ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Κορωνο-αγλάϊσμα (7): Αντι-ιικά φάρμακα πρώτα, τα εμβόλια έπονται

Σήμερα τα κορωνο-αγλαΐσματα παρακολουθούν μια ακόμη τηλεδιάσκεψη της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής ΕΟΔΥ -Υπουργείου Υγείας.

Η επιτροπή διασκέπτεται υπό την προεδρία του υπουργού υγείας κ. Κ. Σε λίγο αναμένεται να συνδεθεί και ο πρωθυπουργός κύριος Μ.

Στην σύσκεψη από την αρχή της συζήτησης επικρατεί ένταση. Είναι φανερό ότι παρά το παρατεταμένο lockdown οι ΜΕΘ συμπιέζονται, οι θάνατοι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό πλησιάζοντας τους 3.500. Σίγουρα κάτι δεν πήγε καλά. Τι έφταιξε;

Όταν τα μέλη της επιτροπής αντιλαμβάνονται ότι συνδέθηκε ο κύριος Μ. σταματούν την συζήτηση. Τη σιωπή διακόπτει ο ίδιος ο κύριος Μ.

-Κύριοι, θέλω να σας θέσω μερικά ερωτήματα: Γιατί μετά από ένα μήνα σκληρού lockdown είμαστε σε αυτό το σημείο; Που είναι οι μειώσεις που είχατε προβλέψει; Γιατί αποτύχαμε; Ti συμβαίνει, Σωτήρη; Τι συμβαίνει αρμόδιε υπουργέ; Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ο κύριος Μ. ήταν οργισμένος και όλοι είχαν αντιληφθεί την οργή του. Στην τηλεδιάσκεψη έπεσε μια αμήχανη σιωπή. Σε λίγο το λόγο πήρε ο υπουργός.

-Κύριε πρόεδρε, πράγματι τα μέτρα δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, αλλά πρέπει να μείνουμε σταθεροί στη στρατηγική μας: Συνέχιση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τον εμβολιασμό. Προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς. Με τη βοήθεια των ΜΜΕ στήνουμε 2.000 κέντρα εμβολιασμού, προμηθευόμαστε ψυγεία, καταψύκτες, κατασκευάζουμε πλατφόρμες στο ίντερνετ και, και… να μη σας κουράζω.

-Καλά όλα αυτά, αλλά γιατί η χώρα μας δεν διαθέτει τα νέα αντι-ιικά φάρμακα; Αυτά που πήρε ο Τραμπ, αυτά που φέραμε για τον Ιερώνυμο; Μιλάω για τα μονοκλωνικά – δικλωνικά, πως στα λέτε, αντισώματα. Ένας συνάδελφός σας από τη Θεσσαλονίκη, καθηγητής κι αυτός, λέει πως έχουν αποτέλεσμα. Και δεν έχει άδικο αν έκαναν περδίκι τον Τραμπ στα 75 του και τον Ιερώνυμο στα 82 του. Γιατί δεν φρόντισε ο ΕΟΦ να τα εισάγουμε;

-Έχουμε κάποια προβλήματα στην ευρωπαϊκή έγκριση, κύριε πρόεδρε. Μετά είναι ακριβά. Κάνουν 1500 η θεραπεία. Ενώ το εμβόλιο θα μας στοιχίσει 30 ευρώ το άτομο.

Ο κύριος Μ. έμεινε σκεπτικός. Ήταν φανερό πως έκανε τους υπολογισμούς του. Ξαφνικά σαν να ένοιωσε μια εσωτερική λάμψη, το πρόσωπό του φωτίστηκε και τα μάτια του σπινθηροβόλησαν.

-Τι μου λες, τώρα; έβαλε τις φωνές στον υπουργό του. Τα φάρμακα τα χρειάζονται 1000 - 2000 άντε 3000 ασθενείς. Κόστος, 3 εκ. ευρώ. Τα εμβόλια για 10 εκατομ. πληθυσμό θα μας στοιχίσουν 300 και 400 εκ. Και στο μεταξύ αφήνουμε τους ανθρώπους να πεθαίνουν, τις ΜΕΘ να ασφυκτιούν. Και κείνο τον Πολάκη να φωνάζει και να μας ζητάει τα νέα φάρμακα. Τι λες εσύ Σωτήρη;

Το λόγο πήρε ο κ. Τσ.

-Πρόεδρε, ο λόγος που η επιτροπή μας δεν προέκρινε τα αντι-ιικά είναι ο εξής: αν ο κόσμος μάθει γι’ αυτά, δεν θα τρέξει να εμβολιστεί. Θα σκεφτεί: «Γιατί να εμβολιαστώ; αν αρρωστήσω θα υπάρχει το φάρμακο». Η κατεύθυνση που δίνει ο ΠΟΥ, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και η ελληνική κυβέρνηση, πρόεδρε, είναι ο μαζικός εμβολιασμός και όχι τα αντι-ιικά. Μόνον αυτός θα δημιουργήσει την ανοσία της αγέλης…

-Δεν ζητάω, Σωτήρη, να αμελήσουμε τον εμβολιασμό. Θα γίνει. Αλλά θέλω να αποσυμφορήσουμε τις ΜΕΘ. Θέλω αντι-ιικά φάρμακα πρώτα, τα εμβόλια έπονται.

-Πρόεδρε, αν αρχίσουν τα ΜΜΕ να μιλάνε για τα φάρμακα που έσωσαν τον Τραμπ και τον Ιερώνυμο, ο καθολικός εμβολιασμός που έχουμε οργανώσει τινάζεται στον αέρα.

-Καταλαβαίνω, Σωτήρη. Αλλά εγώ θέλω λιγότερους νεκρούς. Θέλω άδειες ΜΕΘ, όσες μπορούμε περισσότερες. Να παραγγείλετε αμέσως αυτά τα φάρμακα.

Ο υπουργός άλλαξε ματιές με τον κ. Τσ. και του έκανε νόημα. Ο κ. Τσ. ανέλαβε να εξηγήσει.

-Ξέρετε, πρόεδρε, πως έχουμε ήδη κλείσει τη συμφωνία με τη Pfizer. Τα έχουμε σχεδόν πληρώσει. Τι θα τα κάνουμε; Μην ξεχνάτε την ξευτίλα που πάθαμε το 2009. Τότε... με τα εμβόλια του Η1Ν1. Τα αγοράσαμε και τελικά τα πετάξαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: