ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει στην Ουκρανία


...Αλλά χωρίς αποστολή όπλων και μάλιστα από τα νησιά της, τονίζει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον Υπ.Εξ. των ΗΠΑ, δείχνοντας τις φιλειρηνικές διαθέσεις της χώρας μας!

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην προσωπική του σελίδα στο fb, έγραψε τα παρακάτω μετά την συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν:
«Οι ΗΠΑ να στηρίξουν το διάλογο με την Τουρκία με δύο σαφείς κόκκινες γραμμές – Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει στην Ουκρανία αλλά χωρίς αποστολή όπλων και μάλιστα από τα νησιά της.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχαμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε για τις ελληνοαμερικανικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό.
 
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισα τη σημασία που έχει η ανάπτυξη της πολυεπίπεδης ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας σε αμοιβαία επωφελή βάση, με τρόπο που θα ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και ενεργειακό και οικονομικό πυλώνα στη νέα αρχιτεκτονική της περιοχής.
 
Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε μεγαλύτερη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας και του ανταγωνισμού στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ο ρόλος των ΗΠΑ δεν μπορεί να περιορίζεται στην πώληση όπλων στην Ελλάδα και στην έκδοση ανακοινώσεων στη συνέχεια των παραβιάσεων, ούτε στην αποστολή μηνυμάτων ανοχής στην τουρκική επιθετικότητα.
 
Το κλίμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία πρέπει να αξιοποιηθεί για να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την προώθηση ενός ουσιαστικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου με ορίζοντα την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. 
 
Οι ΗΠΑ έχουν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν ασκώντας πιέσεις στην Τουρκία για να προχωρήσει αυτός ο διάλογος με δύο σαφείς κόκκινες γραμμές που συνάδουν με τις αρχές που αναδεικνύουν διεθνώς την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και το δικαίωμά της να προασπίζει την εδαφική ακεραιότητα των νησιών της με στρατιωτική παρουσία.
 
Επισήμανα στον κ. Μπλίνκεν ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια μετά τις εκλογές για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. 
 
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκα στις προτάσεις που έχουμε καταθέσει τόσο για τη διασύνδεση των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων, όσο και για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας με γειτονικές χώρες, με την Κύπρο στο τραπέζι.
 
Υπογράμμισα, τέλος, την ανάγκη να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τη διεθνή κοινότητα για τον τερματισμό της παράνομης και αιματηρής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την επιστροφή της Μόσχας στη διπλωματία. 
 
Αποτελεί επιλογή κάθε χώρας πώς θα επιδείξει αλληλεγγύη στον αγώνα του ουκρανικού λαού, στη βάση των αρχών, της γεωπολιτικής θέσης και των απειλών που αντιμετωπίζει. 
 
Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να συνεισφέρει με τρόπους που συνάδουν με το ρόλο του πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, χωρίς την αποστολή πολεμικού εξοπλισμού και μάλιστα από τα νησιά της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: