ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Market pass: Τα ψίχουλα της κυβέρνησης εξανεμίζονται

Άνθρωποι ψωνίζουν στο σούπερ μάρκετ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Απογοητευτικά είναι τα δεδομένα αναφορικά με την ακρίβεια, η οποία χτυπάει τα νοικοκυριά ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιμένει να μην μειώνει τους έμμεσους φόρους παραμένοντας θεατής στο πάρτι αισχροκέρδειας.

Οι τιμές τροφίμων και βασικών προϊόντων ανεβαίνουν μέρα με τη μέρα ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, Απόστολου Ραυτόπουλου, σε πολλές περιπτώσεις που αφορούν σε αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, καταγράφονται αλλαγές στις τιμές των προϊόντων διατροφής ακόμη και μέσα στην ίδια ημέρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open το μανούρι ΠΟΠ στις 18 Φεβρουαρίου κόστιζε 10,20 ευρώ το κιλό και δύο μέρες αργότερα 11,5 ευρώ, ενώ ελαιόλαδο ιδιωτικής ετικέτας από 10,1 ευρώ στις 18 Φεβρουαρίου, σκαρφάλωσε στα 11,6 ευρώ στις 20 του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την 1η ετήσια έρευνα του ΙΓΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, πάνω από 6 στα 10 νοικοκυριά δήλωσαν ότι το καλάθι του νοικοκυριού δεν έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών.

Επιπλέον σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ως καταλληλότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας το 51,1% των νοικοκυριών θεωρεί πως είναι η αύξηση μισθών και συντάξεων και το 28,6% η μείωση φόρων και τελών στα καύσιμα.

Την έκρηξη της ακρίβειας που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι καταναλωτές, αποτυπώνει η ίδια έκθεση σύμφωνα με την οποία πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (52,4%) δήλωσαν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους επαρκεί για 18 ημέρες (μεσοσταθμικά).

Αυτό συνδέεται με τις αυξήσεις των τιμών τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και των ειδών διατροφής οι οποίες αποτελούν για σχεδόν 6 στα 10 νοικοκυριά τις κατηγορίες που έχουν τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο εισόδημά τους.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το market pass επικαλούμενη τον αριθμό των αιτήσεων.

«Μας κατηγορούσε η αντιπολίτευση ότι όλα αυτά είναι ψίχουλα και δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες. Έχουν ήδη ξεπεράσει τις 700.000 οι αιτήσεις» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρωινή παρέμβασή του στη Βουλή, πιστός στη λογική της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας καθώς το γεγονός ότι τόσες χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να κάνουν αίτηση για το market pass δείχνει το βαθύ πρόβλημα με την ακρίβεια που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι.

Στον ίδιο παράλληλο κόσμο και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος ανακοίνωσε «μετά βαΐων και κλάδων» ότι οι τιμές στην πλειονότητα των προϊόντων του καλαθιού έχουν μείνει σταθερές. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι από τις τιμές που έστειλαν οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, από 864 προϊόντα, 75 παρουσίασαν αύξηση στην τιμή, 97 μείωση και 692 παρέμειναν σταθερά. Ο ίδιος σημείωσε ότι στο σύνολο καταγράφεται οριακή μείωση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: