ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Αντικατάσταση του πτωχευτικού, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 


 

Αλ. Τσίπρας: Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που είναι «ένα οριζόντιο χαράτσι, ασχέτως εισοδήματος, που πλήττει κυρίως τους μικρούς και μεσαίους»

Σημεία από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας:

Συζητάμε σε μία περίοδο που το 1/3 των επιχειρήσεων είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η Νέα Αρχή στην πραγματική οικονομία που παρουσιάσαμε στη ΔΕΘ περνά μέσα από την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Αντίθετα, η κυβέρνηση κινείται στην πεπατημένη και αρνείται ριζοσπαστικές τομές που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα.

Αναφέρω χαρακτηριστικά την άρνηση της κυβέρνησης για ρύθμιση των πανδημικών χρεών με πρόβλεψη διαγραφής μέρους τους και το σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης με διοχέτευση των πόρων μόνο μέσω των συστημικών τραπεζών που θεωρούν αναξιόχρεες και δεν δανείζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι συγχωνεύσεις ή λουκέτο για τις ΜμΕ.

Η στρατηγική αυτή είναι λανθασμένη. Στον αντίποδα κινούνται οι προτάσεις μας από τη ΔΕΘ για μία Νέα Αρχή στην οικονομία, μέσα από ένα πακέτο λύσεων και ρεαλιστικών αλλά και ριζοσπαστικών τομών με στόχο την ενίσχυση των ΜμΕ:

--Η πρώτη αφορά στη διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, 40 ως 60% μεσοσταθμικά και 120 δόσεις για το υπόλοιπο.

--Η δεύτερη αφορά στον ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και την αξιοποίηση της Αναπτυξιακής τράπεζας ώστε να μην είμαστε ουραγοί στους πόρους στις ΜμΕ, αλλά να υπερβούμε και το μέσο όρο γιατί οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι διαρθρωτικό χαρακτηριστικό της οικονομίας μας.

--Η τρίτη αφορά στις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας, με τη ριζική μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στα κατώτατα όρια που επιτρέπει η ΕΕ.

--Η τέταρτη είναι η αντικατάσταση του πτωχευτικού που σήμερα αίρει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας

--Και η πέμπτη είναι κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που είναι «ένα οριζόντιο χαράτσι, ασχέτως εισοδήματος, που πλήττει κυρίως τους μικρούς και μεσαίους.

 

Κάποιοι σας επικρίνουν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού που προτείνετε θα οδηγήσει σε λουκέτα τις μικρές επιχειρήσεις και σε αύξηση της ανεργίας. Τι απαντάτε;

Όταν το 2012 μειώθηκε κατά 23% ο κατώτατος μισθός (και κατά 32% για τους νέους) με το επιχείρημα ότι θα συγκρατηθούν η ύφεση και η ανεργία, τελικά ζήσαμε τη χειρότερη ύφεση με απώλεια του ¼ του ΑΕΠ και τη χειρότερη ανεργία που έφτασε στο 27% (και πάνω από 60% για του νέους). Αντίθετα, όταν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε το 2018 να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και καταργήθηκε ο υποκατώτατος, τότε και η κατανάλωση ενισχύθηκε και η ανεργία συνέχισε να μειώνεται και τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν. Είναι λοιπόν προς τον συμφέρον και των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της οικονομίας η αύξηση του κατώτατου μισθού στο ύψος που την προτείνουμε και με δεδομένο ότι φέτος και του χρόνου προβλέπονται ισχυροί ρυθμοί μεγέθυνσης της οικονομίας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: