4 τροπολογίες από 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κατατέθηκαν χθες στη Βουλή για την ενίσχυση των ανθρώπων του χώρου του Πολιτισμού.
Αυτές είναι οι παρακάτω:
Για τον «ΦΠΑ Πολιτισμού: ένταξη στον κατώτατο συντελεστή 6% της παραγωγής και του χαρτιού του βιβλίου, των ψηφιακών και των ακουστικών – ηχητικών βιβλίων (ebooks, audiobooks), των εισιτηρίων κινηματογράφου [και των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων»
Με την τροπολογία προβλέπονται άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα σχετικά με τον ΦΠΑ στο βιβλίο, τον κινηματογράφο και τα πνευματικά δικαιώματα που θα συμβάλουν στην στήριξη και την ενίσχυση του δημιουργικού και πολιτιστικού τομέα.
Με την πρώτη παράγραφο της διάταξης εξομοιώνεται στο συντελεστή 6% ο ΦΠΑ των ψηφιακών και των ακουστικών – ηχητικών βιβλίων και βιβλίων μουσικής γραφής (παρτιτούρες)με αυτά σε τυπωμένη / έγχαρτη μορφή. Με τον τρόπο αυτό η αγορά του ψηφιακού βιβλίου καθίσταται πιο προσιτή στους πολίτες, δίνοντας κίνητρο για την ανάπτυξη της αγοράς των ebooks και των audiobooks που σήμερα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%, ενώ τα βιβλία σε τυπωμένη / έγχαρτη μορφή έχουν 6%.
Παράλληλα, εντάσσεται στον κατώτατο συντελεστή ΦΠΑ 6% το χαρτί που χρησιμοποιείται στην παραγωγή - εκτύπωση των βιβλίων και των βιβλίων μουσικής γραφής αποτελώντας ένα σημαντικό κομμάτι του κόστους. Με το συγκεκριμένο μέτρο και μάλιστα σε συνδυασμό με την ένταξη στον ίδιο συντελεστή 6% και της παραγωγής του βιβλίου, η οποία περιλαμβάνεται στις διατάξεις της επόμενης παραγράφου, ενισχύεται σημαντικά η ρευστότητα στον χώρο των εκδόσεων με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Σήμερα, το χαρτί και η παραγωγή των βιβλίων είναι στο 24% ενώ ή πώλησή τους είναι στο 6%, με αποτέλεσμα σημαντική ρευστότητα να εγκλωβίζεται σε πιστωτικό ΦΠΑ που καθυστερεί να επιστραφεί. Σε αρκετές περιπτώσεις εκδότες καταφεύγουν στη λύση να καθίστανται αγοραστές των βιβλίων τους από τους τυπογράφους που είναι ανεπαρκές και οδηγεί σε στρεβλώσεις.
Για το “Δικαίωμα Δημόσιου Δανεισμού από Βιβλιοθήκες”
Το Δικαίωμα Δημόσιου Δανεισμού (ΔΔΔ) αποτελεί ένα από τα πνευματικά δικαιώματα και απορρέει από τη χρήση του έργου του πνευματικού δημιουργού, στις δανειστικές βιβλιοθήκες. Ορίζεται κατ’ αρχάς ως αποκλειστικό δικαίωμα, δηλαδή ως δυνατότητα του πνευματικού δημιουργού να επιτρέπει ή να απαγορεύει τον δανεισμό του πρωτοτύπου ή των αντιγράφων του έργου του, ή, κατά παρέκκλιση, ως δικαίωμα εύλογης αμοιβής για τον δανεισμό αυτόν.
Για την «Οικονομική ενίσχυση των δημιουργών και των καλλιτεχνών μέσω των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων».
Με την παρούσα Τροπολογία επιδιώκεται η στήριξη των δημιουργών και καλλιτεχνών που είναι μέλη ή δικαιούχοι Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων (ΟΣΔ) χωρίς εκχώρηση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, μέσω έκτακτης επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ειδικά στις παρούσες συνθήκες της πανδημίας SARS COVID 19, οι οικονομικές συνέπειες της οποίας έχουν πλήξει καίρια το εισόδημα των δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, η παρούσα ρύθμιση προκρίνεται ως απολύτως αναγκαία. Σύμφωνα με επίσημη αναφορά της διεθνούς συνομοσπονδίας Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης CISAC, οι επιπτώσεις της εξάπλωσης της πανδημίας αναμένεται να επιφέρουν παγκοσμίως κατά μέσο όρο μείωση στην απόδοση δικαιωμάτων από τους χρήστες σε ποσοστό έως και 35% σε σχέση με τα αντίστοιχαέσοδα από δικαιώματα του έτους 2019.Η εκτίμηση αυτή αναφέρεται σε ομαλοποιημένες αγορές σε σχέση με την αντίστοιχη αγορά της χώρας μας, η οποία έχοντας διαταραχτεί και πριν την πανδημία λόγω της οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζει ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες και προκλήσεις, καθιστώντας την κρατική παρέμβαση μονόδρομο για την οικονομική ενίσχυση των δημιουργών και καλλιτεχνών.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού & Αθλητισμού και Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση του ΟΠΙ κατόπιν αίτησης των ΟΣΔ, εγκρίνεται το ύψος του ποσού της αντίστοιχης έκτακτης επιχορήγησης που λαμβάνει ο ΟΠΙ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και ρυθμίζονται τα ειδικότερα για τον σκοπό της ανωτέρω επιχορήγησης προς τους ΟΣΔ. Η εν λόγω επιχορήγηση δεν επηρεάζει το χαρακτήρα της νομικής φύσης του ΟΠΙ.
Δικαιούχοι είναι τα οριζόμενα από τη διάταξη φυσικά πρόσωπα που είναι μέλη ή δικαιούχοι των ΟΣΔ.
Οι ΟΣΔ οφείλουν να διαθέσουν ποσοστό τουλάχιστον ενενήντα τοις εκατό (90%) της κρατικής επιχορήγησης αποκλειστικά για την οικονομική ενίσχυση των ως άνω δικαιούχων, ενώ δύνανται να διακρατήσουν το υπόλοιπο ποσοστό για την κάλυψητων εξόδων διαχείρισης. Τα αποδιδόμενα στους δικαιούχους ποσά είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα και δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές των δικαιούχων.
Αθήνα 3-12-2020
Οι προτείνοντες βουλευτές
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Αμανατίδης Ιωάννης
Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα
Βασιλικός Βασίλειος (Βασίλης)
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Βέττα Καλλιόπη
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος (Κώστας)
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τζούφη Μερόπη
Φίλης Νικόλαος
Χρηστίδου Ραλλία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου