ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Ο Φωκίων Ζαΐμης για τη Μυστική Συνέλευση Βοστίτσας

 



  «Τιμή στους προγόνους μας που έδωσαν τα πάντα για την πατρίδα και την Ελευθερία»

Στη ιστορική επέτειο της «Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας (26-30) Ιανουαρίου 1821», που εορτάστηκε με λαμπρότητα και επισημότητα στο Αίγιο συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαϊμης, τονίζοντας ότι οφείλουμε να τιμούμε τους ήρωες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας και να αναγνωρίζουμε την προσφορά τους για την πατρίδα.  Τόνισε ότι και σήμερα υπάρχουν πολλοί εντός και εκτός της χώρας που επιβουλεύονται την ελευθέρια και ανεξαρτησία μας και θα πρέπει να εγρηγορούμε όλοι και να προσπαθούμε να προτάσσουμε στα εθνικά θέματα ενότητα, σοβαρότητα και όχι αίσθηση ότι είμαστε δεδομένοι ή απλά καταναλωτές ακόμα και στους συμμάχους μας.

Ο κ. Φωκίων Ζαΐμης, ως εκπρόσωπος του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών  1821, έβγαλε τον πανηγυρικό λόγο παραθέτοντας, τα εξής ιστορικά στοιχεία:

«Η Συνέλευση της Βοστίτσας ή Σύσκεψη της Βοστίτσας, κατά τους ιστορικούς, ή Μυστική συνέλευση της Βοστίτσας, κατά τους Αιγιώτες, ήταν η συνάντηση που έγινε από τους Φιλικούς της Βόρειας Πελοποννήσου, στη Βοστίτσα, όπως λεγόταν τότε το Αίγιο, από τις 26 έως τις 30 Ιανουαρίου του 1821, με σκοπό την οργάνωση και τον προσδιορισμό του χρόνου εκδήλωσης της επερχόμενης Ελληνικής Επανάστασης στην Πελοπόννησο. Η μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας ήταν μια διευρυμένη σύσκεψη των επιφανέστερων κληρικών και λαϊκών εκπροσώπων του Μοριά με τον απόστολο- απεσταλμένο του Υψηλάντη, τον Γρηγόριο Δικαίο-Παπαφλέσσα.

Οι συζητήσεις άρχισαν μετά την άφιξη του Παπαφλέσσα ως εκπροσώπου του Υψηλάντη. Μερικοί από τους συμμετέχοντες ήταν: Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός , Ως Πρόεδρος της Συνέλευσης, Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας), Ως εισηγητής – εκπρόσωπος της Φιλικής Εταιρείας, Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως Γερμανός Ζαφειρόπουλος, Πρωτοσύγκελος Χριστιανουπόλεως Αμβρόσιος Φραντζής, Νικόλαος Λόντος, Ανδρέας Λόντος, Ασημάκης Ζαΐμης , Ανδρέας Ζαΐμης, Ανδρέας Χριστόδουλος, Σωτήρης Χαραλάμπης, Επίσκοπος Κερνίτσης Προκόπιος, Ηγούμενος του Μεγάλου Σπηλαίου Ρεγκλής ή Μπόχαλης, Ιερομόναχος Ιερόθεος, Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος, Λέων Μεσσηνέζης, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Ασημάκης Φωτήλας, Σωτήριος Θεοχαρόπουλος, Επίσκοπος Μονεμβασίας Χρύσανθος

Μετά τη Συνέλευση αποφασίστηκε να σταλεί ο ιερομόναχος Ιερόθεος στην Πελοπόννησο να μαζέψει χρήματα για τον Αγώνα ενώ πολλοί από τους παρευρισκόμενους προσέφεραν πρώτοι χρήματα.

Ο επίσκοπος Χριστιανουπόλεως Γερμανός Ζαφειρόπουλος προσέφερε 2.οοο γρόσια, ο Α. Φρατζής επίσης 2.000, ο Σ. Χαραλάμπης 2.500, ο επίσκοπος Κερνίτσης Προκόπιος 1.500, και ο Α. Ζαΐμης 3·000.

Επιπροσθέτως , μεταξύ των αποφάσεων της Συνέλευσης ήταν να ειδοποιήσουν όλους τους προκρίτους της Πελοποννήσου για τις σκέψεις και τις επιμέρους αποφάσεις της Συνέλευσης. Ορίστηκαν δε ο Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως να ειδοποιήσει κατά την επιστροφή του τους προεστούς των επαρχιών Μυστρά, Καλαμάτας, Αρκαδίας, Καρύταινης και Φαναριού και ο Επίσκοπος Μονεμβασίας τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Στάλθηκαν επίσης επιστολές στον πρώην επίσκοπο Αρτης Ιγνάτιο καθώς επίσης και στην Ρωσία».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

* Κανένα λάβαρο δεν ύψωσε ο Π.Πατρών Γερμανός

* Τιμήθηκε ο «άρπαγας, απαταιώνας, εξωλέστατος» του 21

* Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: