WAEL HAMZEH/EPA

 

Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι ανταπέδωσε ισραηλινά πυρά για πρώτη φορά.- Νέοι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ στη Βηρυτό

Νέες ισραηλινές επιδρομές σημειώθηκαν την Πέμπτη στη Βηρυτό, σύμφωνα με ενημέρωση του  ενώ την ίδια ώρα ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι ανταπέδωσε ισραηλινά πυρά, για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο, μετά τον θάνατο ενός στρατιώτη του λιβανικού στρατού στον νότιο Λίβανο.

«Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε όταν ο ισραηλινός εχθρός έθεσε στο στόχαστρο ένα στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή Μπιντ Τζμπεϊλ στο νότιο Λίβανο και στρατιωτικοί απάντησαν στα πυρά», ανακοίνωσε ο στρατός.

Όπως αναφέρει το Reuters το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στο κέντρο της Βηρυτού. Ο στρατός κάλεσε παράλληλα τους κατοίκους περισσότερων από 20 πόλεων στο νότιο Λίβανο να απομακρυνθ

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι τα μαχητικά του έπληξαν στόχους που ανήκουν στο αρχηγείο πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.  Οι στόχοι περιελάμβαναν εργαζόμενους στο τμήμα μυστικών υπηρεσιών, εξοπλισμό παρακολούθησης, αρχηγεία και άλλες υποδομές.

Οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχη την Τετάρτη. Ο λιβανέζικος στρατός ανακοίνωσε την Πέμπτη, ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα σε στρατιωτικό φυλάκιο στο νότιο Λίβανο.

Τρεις νέες ισραηλινές επιδρομές έπληξαν το μεσημέρι της Πέμπτης τα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, μετά από μια νύχτα έντονων ισραηλινών βομβαρδισμών, μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου. «Εχθρικά αεροπλάνα εξαπέλυσαν τρία πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού», σύμφωνα το πρακτορείο. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε στήλες καπνού να υψώνονται από την πληγείσα περιοχή.

Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε την Πέμπτη και άλλος ένας τραυματίστηκε από ισραηλινό πλήγμα στη διάρκεια κοινής επιχείρησης διάσωσης στο νότιο τμήμα της χώρας με τον λιβανέζικο Ερυθρό Σταυρό. Ο στρατός και ο λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός διεξήγαγαν «επιχείρηση διάσωσης στο χωριό Ταϊμπέχ» και τέθηκαν στο στόχαστρο «ισραηλινής επίθεσης», σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού.  Ο λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι τέσσερις διασώστες του τραυματίστηκαν.

Στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ δήλωσε την Πέμπτη ότι πυροδότησε δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς προκειμένου να αντιμετωπίσει μια νέα απόπειρα ισραηλινών δυνάμεων να διεισδύσουν στον νότιο Λίβανο. Η φιλοϊρανική οργάνωση ενεργοποίησε τους μηχανισμούς ενώ «δύναμη πεζικού του ισραηλινού εχθρού προσπαθούσε να εισδύσει στην πόλη Μαρούν αλ Ρας στον Λίβανο, κοντά στη μεθόριο», σύμφωνα με ανακοίνωση της Χεζμπολάχ.

Παράλληλα η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι απώθησε απόπειρα ισραηλινής προώθησης στην μεθόριο του Ισραήλ με τον νότιο Λίβανο, όπου ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι διεξάγει περιορισμένες πολεμικές επιχειρήσεις. Η Χεζμπολάχ «απώθησε με πυρά πυροβολικού απόπειρα των εχθρικών ισραηλινών δυνάμεων να προωθηθούν προς το λιμάνι της Φάτιμα», επί του τσιμεντένιου τοίχου και το συρμάτινου φράκτη κατά μήκος των συνόρων ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της φιλοϊρανικής οργάνωσης του Λιβάνου. Η οργάνωση ανακοίνωσε επίσης ότι εκτόξευσε πυραύλους κατά της πόλης της Τιβεριάδας στο βόρειο Ισραήλ απαντώντας στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς «κατά των πόλεων, των χωριών και των πολιτών του Λιβάνου».

Σε μια άλλη εξέλιξη, το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε την Πέμπτη, εχθρικούς στόχους πάνω από ανοιχτή περιοχή δυτικά της πρωτεύουσας Δαμασκού.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνέχισαν τη νύχτα την επίθεση στον Λίβανο, εξαπολύοντας τουλάχιστον 17 πλήγματα στη Βηρυτό και σε νότια προάστιά της, σύμφωνα με το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων (NNA στα αγγλικά, ANI στα γαλλικά).

Για δεύτερη φορά, έγινε πλήγμα στην καρδιά της λιβανικής πρωτεύουσας. Στόχος ήταν «κέντρο της πολιτικής προστασίας» του σιιτικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν, στη Μπασούρα, στην καρδιά της πόλης, ανέφερε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χεζμπολά. Απολογισμός των θυμάτων που δημοσιοποίησε το λιβανικό υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς και άλλους επτά τραυματίες. Δημοσιογράφοι του AFP άκουσαν ισχυρή έκρηξη και ένιωσαν κτίρια να τρέμουν, και είδαν ασθενοφόρα να σπεύδουν επιτόπου.

Συνολικά 1.974 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 127 παιδιά, και 9.384 τραυματίστηκαν από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο τον περασμένο χρόνο, δήλωσε την Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας της χώρας Φιράς Αμπιάντ.

Περισσότεροι από 40 διασώστες και πυροσβέστες έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο τις τρεις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε ακόμα την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας της χώρας. Συνολικά 97 διασώστες και πυροσβέστες, μεταξύ των οποίων και εργαζόμενοι σε οργανώσεις που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ ή με άλλα λιβανέζικα κόμματα, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των συγκρούσεων, τον Οκτώβριο του 2023.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξόντωσε τρία κορυφαία στελέχη της Χαμάς σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε «εδώ και περίπου τρεις μήνες» στην Λωρίδα της Γάζας. Κατά το ισραηλινό πλήγμα «εξοντώθηκαν οι ακόλουθοι τρομοκράτες: Ράουχι Μουστάχα, Σάμεχ αλ-Σιράζ, Σάμι Ουντέχ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού. Ο Ράουχι Μουστάχα ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς για την Γάζα, υπεύθυνος για τα οικονομικά, ο Σάμεχ αλ-Σιράζ ήταν επίσης μέλος του πολιτικού γραφείου, υπεύθυνος των υποθέσεων ασφαλείας και ο Σάμι Ουντέχ ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας της Χαμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: