ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Νέα από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

 Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (9/2020) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και δημοσιοποιήθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει νέα επιδείνωση του καιρού από σήμερα Παρασκευή (11-12-2020) από αργά το απόγευμα και από τα δυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και πιθανώς κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.

Επισημαίνεται, ότι από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (13-12-2020) και μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας (14-12-2020), τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους επικίνδυνα στην ανατολική και τη νότια χώρα.

Α. Πιο αναλυτικά τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν:

1. Την Παρασκευή (11-12-2020) από αργά το απόγευμα τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, από το βράδυ την Πελοπόννησο και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο (12-12-2020) την Αττική. Από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου και από τα βορειοδυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

2. Το Σάββατο (12-12-2020) την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κατά διαστήματα την Κρήτη  μέχρι το μεσημέρι και από το απόγευμα τα Δωδεκάνησα.

3. Την Κυριακή (13-12-2020), την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα βαθμιαία τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τις κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.

4. Τη Δευτέρα (14-12-2020) την ανατολική χώρα και κυρίως την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις απογευματινές ώρες.

Β. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν τοπικά στο Ιόνιο την Παρασκευή (11-12-2020) και στο Αιγαίο το Σάββατο (12-12-2020) και την Κυριακή (13-12-2020). Βορείων διευθύνσεων άνεμοι θα επικρατήσουν τη Δευτέρα (14-12-2020) εντάσεως 8 μποφόρ στο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο.

Για περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού καθώς και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Με έγγραφό της η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τον αντίστοιχο σχεδιασμό τους.

 

Συνάντηση εργασίας για αναπτυξιακά ζητήματα του Δήμου Ερυμάνθου

Ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη του Δήμου Ερυμάνθου τέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος με τον Δήμαρχο Ερυμάνθου, Θεόδωρο Μπαρή και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Παναγιώτη Λαλιώτη.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τάκης Παπαδόπουλος, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, τα ζητήματα μεταβίβασης ακινήτων ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προς τον Δήμο Ερυμάνθου.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ακίνητο που βρίσκεται στον οικισμό Σταυροδρομίου Δ.Ε. Τριταίας με σκοπό την κατασκευή Δημοτικού Σχολείου καθώς και ακίνητο που βρίσκεται στη θέση «Μύλος» της πρώην Κοινότητας Λεοντίου για τη συγκέντρωση λυμάτων του αποχετευτικού δικτύου, δεδομένου ότι ο Δήμος προτίθεται να κατασκευάσει μικρή μονάδα βιολογικού καθαρισμού για τις ανάγκες  της περιοχής.

Επίσης, κατά τη συνάντηση τέθηκαν και άλλα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη του Δήμου Ερυμάνθου και τόσο από τον κ. Σακελλαρόπουλο όσο και από τον κ. Παπαδόπουλο εκφράστηκε η πάγια θέση της περιφερειακής Αρχής για διαρκή συνεργασία και στήριξη των Δήμων της Δυτικής Ελλάδας, ακόμα και με την παροχή τεχνικής βοήθειας ή και διοικητικής, όπου αυτή μπορεί να υπάρξει.

«Ο στόχος μας είναι κοινός. Θέλουμε ο Δήμος Ερυμάνθου, εκμεταλλευόμενος όλες τις δυνατότητες που έχει, να γίνει ένας δήμος με αναγνωρίσιμη και ελκυστική ταυτότητα, στηριζόμενος στο ισχυρό πλουτοπαραγωγικό τομέα του, αλλά και στον μεγάλο περιβαλλοντικό του πλούτο. Προς αυτή την κατεύθυνση, δράσεις όπως το θεματικό πάρκο “Τόποι Μύθοι Άθλοι του Ηρακλή” ή η αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής που θα προκύψει από το φράγμα Αστερίου, προσφέρουν ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές στον Δήμο Ερυμάνθου, στις οποίες η Περιφέρεια θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης» επεσήμανε ο κ. Σακελλαρόπουλος με την ευκαιρία της συνάντησης.

 

Στήριξη των οινοποιείων με το  πρόγραμμα προώθησης οίνων - Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Βασιλόπουλος στις επιχειρήσεις Παπασταματόπουλου και Παναγιωτόπουλου

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020  συνεχίζοντας  τις επισκέψεις σε οινοποιεία της Περιφερειακής Ενότητας Αχαίας  συνομίλησε με τους ιδιοκτήτες τους για τα ανοικτά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Διαδοχικά επισκέφθηκε το Κτήμα Παπασταματόπουλου και τις εγκαταστάσεις στο οινοποιείο Παναγιωτόπουλου στην Άνω Αχαΐα, όπου ενημερώθηκε για τις δυσκολίες που υπάρχουν στην αγορά.


Οι υπεύθυνοι των οινοποιιών αναφέρθηκαν στην κρίσιμη καμπή που  βρίσκεται το ελληνικό κρασί, με την κρίση του κορωνοϊού να διογκώνει προϋπάρχοντα προβλήματα. Όπως ανέφεραν οι δεξαμενές των οινοποιείων παραμένουν γεμάτες  λόγω της κάθετης πτώσης της κατανάλωσης και των εξαγωγών και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε διεξοδικά στην προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια με την εξασφάλιση χρηματοδότησης 1.770.141,53 ευρώ για την προώθηση των οίνων της Αχαΐας και της Ηλείας σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα.

Ο κ Βασιλόπουλος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουν αυτή την περίοδο τα προγράμματα προώθησης τοπικών  προϊόντων και πρόσθεσε: « Σε αυτές τις δύσκολες εποχές η Περιφέρειά μας στηρίζει ουσιαστικά τις  επιχειρήσεις που είναι ατμομηχανή του πρωτογενούς τομέα. Αυτή είναι η επιδίωξή μας να ανταποκρινόμαστε άμεσα στα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά και να δίνουμε λύσεις σε  όσους  έχουν σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής των τοπικών μας προϊόντων». 

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το αφιέρωμα του INTERREG – CIAK στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

 


Ο Ιταλικός Νότος & η Δυτική Ελλάδα συναντήθηκαν κινηματογραφικά, μέσω του αφιερώματος του INTERREG – CIAK,  στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους το οποίο ξεκίνησε στις 28 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2020, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Στο φετινό Φεστιβάλ που διοργανώθηκε ψηφιακά εξαιτίας της πανδημίας, οι θεατές είχαν την ευκαιρία  να απολαύσουν πρώτοι στην Ελλάδα το παραγόμενο κινηματογραφικό υλικό του έργου Interreg CIAK: “Common Initiatives to Acknowledge and valorize tourism potential of the programme area through cinema” ή «Κοινές πρωτοβουλίες για την αναγνώριση και αξιοποίηση της δυνατότητας τουρισμού μέσω του κινηματογράφου».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειάρχης  Δυτικής Ελλάδας  Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος στο μήνυμά του, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ήταν μια πρωτόγνωρη διοργάνωση σε μια πρωτόγνωρη χρονιά. Όμως νομίζω πως αυτή η διοργάνωση που λόγω πανδημίας διεξήχθη κυρίως με τη βοήθεια της τεχνολογίας πέρα από απολύτως επιτυχημένη δημιούργησε και ένα νέο πλάνο, πολύ σημαντικό και για τα επόμενα χρόνια.  Αποδείχτηκε πως το διαδίκτυο συνέβαλε ώστε το φεστιβάλ να εξακτινωθεί ακόμα περισσότερο και να δημιουργήσει ένα κινηματογραφικό σημείο συνάντησης δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων (…).Θερμά συγχαρητήρια στους βραβευθέντες, στο σύνολο των συμμετεχόντων, στους διοργανωτές και στους συντελεστές. Είναι πάντα ανακούφιση και χαρά να βλέπουμε νέους δημιουργούς και τελικά να αντιλαμβανόμαστε τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος. Είναι η δύναμη που θα μας βοηθήσει όλους να βγούμε νικητές απ’ τη δοκιμασία που περνάμε. Η δύναμη που κάνει αυτό το φεστιβάλ κάθε χρόνο και καλύτερο».

Εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ  Βασίλης Γιαννόπουλος ο οποίος επεσήμανε: «Tο Φεστιβάλ κατόρθωσε κάτω από αντίξοες συνθήκες να αυξήσει σημαντικά την αναγνωρισιμότητά του, κάτι το οποίο αποδεικνύουν τόσο η μεγάλη επισκεψιμότητα της επίσημης ιστοσελίδας του όσο και το πλήθος των online προβολών».

Τη λήξη του Φεστιβάλ χαιρέτησαν επίσης η μουσειοπαιδαγωγός  και συντονίστρια των Κριτικών Επιτροπών Ειρήνη Δελιδάκη, ο εκπαιδευτής Νίκος Σταμπουλόπουλος και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και ψυχή του Φεστιβάλ  Δημήτρης Σπύρου. 

Η αυλαία έπεσε με την διαδικτυακή εκδήλωση που παρουσίασε η ηθοποιός Νάνσυ Μπούκλη.

Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία με sold-out προβολές, όχι μόνο στις μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες των διαγωνιστικών του προγραμμάτων αλλά και σε αφιερώματα όπως αυτό στον σπουδαίο Τζιάνι Ροντάρι. Εξαιρετικό ενδιαφέρον και σημαντική επιτυχία είχαν εξάλλου και τα εργαστήρια του Φεστιβάλ, ορισμένα από τα οποία ακόμα συνεχίζονται.

Η μεγάλη απήχηση του σε όλη τη χώρα - με χαρακτηριστικά τα δεκάδες σχετικά δημοσιεύματα πολλών ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων πανελλήνιας κυκλοφορίας, πολλά από τα οποία αναφέρθηκαν και στο αφιέρωμα INTERREG CIAK - απέδειξε τη δίψα του κοινού για τον παιδικό και εφηβικό κινηματογράφο και έδωσε ιδέες για το μέλλον του Φεστιβάλ, ακόμα και όταν επανέλθει στο φυσικό του χώρο στην Ηλεία, στις αίθουσες του Πύργου και της Αμαλιάδας.

Το αφιέρωμα INTERREG-CIAK στο Φεστιβάλ αφορά δέκα μικρού μήκους ταινίες που παρήγαγε η Επιτροπή Κινηματογράφου της Απουλίας (Apulia Film Commission) στο πλαίσιο του έργου CIAK που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg V-A Greece-Italy 2014-2020, με έργα νέων σκηνοθετών από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα Περιφέρειες Απουλίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας.

Πρόκειται για ταινίες μυθοπλασίας βασισμένες στη μνήμη και τα κοινά στοιχεία Ελλάδας-Ιταλίας. Το τελικό αποτέλεσμα προέκυψε μετά από ομαδική δουλειά και συνεργασία νέων κινηματογραφιστών, η δε ανταπόκριση του κοινού ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντική.

Στο Φεστιβάλ Ολυμπίας προβλήθηκαν σε πρώτη πανελλήνια προβολή οι εννέα από τις δέκα ταινίες του CIAK. Οι αναλυτικές κρατήσεις εισιτηρίων ανά τίτλο του αφιερώματος είναι οι εξής: Allimonò (276), Angelo (95), Like in Mykonos (103), The Heavens (95), Mother Tongue (167), Lotus (162), The performance (109), The return (91) και Wavesland (110).

 

Υποβολή προσφυγών κατά των αποτελεσμάτων προκαταβολής πληρωμών του έτους εφαρμογής (2020) τριών προγραμμάτων

H Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ ενημερώνει όλους τους δικαιούχους των Δράσεων 10.1.08, 10.1.01, και 10.1.02, ότι μετά και την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων απέστειλε προς εκκαθάριση και πληρωμή της ενίσχυσης προκαταβολής του 80% των αιτούμενων ποσών ενίσχυσης στους ενταγμένους παραγωγούς του έτους αιτήσεων 2020.

Τα ποσά που αναγνωρίστηκαν για τις Δράσεις:

10.1.08 (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) αφορά 1039 δικαιούχους (3η πρόσκληση) ανέρχεται στο ποσό των 674.522,60 € 10.1.01 (ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ)  αφορά 1 δικαιούχο ανέρχεται στο ποσό των 521,45 € και

10.1.02 (ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ) αφορά 1 δικαιούχο ανέρχεται στο ποσό των 422,24€.

Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή του εκάστοτε  Μέτρου.

Για τους δικαιούχους η χρονική περίοδος υποβολής των ενδικοφανών προσφυγών ορίζεται αποκλειστικά:

α) Για το Κομφούζιο (10.1.08) από την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 και εντός πέντε (5)εργάσιμων ημερών, δηλαδή έως και την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020.

β) Για την Ορνιθοπανίδα (10.1.01) από την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 και εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών, δηλαδή έως και την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

γ) Για τους Ελαιώνες Άμφισσας (10.1.02) από την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 και εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών, δηλαδή έως και την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Η ως άνω διαδικασία θα γίνεται ατομικά και μόνο ηλεκτρονικά από την μηχανογραφική εφαρμογή κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών. Σχετικά με τις ενδικοφανείς προσφυγές πληρωμής σας επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση που ο κωδικός απόρριψης σχετίζεται με την υποβολή παραστατικών συμμόρφωσης τότε παράλληλα με την υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής στην αντίστοιχή καρτέλα του πληροφοριακού συστήματος, οι παραγωγοί θα πρέπει να προβούν σε αναθεώρηση της οριστικής εγγραφής στην καρτέλα "Υποβολή παραστατικών" και να επανυποβάλλουν τα παραστατικά διορθωμένα,  ώστε να ληφθούν υπόψη.

 

Πρότυποι έλεγχοι εξ αποστάσεως στην διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό

 Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με εγκύκλιό του έκανε αποδεκτή ρηξικέλευθη πρόταση της Δ/νσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την θεσμοθέτηση απομακρυσμένων ελέγχων με την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι εξ αποστάσεως αφορούν τις εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων ζωικής προέλευσης και περιλαμβάνουν ελέγχους συμμόρφωσης και ελέγχους επιτήρησης με συγκεκριμένη στόχευση. Οι απομακρυσμένοι έλεγχοι δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τους επιτόπιους ελέγχους για την ασφάλεια των τροφίμων, αλλά αντιθέτως:

1. Αποτελούν ένα έξυπνο εργαλείο για την εξοικονόμηση χρόνου και πόρων που διατίθενται πλέον σε στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους, επομένως αυξάνουν την επιτήρηση της ασφάλειας των τροφίμων στην αγορά.

2.  Αξιοποιούν τις πιο σύγχρονες τεχνικές ελέγχου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας, προκειμένου να βελτιώσουν τους επίσημους ελέγχους και εν τέλει να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα αυτών.

3.  Δημιουργούν συνθήκες προστασίας των ελεγκτών, αλλά και του προσωπικού των επιχειρήσεων από την COVID – 19, σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία.

4. Αποτελούν απόδειξη ότι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, μπορούν να καινοτομήσουν, καθώς διαθέτουν την επιστημονική και τεχνολογική επάρκεια που απαιτείται.

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της ΠΔΕ ήδη έχουν πραγματοποιήσει τους πρώτους απομακρυσμένους ελέγχους στην Ελλάδα, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα δεσμεύονται ότι, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων θα είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή της προστασίας της υγείας του καταναλωτή με συνεχείς επιτόπιους ελέγχους στην αγορά και στην εφοδιαστική αλυσίδα κρέατος, παρά την δραματική υποστελέχωσή τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: