ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Καθησυχάζει ο Στεφάτος για το αιόλικο πάρκο του Πατραϊκού Κόλπου

Στεφάτος

×
«Εύλογες απορίες και ανησυχίες, που πηγάζουν από έλλειψη πληροφόρησης» τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ΑΕ (ΕΔΕΥΠ}ριστοφάνης Στεφάτος

Σε δηλώσεις του τόνισε ότι «οι ανησυχίες, πηγάζουν από έλλειψη πληροφόρησης»

Παρέμβαση στο θέμα των αντιδράσεων, από θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς, έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ΑΕ (ΕΔΕΥΕΠ) Αριστοφάνης Στεφάτος, επιχειρώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκδηλώνονται για επιβλαβείς παρεμβάσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, με δήλωσή του στο pelop.gr και στον δημοσιογράφο .
 
Ο Πατραϊκός Κόλπος είναι μεταξύ των 6 περιοχών πρώτης επιλογής, για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. 
 
Η προκαταρκτική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προβλέπει την ανάπτυξη αιολικού δυναμικού έως 695 MW, σε απόσταση 1,5 χλμ. από την ακτογραμμή, σε μια περιοχή που ξεκινά ανοικτά του Αντιρρίου και εκτείνεται μέχρι τις εκβολές του Εύηνου ποταμού στο Μεσολόγγι, που αντιστοιχεί σε περίπου 45 ανεμογεννήτριες σταθερής βάσης.

Το σχέδιο έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου, ενώ ακολούθησαν και άλλοι φορείς, όπως το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Πατρέων κ.ά.

Ενδεικτική είναι η θέση του περιφερειακού συμβουλίου, σύμφωνα με το οποίο, η ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου θα υποβαθμίσει σε εκτεταμένο βαθμό τα ενδιαιτήματα των προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών, τα οικοσυστήματα του Κόλπου, την αλιεία, καθώς και το αισθητικό περιβάλλον μιας ήδη επιβαρυμένης περιοχής με πολυάριθμα εγκαταστημένα αιολικά πάρκα στα όμορα όρη της ενδοχώρας, ενώ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό της περιοχής.

Δεν πρέπει επ’ ουδενί να αγνοηθεί το γεγονός, πως τα όρια του σχεδιαζόμενου υπεράκτιου αιολικού πάρκου εφάπτονται με τα Πάρκα λιμνοθαλασσών του Μεσολογγίου, καθώς και ότι γειτνιάζει με 13 διαφορετικές προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 και Ramsar, ενώ η περιοχή είναι «πιεσμένη» λόγω μεγάλης διέλευσης πλοίων, ασκήσεων του πολεμικού ναυτικού και προγραμματισμένης μελλοντικής διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Ο κ. Στεφάτος σε δηλώσεις του τόνισε πως «είναι φυσικό δημιουργούνται εύλογες απορίες, έως και ανησυχίες, που συνήθως πηγάζουν από έλλειψη πληροφόρησης», ωστόσο τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία συνομιλεί με τις τοπικές κοινωνίες. Στον σχεδιασμό του εθνικού προγράμματος για τα αιολικά πάρκα εφαρμόστηκαν 20 κριτήρια αποκλεισμού (περιοχών), λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των θαλάσσιων δραστηριοτήτων στη χώρα: ζητήματα εθνικής ασφάλειας και επιβατικής ναυσιπλοΐας, ελάχιστη απόσταση από ακτογραμμή, περιοχές υδατοκαλλιέργειας ή περιβαλλοντικής και πολιτιστικής σημασίας, τουριστικές δραστηριότητες κ.λπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: