ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στη Συρία -Μάχες στον Λίβανο

Σπασμένα τζάμια από την επίθεση του Ισραήλ στη Συρία
STR/EPA

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή, με τον ισραηλινό στρατό και την Χεζμπολάχ να αναφέρουν χερσαίες μάχες εντός του νότιου Λιβάνου και το Ισραήλ να εξαπολύει αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό, στη Συρία, την ώρα που οι φόβοι για γενικευμένη σύρραξη εντείνονται και αυξάνονται οι διεθνής εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της κατάστασης, αναφέρει ρεπορτάζ του  

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη από ισραηλινό πλήγμα σε μια πολυκατοικία στο προάστιο Μεζά της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτή ήταν η δεύτερη ισραηλινή επίθεση στη συνοικία αυτή, σε ισάριθμες ημέρες.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι στόχος ήταν μια πολυκατοικία όπου διαμένουν ηγετικά στελέχη της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Το Reuters, επικαλούμενο συριακά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει ότι τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Δαμασκό.

Εντείνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Η Χεζμπολάχ είπε την Τετάρτη ότι μαχητές της συγκρούονται με ισραηλινές δυνάμεις εντός του Λιβάνου. Ο ισραηλινός στρατός από πλευράς του είπε ότι  τακτικές μονάδες πεζικού και τεθωρακισμένων εντάχθηκαν στις χερσαίες επιχειρήσεις του στον Λίβανο, μια μέρα μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ  που έντεινε τους φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters ο Ισραηλινός δήλωσε την Τετάρτη ότι οκτώ από τους στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε μάχες στο νότιο Λίβανο. 

Η Χεζμπολάχ είπε ότι συγκρούστηκε με ισραηλινά στρατεύματα στη συνοριακή πόλη Μαρούν ελ-Ρας και απώθησε δυνάμεις κοντά σε άλλες συνοριακές πόλεις. Η οργάνωση είπε ότι είχε επίσης εκτοξεύσει ρουκέτες σε στρατιωτικές θέσεις εντός του Ισραήλ. Ο επικεφαλής των μέσων ενημέρωσης της ομάδας Μοχάμαντ Αφίφ είπε ότι αυτές οι μάχες ήταν μόνο «ο πρώτος γύρος» και ότι η ομάδα είχε αρκετούς μαχητές, όπλα και πυρομαχικά για να απωθήσει το Ισραήλ.

Παράλληλα η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τρία ισραηλινά άρματα μάχης που προωθούνταν προς ένα μεθοριακό χωριό, στον νότιο Λίβανο. Στην ανακοίνωσή του, το φιλοϊρανικό κίνημα αναφέρει ότι οι μαχητές του «κατέστρεψαν τρία ισραηλινά άρματα Merkava με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους» κοντά στο χωριό Μαρούν ελ Ρας. Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι μέλη της έδιναν μάχη με Ισραηλινούς στρατιώτες που «διείσδυσαν» στο Μαρούν ελ Ρας.

Το Ιράν δήλωσε την Τετάρτη ότι η πυραυλική του επίθεση - η μεγαλύτερη επίθεσή του κατά του Ισραήλ - τελείωσε, αποκλείοντας περαιτέρω πρόκλησεις, αλλά το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν να απαντήσουν σκληρά. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ιράν θα «πληρώσει». 

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν την Τρίτη, έπεσαν σε αεροπορικές βάσεις, χωρίς να προκαλέσουν ζημιές. «Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ιρανικής επίθεσης, πολλοί πύραυλοι έπεσαν σε βάσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Καμία υποδομή (…) δεν καταστράφηκε», ανέφερε ο στρατός στην ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την ίδια ώρα ότι πυροδότησε μια βόμβα με στόχο Ισραηλινούς στρατιώτες που επιχείρησαν να διεισδύσουν στο έδαφος του Λιβάνου, κοντά σε μια μεθοριακή κοινότητα, στα νότια της χώρας. «Ενώ μια εχθρική ισραηλινή δύναμη επιχειρούσε να παρακάμψει την κοινότητα Γιαρούν», οι μαχητές της Χεζμπολάχ «τους αιφνιδίασαν πυροδοτώντας μια βόμβα» ανέφερε η σιιτική, φιλοϊρανική οργάνωση, υποστηρίζοντας ότι «όλα τα μέλη της δύναμης επλήγησαν».

Η προσθήκη στρατευμάτων πεζικού και τεθωρακισμένων από το Ισραήλ από την 36η Μεραρχία, συμπεριλαμβανομένης της Ταξιαρχίας Golani, της 188ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και της 6ης Ταξιαρχίας Πεζικού υποδηλώνει ότι η επιχείρηση μπορεί να προχωρήσει πέρα ​​από τις περιορισμένες επιδρομές κομάντο, μεταδίδει παράλληλα το Reuters.

Ο στρατός υποστήριξε ότι η εισβολή του στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στην καταστροφή τούνελ και άλλων υποδομών στα σύνορα και δεν υπάρχουν σχέδια για μια ευρύτερη επιχείρηση με στόχο την πρωτεύουσα Βηρυτό ή μεγάλες πόλεις στο νότιο Λίβανο. Ωστόσο, εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης για περίπου 20 πόλεις κατά μήκος των νότιων συνόρων, δίνοντας εντολή στους κατοίκους να κατευθυνθούν βόρεια του ποταμού Awali, ο οποίος ρέει ανατολικά προς δυτικά περίπου 60 χλμ βόρεια των ισραηλινών συνόρων.

Παρά τις παγκόσμιες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ συνεχίζονται. Το Ισραήλ ανανέωσε τους βομβαρδισμούς του νωρίς την Τετάρτη στα νότια προάστια της Βηρυτού, ένα προπύργιο της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης, με περισσότερες από δώδεκα αεροπορικές επιδρομές εναντίον, όπως είπε, στόχων που ανήκουν στη Χεζμπολάχ.

Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios την Τετάρτη επικαλέστηκε Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει «σημαντικά αντίποινα» στην επίθεση του Ιράν εντός των ημερών που θα μπορούσε να στοχεύσει εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου εντός του Ιράν και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες.

Λιβανέζοι αξιωματούχοι είπαν ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ πάνω ένα εκατομμύριο υπολογίζεται ότι έχουν εκτοπιστεί. Τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 156 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα της Τρίτης σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) εξέδωσαν νέα προειδοποίηση προς τους κατοίκους περιοχών στα νότια προάστια της Βηρυτού, να απομακρυνθούν επειγόντως ενόψει βομβαρδισμών που θα εξαπολύσουν εναντίον στόχων που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ.

Την ίδια ώρα στη Γάζα το το υπουργείο υγείας της Χαμάς είπε την Τετάρτη ότι τελευταίο 24ώρο τουλάχιστον 51 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ τουλάχιστον 41.689 έχουν σκοτωθεί και 96.625 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: