ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Νέα από την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού - Ραγδαία βροχόπτωση στην Πάτρα

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (30/2020) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και δημοσιοποιήθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει νέα μεταβολή του καιρού που ξεκίνησε από τις βραδινές ώρες της Τρίτης (08-12-2020) από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που σήμερα Τετάρτη (09-12-2020) και αύριο την Πέμπτη (10-12-2020) θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Α.    Πιο αναλυτικά :

1. Σήμερα Τετάρτη (09-12-2020) από τις μεσημβρινές ώρες επηρεάζονται η κεντρική Στερεά, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, σταδιακά η δυτική Πελοπόννησος, η κεντρική Μακεδονία και από τις βραδινές ώρες η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, ενώ από απόψε άρχισε ραγδαία βροχόπτωση στην Πάτρα.

 2. Από το απόγευμα της Πέμπτης αύριο (10-12-2020), θα επηρεαστούν επίσης οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η Εύβοια και η ανατολική Πελοπόννησος θα επηρεαστούν πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες.

Τα έντονα φαινόμενα από το μεσημέρι της Πέμπτης και από τα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν, ενώ στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα συνεχιστούν μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (11-12-2020).

3. Από αργά το απόγευμα της Παρασκευής (11-12-2020) ο καιρός θα παρουσιάσει εκ νέου επιδείνωση στη δυτική Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες οι οποίες προβλέπεται να είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (12-12-2020).

Β. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ πνέουν στα πελάγη την Τετάρτη (09-12-2020), με βαθμιαία εξασθένηση στο Ιόνιο από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (10-12-2020).

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 


E
ργασίες συντήρησης και αποκατάστασης αντιπλημμυρικών  στον ποταμό Ερύμανθο

Εργασίες συντήρησης – αποκατάστασης αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στον ποταμό Ερύμανθο ξεκινούν σύντομα σε τουλάχιστον πέντε θέσεις που έχουν ιεραρχηθεί ανάλογα με την επικινδυνότητά τους, καθώς σήμερα Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης υπέγραψε τη σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου. 

Από τις πηγές του, μέχρι τη συμβολή του με τον Αλφειό ποταμό, ο Ερύμανθος  αποτελεί το φυσικό όριο μεταξύ των νομών Ηλείας και Αρκαδίας. Οι εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν αφορούν στοχευμένες παρεμβάσεις και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν άρση προσχώσεων κάτω από τα υφιστάμενα τεχνικά και γέφυρες, απομάκρυνση απορριμμάτων, μπαζών ή βλάστησης, διανοίξεις διαύλων εκτόνωσης ροών, αποκαταστάσεις λιθορριπών προστασίας, επαναφορά της ροής του ποταμού στην πρότερη κατάσταση κ.α .

Πρόκειται για υποέργο προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ που εντάσσεται στη συνολική παρέμβαση  «Συντήρηση – αποκατάσταση Υφιστάμενων Αντιπλημμυρικών Έργων αρμοδιότητας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» και η οποία έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 


 
«Οδηγώντας στο… μέλλον -Σύγχρονες και βιώσιμες αστικές μετακινήσεις με ασφάλεια και καινοτομία»

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Οδηγώντας στο… μέλλον- Σύγχρονες και βιώσιμες αστικές μετακινήσεις με ασφάλεια και καινοτομία» θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020, 18.00-21.00 από την εφημερίδα «Γνώμη» με τη συνεργασία και συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος & του Εurope Direct.

Σκοπός της εκδήλωσης, στην οποία εισηγητές θα είναι ο Υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Γεν. Γραμματέας Λιμένων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Λάμπρος Δημητρογιάννης, διακεκριμένοι καθηγητές, στελέχη της ΡΑΕ και εταιρειών, είναι να αναδειχτούν τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης, όπως επίσης και η διασύνδεσή της με τον σχεδιασμό της βιώσιμης κινητικότητας και των «έξυπνων δικτύων».

Μάλιστα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί και το ηλεκτρικό πλοίο ΑΙΓΙΟ-ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ένα έργο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

·        18.00-18.10: Εισαγωγή - Συντονισμός: Φωκίωνας Ζαΐμης Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Μαρία Ορφανού, δημοσιογράφος «ΓΝΩΜΗ»

·        18.10-18.30: Χαιρετισμοί: Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Ευαγγελία Γκότζου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ρύθμισης και Εποπτείας Ενεργειακών Αγορών Λιανικής και Καταναλωτών- Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Δήμαρχος Αιγιάλειας, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ

·        8.30-18.40: Γιάννης Κεφαλογιάννης, Υφυπουργός Μεταφορών, «Ηλεκτροκίνηση- Βιώσιμη Κινητικότητα»

·        18.40-18.50: Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Γεν. Γραμματέας Λιμένων, «Ηλεκτροκίνηση στα πλοία»

·        18.50- 19.00: Γεώργιος Βόκας, Καθηγητής τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, «1ο Υβριδικό Ηλεκτροποωθούμενο Ferry στην Ελλάδα και Πράσινοι Λιμένες»

·        19.10-19.20: Κωνσταντίνος Τσιμάρας, Αν. Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, μέλος της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, «Ενεργειακή Αυτονομία Λιμένων- Ηλεκτροδότηση και προστασία του περιβάλλοντος- Θεσμικό πλαίσιο»

·        19.20-19.30: Λάμπρος Δημητρογιάννης, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, «Η Ηλεκτροκίνηση στη Δυτική Ελλάδα»

·        19.30- 19.40: Γιώργος Στεφανίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, «Ηλεκτροκίνηση και Ευφυείς Υποδομές»

·        19.40-19.50: Θάνος Ζαρόγιαννης, Σύμβουλος Ηλεκτροκίνησης ΥΠΕΝ, «Πολιτική και Μέτρα Προώθησης της Ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα- Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ευρώπης»

·        19.50- 20.00: Στέλιος Στυπίδης, DirectorTryEV – Ελληνική Εταιρεία Ηλεκτροκίνησης, «Αναπτύσσοντας την Ηλεκτροκίνηση χωρίς rangeanxiety»

 


Συστάσεις από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής για λήψη μέτρων κατά της Γρίπης των Πτηνών


Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σχετικά με την εμφάνιση της Γρίπης των Πτηνών σε χώρες της βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης και λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της νόσου, της πιθανότητας εξάπλωσης της σε άλλες χώρες και επανεμφάνισης στην χώρα μας, ενημερώνει τους κατόχους των οικόσιτων πουλερικών, ότι θα πρέπει να λάβουν μέτρα βιοασφάλειας ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες

1)  Απαγορεύεται η διατήρηση πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους.

2) Τα ανοίγματα των κοτετσιών καλύπτονται από σήτες, δίχτυα ή άλλα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων με άγρια πτηνά.

3) Συνιστάται στους ιδιοκτήτες των πτηνών, ο καθαρισμός και η απολύμανση των υποδημάτων σε δοχεία με κοινά απολυμαντικά, τα οποία ανανεώνονται τακτικά, μετά την είσοδο και έξοδο από τον ορνιθώνα.

4) Η από κοινού εκτροφή παπιών και χηνών με άλλα πουλερικά απαγορεύεται. Χήνες και πάπιες πρέπει να διατηρούνται σε ξεχωριστό κλειστό χώρο.

5) Μετά από κάθε επαφή με τα πτηνά ακολουθεί καλό πλύσιμο χεριών με άφθονο νερό και σαπούνι και στην συνέχεια να χρησιμοποιείται απολυμαντικό χεριών.

6 Καλός καθαρισμός των χώρων γύρω από το κοτέτσι , ώστε να μην υπάρχουν σπόροι ή άλλα υλικά που να προσελκύουν άγρια πτηνά.

7 Απαγορεύεται η απόρριψη νεκρών πτηνών στο ύπαιθρο.

8 Χορήγηση νερού και τροφής στα πουλερικά σε κλειστό χώρο, που δεν είναι προσβάσιμος από τυχόν μολυσμένα πτηνά.

Η γρίπη των πτηνών είναι ιογενής μεταδοτική νόσος των πτηνών που προκαλείται από τον ιό της γρίπης τύπου Α. Ο τύπος Α του ιού της γρίπης διαφοροποιείται περαιτέρω σε υπότυπους  ανάλογα με  τους συνδυασμούς δύο πρωτεϊνών (Η και Ν) της επιφανείας του. Ορισμένοι από τους εν λόγω υπότυπους, λιγότερο συχνά, μπορούν να προσβάλλουν τους χοίρους και ακόμα σπανιότερα τους ανθρώπους ή άλλα θηλαστικά, κάτι που δεν ισχύει όμως για τον υπότυπο H5N8, που προς το παρόν εντοπίζεται αποκλειστικά στα πτηνά. Είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και σε οποιαδήποτε υποψία του, π. χ. αυξημένη νοσηρότητα ή θνητότητα πουλερικών ή άλλων πτηνών σε αιχμαλωσία ή άγριων πτηνών, πρέπει να ενημερώνονται άμεσα οι Κτηνιατρικές Αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: