Κάλυψη στον διοικητή του ΙΚΑ για την αναλογική ασφάλιση από την Σ. Βούλτεψη

Τρέχει και δεν τα μαζεύει, η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό μετά τις χθεσινές δηλώσεις του διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου για αναλογική περίθαλψη υγείας. Ο υπ. Εργασίας Γ. Βρούτσης άδειασε τον διοικητή του ΙΚΑ στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega σήμερα το πρωί, για τις χθεσινές του δηλώσεις, όπου σε συνέδριο για την κοινωνική ασφάλιση, άφηνε ανοικτό το θέμα σύνδεσης αριθμού ενσήμων και παροχών υγείας. «Είναι το ίδιο να έχει κάποιος 0 ένσημο, 50 ένσημα και 100 ένσημα;»  ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε εξισωτικά για όσους έχουν περισσότερα ένσημα».

Να κλείσει το θέμα, άρον άρον επιχείρησε ο Γ. Βρούτσης, δηλώνοντας ότι "ο κ. Σπυρόπουλος εκφράζει καθαρά προσωπικές απόψεις" διαβεβαιώνοντας ότι "δεν τίθεται, ούτε συζητείται, ούτε υπάρχει τέτοιο ζήτημα" αναφορικά με τη σύνδεση των ενσήμων με τις παροχές υγείας. Ενώ επιχείρησε να θολώσει τα νερά στρέφοντας την συζήτηση σε θέματα πιο βολικά για την κυβέρνηση, όπως θεώρησε τουλάχιστον και υπενθύμισε την κάλυψη του ανασφάλιστων, πάνω από δύο – τρεις φορές. Για κακή του τύχη όμως ο Δημ. Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, που ήταν σε τηλεφωνική σύνδεση παρενέβη "πως τους καλύψατε τους ανασφάλιστους κ. Βρούτση; Τους καλύψατε με δύο υπουργικές αποφάσεις". Καμία χρηματοδότηση στα νοσοκομεία δεν δώσατε για την περίθαλψη αυτών των ανθρώπων.

O Γ. Βρούτσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ παρά τις χθεσινές δηλώσεις Σπυρόπουλου ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βάζοντας θέμα ηθικής για μείωση και άλλο των συντάξεων.

Παρουσίασε ως θεαματική αλλαγή την κατάργηση των βιβλιαρίων υγείας για να επιβεβαιώσει αμέσως μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας ΑΥΓΗ για τις ανατρεπτικές ρυθμίσεις που έρχονται στο ασφαλιστικό ξεκινώντας από την συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων. "Άτλα" ονομάζουν στο υπ. Εργασίας, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που μέχρι χθες αρνιόντουσαν.

"Πέπλο αδιαφάνειας και πελατειακές σχέσεις με το πολιτικό σύστημα" ήταν το πρόσχημα που έφερε ο υπ. Εργασίας για να μας πει για την ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος και να ρίξει τη βόμβα "ότι θα υπάρξουν προσαρμογές στις επικουρικές συντάξεις και προς τα κάτω, και προς τα πάνω", μόνο που προς τα πάνω δεν γίνονται ποτέ. Επιβεβαίωσε με τον τρόπο αυτό τα δημοσιεύματα για μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 10%. Απέφυγε να μιλήσει για το ύψος της μείωσης στο εφάπαξ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης μέχρι και 50%.

Κάλυψη στον διοικητή του ΙΚΑ για την αναλογική ασφάλιση από την Σ. Βούλτεψη

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Σ. Βούλτεψη σε συνέντευξή της στο ΣΚΑΙ τάσσεται υπέρ των δηλώσεων του κ. Ρ. Σπυρόπουλου δηλώνοντας με την γνωστή, απαράμιλλη ευαισθησία της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι «δεν μπορούν να έρθουν όλοι εδώ, οι μετανάστες και να έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία μας» βάζοντάς τα αυτή τη φορά όχι με τους Πακιστανούς, όπως παλιότερα, ούτε με τους Ρομά, αλλά με τους Ινδούς, με το βάσιμο και εντελώς πιστευτό επιχείρημα «αν έρθουν 10 εκ. Ινδοί δεν χωράνε στα νοσοκομεία μας»(!)

Απέρριψε μειώσεις στις συντάξεις, γιατί όπως είπε οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θα είναι διοικητικού και όχι οικονομικού χαρακτήρα. Το μόνο σίγουρο, από το κυβερνητικό αυτό, μπάχαλο είναι ότι το νέο εθνικό σύστημα υγείας θα ανοίξει το δρόμο, προς την ιδιωτική ασφάλιση καταρρακώνοντας τη δημόσια υγεία, η οποία θα παρέχεται επιλεκτικά ανάλογα με τα κυβερνητικά γούστα, ως προς τα φυλετικά κριτήρια.

Η εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. κ. Ασημακοπούλου στο πρωιννό ΑΝΤ1 ισχυρίστηκε ότι "ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στο ασφαλιστικό" ξεχνώντας να προσθέσει προφανώς το "σήμερα" με τη στενή χρονική του έννοια γιατί σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ το νέο ασφαλιστικό πρέπει να ψηφιστεί πριν τις 8 Δεκεμβρίου που θα γίνει το επόμενο Eurogroup. Η κ. Ασημακοπούλου πρόσθεσε επίσης ότι "τέλος του Μνημονίου σημαίνει όχι άλλα οριζόντια μέτρα" και δεσμεύτηκε για πολλοστή φορά, ότι δεν θα υπάρξει άλλη μείωση σε μισθούς και συντάξεις, το πότε δεν το διευκρίνισε. Οι μειώσεις των συντάξεων που ήδη έχουν συμφωνήσει και θα εφαρμόσουν, δεν αποτελούν μειώσεις; Μάλλον αρέσκονται στην κυβέρνηση να τις ονομάζουν "προσαρμογές" όπως είπε ο υπ. Εργασίας.

"Υπάρχει ο κίνδυνος να περάσει ένα μέρος του ασφαλιστικού συστήματος, στην ιδιωτική αγορά. Ελπίζω να μην εφαρμοστεί ποτέ γιατί θα αλλάξει άρδην τη δομή του." δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για "μια επικίνδυνη εκτροπή" για το ασφαλιστικό σύστημα.

Ο Αλέκος Καλύβης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ σε δήλωσή του αναφέρει ότι ο διοικητής του ΙΚΑ προωθεί τη νεοφιλελεύθερη αντιασφαλιστική πολιτική της συγκυβέρνησης, παίζοντας το ρόλο του λαγού, προωθεί νέα εκβιαστικά διλήμματα στους λεηλατημένους εργαζόμενους των μνημονιακών χρόνων. "Κατά τον κ. Σπυρόπουλο, οι ασφαλισμένοι ή θα πρέπει να αποδεχτούν την ενοποίηση  όλων των ταμείων  σε ένα και την συνακόλουθη  μείωση παροχών, ή θα πρέπει να συγκροτήσουν επαγγελματικά ταμεία, που είναι σχήματα ιδιωτικής ασφάλισης . Η την σκύλα, ή την Χάρυβδη  δηλαδή". "Ο κ. Σπυρόπουλος – παλιός συνδικαλιστής δυστυχώς - ξεπερνά σε ωμότητα τον κ. Βρούτση. Προβάλλει την εικόνα ενός φρικιαστικού μέλλοντος, όπου η κοινωνική ασφάλιση και προστασία θα καθορίζονται από τους νόμους της αγοράς".

(Πηγή: Μπρέγιαννη Κατερίνα-avgo.gr)