ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Νέα από την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας


 Η ΠΔΕ εξασφάλισε χρηματοδότηση 1.770.141  ευρώ για την προώθηση των οίνων της Αχαΐας και της Ηλείας σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συνεπής στη δέσμευσή της για υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της περιοχής ευθύνης της, εξασφάλισε την έγκριση ποσού 1.770.141,53 ευρώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την προώθηση οίνων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στις αγορές της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας.

Οι συγκεκριμένες αγορές αποτελούν στοίχημα για το ελληνικό κρασί ποιότητας, καθώς σημειώνουν ραγδαία αύξηση κατανάλωσης οίνου και συνεχώς αυξανόμενη προτίμηση σε προϊόντα από μη παραδοσιακές αγορές. Τα ελληνικά κρασιά έχουν αρχίσει να διεισδύουν στις αγορές αυτές με ιδιαίτερη επιτυχία.

Στην προσπάθεια της Περιφέρειας, πολύτιμοι αρωγοί υπήρξαν τα Επιμελητήρια Αχαΐας και Ηλείας, με τα οποία συνυπογράφηκε Συμφωνητικό Συνεργασίας για την υλοποίηση του προγράμματος «Προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών».
Μέσα από το πρόγραμμα, θα υλοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα δράσεων, όπως συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, διοργάνωση σεμιναρίων και master classes, ψηφιακή προώθηση και παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού. Η χρηματοδότηση αγγίζει το 100%, ενώ δράσεις θα πραγματοποιηθούν από τον Φεβρουάριο 2021 έως και τον Αύγουστο 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια αγκαλιάστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των οινοποιητικών επιχειρήσεων της περιοχής, με τη συμμετοχή 21 οινοποιείων, τα οποία είναι:

ΠΕ Αχαΐας -  μέλη του Επιμελητηρίου Αχαΐας

1.      Αφοί Κανακάρη ΟΕ
2.      Π. Δημητρόπουλος (Sant’or)
3.      Καβίνο Α.Ε.
4.      Τετράμυθος Ε.Π.Ε.
5.      Κιντώνης Γ. Ο.Ε.
6.      Μέγα Σπήλαιο Οινοποιητική Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.
7.      Παρπαρούσης Αθανάσιος & ΣΙΑ Ο.Ε.
8.      Οινοποιΐα Κοτρότσος Ι.Κ.Ε.
9.      Αχαϊα Clauss Α.Ε.
10.   Παπανικολάου Ελένη / Λαρίσος
11.   Λιγδόπουλος Φίλιππος / Edanos Wines
12.   Ε.Α.Σ. Πάτρας
13.   Οινοποιΐα Ερύμανθου Α.Ε.
14.   Οινοφόρος Α.Ε.
15.   Κληρονόμοι Κων. Κατσικώστα Ο.Ε.

ΠΕ Ηλείας - τα μέλη του Επιμελητηρίου Ηλείας


1.      Κτήμα Σταυρόπουλου Ο.Ε.
2.      Κτήμα Μπριντζίκη Α.Ε.
3.      Κτήμα Μερκούρη Α.Ε.
4.      Υιοί Ι. Χριστόπουλοι Ο.Ε.
5.      Κτήμα Ολυμπία Γη Foods Ο.Ε.
6.      Κτήμα MikroBio

«Η συνεχής προσπάθειά μας για την ουσιαστική υποστήριξη των επιχειρήσεων της Περιφέρειας αρχίζει να δρέπει καρπούς. Ιδιαίτερα στην δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, η οποία έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε ανάγκη αναζήτησης νέων αγορών, κάθε υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας προϊόντων οφείλει να μας βρει αρωγούς και συμπαραστάτες» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης

Σημειώνεται πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η πρώτη ελληνική Περιφέρεια στην οποία εγκρίνεται αντίστοιχο πρόγραμμα, ενώ τα επόμενα βήματά της περιλαμβάνουν ανάπτυξη παρόμοιων προτάσεων και για άλλα αγροδιατροφικά προϊόντα.

 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει στην Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS – Φωτίζει κόκκινα τα κτίρια της σε Πάτρα, Πύργο, Μεσολόγγι

Κάθε χρόνο την 1η Δεκεμβρίου, που είναι η Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS  δίνεται η  ευκαιρία να επικεντρώνεται η προσοχή όλου του πλανήτη σε μια  σύγχρονη πανδημία της εποχής μας.  

    Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, περί τα 75 εκατ. άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό HIV και πάνω από 32 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (2018). Το έτος 2018, 37,9 εκατ. άνθρωποι είναι φορείς του ιού HIV.

         Αυτό που έχει πρωταρχικό ρόλο στην υγείας μας είναι να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση και η πρόληψη σε ό,τι αφορά τις ασθένειες που μαστίζουν την κοινωνία μας και να δείχνουμε διαρκώς απέναντί τους σοβαρή και υπεύθυνη στάση, έτσι ώστε να μπορούμε να προστατευτούμε και να διατηρούμε την σωματική και παράλληλα την ψυχική μας υγεία στα ανώτερα δυνατά επίπεδα.

       Η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θέλοντας και φέτος να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και να προωθήσει το μήνυμα της αξίας της πρόληψης από την HIV λοίμωξη ,  θα φωταγωγήσει  τα κτίρια της Περιφέρειας  Δυτικής Ελλάδος στην Πάτρα , το Μεσολόγγι και τον Πύργο , στα  πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS με κόκκινο χρώμα.

       Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα υγείας  Χαράλαμπος  Μπονάνος δήλωσε: «Η φετινή παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, είναι μία «διαφορετική» ημέρα λόγω της κατάστασης που βιώνουμε με την πανδημία του κορωνοϊού. Δεδομένου ότι τα σύγχρονα επιδημιολογικά δεδομένα και οι προβλέψεις καταδεικνύουν μια σταθερή δυναμική εξάπλωσης της επιδημίας του HIV/AIDS σε παγκόσμιο επίπεδο, εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών για την αξία της πρόληψης από το AIDS .  Ο όρος «πρόληψη της HIV λοίμωξης» περιλαμβάνει μια σειρά από ατομικές και συλλογικές δραστηριότητες, προγράμματα και υπηρεσίες που αποσκοπούν να αναστείλουν ή να ελαττώσουν τη μετάδοση του ιού HIV, στοχεύοντας σε άτομα που είναι οροθετικά ή δεν έχουν μολυνθεί ακόμη. Έχει μεγάλη σημασία να δείξουμε την κοινωνική μας αλληλεγγύη στα άτομα που πάσχουν, να μην περιθωριοποιήσουμε κανένα φορέα, να μην στιγματίσουμε κανένα  και  να μεταφέρουμε  το δυνατό μήνυμα μιας ανθρώπινης κοινωνίας , χωρίς ψυχές στο περιθώριο».      

 

Ημερίδα για την προστασία και διαχείριση των ακτών

Ημερίδα σχετικά με την βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία και διαχείριση των ακτών της Δυτικής Ελλάδας, διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη και την οργάνωση Save Coast.

Στην Ημερίδα συμμετείχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης, Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος, Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτής Ηλείας, Διονυσία Αυγερινοπούλου, δήμαρχοι της περιοχής, καθώς επίσης εκπρόσωποι κοινωνικών και επιστημονικών φορέων.

Συζητήθηκαν οι προκλήσεις και τα προβλήματα που εμφανίζονται στη Δυτική Ελλάδα από το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών, οι δράσεις που είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν, ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών στη βιώσιμη διαχείριση των παράκτιων περιοχών, καθώς και η ενίσχυση θεσμών και πολιτών σε ζητήματα προστασίας.

Ο κ. Δημητρογιάννης αφού ανέλυσε τα δεδομένα και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Περιφέρεια, όπως:

- στοχευμένη εξαγωγή δεδομένων από το Περιφερειακό Σχέδιο Κλιματικής Αλλαγής

- υλοποίηση δράσεων μέσω της συμμετοχής στο έργο TRITON

- εγκατάσταση σταθμών μέτρησης για την καταγραφή μετεωρολογικών και υδάτινων δεδομένων

- πρόσκληση της Περιφέρειας προς τους δήμους, ύψους 12 εκατ. ευρώ, για την υποβολή προτάσεων για επενδύσεις σε έργα προστασίας των ακτών

- υλοποίηση πρότυπου έργου LIFE για τη διάβρωση των ακτών, που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα, και θα αποτελέσει τον οδηγό για τα επόμενα έργα στη χώρα.

Ο κ. Δημητρογιάννης τόνισε ότι στόχος της Περιφέρειας είναι η ισορροπημένη παρέμβαση μεταξύ έργων υποδομών, πολιτικής προστασίας και περιβαλλοντικού ισοζυγίου, σε πλαίσια ορθής διακυβέρνησης.

Όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν θετική αναφορά στην προσπάθεια που γίνεται από  την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τόνισαν ότι μόνο με συλλογική ευθύνη μπορούν να αντιμετωπιστούν ευρεία προβλήματα όπως αυτό της διάβρωσης των ακτών.

 

«Ο ιταλικός νότος και η Δυτική Ελλάδα συνομιλούν κινηματογραφικά» - Πρόγραμμα Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας

Την ευκαιρία να απολαύσουν το παραγόμενο κινηματογραφικό υλικό του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Interreg V-A Greece-Italy 2014 ⁄ 2020 CIAK «Κοινές πρωτοβουλίες για την αναγνώριση και αξιοποίηση της δυνατότητας τουρισμού μέσω του κινηματογράφου», έχουν πρώτοι οι θεατές του Φεστιβάλ Ολυμπίας, που φέτος διοργανώνεται ψηφιακά, καθώς εναρμονίζεται με το πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19. Οι προβολές που ξεκίνησαν από τις 28 Νοεμβρίου, θα διαρκέσουν μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το Film Commission της Απουλίας παρήγαγε 10 μικρού μήκους ταινίες. Η δράση ενέπλεξε νεαρούς σκηνοθέτες από την Απουλία και την Ελλάδα, οι οποίοι κλήθηκαν να δημιουργήσουν ταινίες μυθοπλασίας μικρού μήκους, βασισμένες στον κοινό βίο Ελλάδας και Ιταλίας. Το τελικό αποτέλεσμα προέκυψε στη βάση σπουδαίας ομαδικής δουλειάς, διαπνεόμενης από πάθος και αφοσίωση, μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της διασυνοριακής και διαπολιτισμικής συνεργασίας.

Οι ταινίες που θα προβληθούν στο διαδικτυακό τόπο διεξαγωγής του φετινού Φεστιβάλ https://online.olympiafestival.gr/, είναι οι κάτωθι:

ΤΙΤΛΟΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ (ΠΕΡΙΟΧΗ)

COME A MICONO

ALESSANDRO PORZIO(PUGLIA)

WAVESLAND

 

FRANSCESCO LORUSSO(PUGLIA)

THE PERFORMANCE

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΙΤΣΙΚΗΣ (ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ)

LOTUS

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ (ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ)

ALLIMONO

ΙΑΚΩΒΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ)

 

LI PARADISI

MANUEL MARINI(PUGLIA)

LINGUA MADRE

GIUSEPPE OMARA SCHIMERA(PUGLIA)

ANGELO

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΝΙΝΟΣ (ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ)

THE RETURN

ΝΕΦΕΛΗ ΡΑΠΤΗ (ΗΠΕΙΡΟΣ)

 

Σημειώνεται πως στην περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πρόκειται να διενεργηθούν συνολικά τρία τοπικά φεστιβάλ, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, ένα σε κάθε μία από τις τρεις περιφερειακές ενότητες (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία).

Εταίροι του Έργου:

Επικεφαλής εταίρος του προγράμματος CIAK είναι το Ίδρυμα Κινηματογραφικής Επιτροπής της Απουλίας (Apulia Film Commission Foundation), και εταίροι η Περιφέρεια Ηπείρου, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας και η Επιτροπή Ερευνών του Ιονίου Πανεπιστήμιου.

 


Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης σε εθνικό σκέλος του πρώτου Περιφερειακού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας
REBRAIN WESTERN GREECEeDIH

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τη διαδικασία ανάδειξης των «Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας» (European Digital Innovation Hubs–EDIHs) με την συμμετοχή της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η πρόταση για τη δημιουργία του πρώτου περιφερειακού κόμβου ψηφιακής καινοτομίας με τίτλο «REBRAIN WESTERN GREECEeDIH - Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας REBRAIN Δυτικής Ελλάδος» κατέλαβε την τέταρτη θέση με συνολική βαθμολογία 94/100 ανάμεσα σε 15 προτάσεις που υποβλήθηκαν.

Η ενίσχυση του ψηφιακού και τεχνολογικού μετασχηματισμού της αγοράς εργασίας και της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού της Περιφέρειας με προηγμένες ψηφιακές και τεχνολογικές  δεξιότητες που απαιτούνται στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης αποτελούν την κεντρική ιδέα του REBRAIN WESTERN GREECE eDIH (RBWG). Οι θεματικοί τομείς παρέμβασης εστιάζουν στην κυκλική οικονομία, την κλιματική αλλαγή, την ενίσχυση του ρόλου της κοινωνικής οικονομίας, την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας εκπαίδευση με απώτερο στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνας Ζαΐμης, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ευχαρίστησε και εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια σε όλη τη κοινοπραξία που μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσε την πρόταση που ανταποκρίνεται πλήρως με τις προτεραιότητες του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027».

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος καθώς το όραμα μας για μια ψηφιακή Περιφέρεια αποκτά πλέον σάρκα και οστά. Η πρόταση μας πρόκειται να αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής όσο και στην περιφερειακή οικονομία. Συνεχίζουμε δυναμικά για το επόμενο στάδιο και την διεκδίκηση μιας θέσης στο αντίστοιχο δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο κ. Ζαΐμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: