Προσκλητήριο ενότητας του λαού και σωτηρίας του τόπου απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Λαμία, στην πρώτη σειράς περιφερειακών συσκέψεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καθόλου τυχαία, λοιπόν, επικαλέστηκε το ενωτικό παράδειγμα που έστειλε ο Γοργοπόταμος, όχι πολύ μακριά από εκεί, αλλά και την ιστορική ομιλία του Άρη Βελουχιώτη, από την πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, περί «νέου πατριωτισμού».

Είναι όμως η ώρα για κάθε πολίτη χωριστά, να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Αλ. Τσίπρα, που επανέλαβε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, την πρόσκλησή του για συνεννόηση σε ένα και μόνο θέμα: τη συμφωνία ημερομηνίας διεξαγωγής καθαρών, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκλογών. Και ζήτησε «εκλογές τώρα, πριν τα νέα σκληρά μέτρα και τις συμφωνίες».

Πόσο μάλλον που, όπως είπε για τον Αντώνη Σαμαρά, έχει μετατρέψει την Προεδρική εκλογή σε εκτροπή, και με όλα τα μέσα, «θεμιτά και αθέμιτα», όπως υπογράμμισε, με στόχο «να συρράψει μια ετερόκλητη πλειοψηφία των 180».

Η ομιλία όμως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε από αυτόν τον τελευταίο γύρο επαφών μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, με σκηνοθετημένη ένταση και κατάληξη, όπως ανέλυσε ο Αλ. Τσίπρας. «Σαμαράς και Βενιζέλος είναι έτοιμοι να ξαναθυσιαστούν για τη χώρα -πόσες φορές έχουν εν τω μεταξύ θυσιαστεί άραγε;-», επωφελούμενοι  και το «σίριαλ κινδυνολογίας», που οι ίδιοι έχουν καλλιεργήσει.

Συνεργοί τους, συνέχισε, όσοι «διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις», προβοκάροντας τον ΣΥΡΙΖΑ και εις βάρος της οικονομίας. Αυτά είναι τα ...θρασίμια, κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους.

Ταυτόχρονα, βρήκε την ευκαιρία να απαντήσει και στη σπερμολογία, ότι θα ακολουθήσει, τάχα, την ίδια πολιτική με τις μνημονιακές κυβερνήσεις: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχτεί νέα μέτρα και τετελεσμένα», ήταν το καθαρό μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ή ότι θα λειάνει τις θέσεις του, αλλά «με τα ίδια σακάκια που φοράμε σήμερα, θα κυβερνήσουμε αύριο», ήταν η χαρακτηριστική απάντησή του.

Αντιθέτως, ο Αλ. Τσίπρας δεν έκρυψε ότι ο δρόμος που προτείνει η Αριστερά είναι ένας δύσκολος δρόμος, γιατί, άλλωστε, «εύκολος δρόμος να βγεις από τα βάραθρα δεν υπάρχει». Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροτείνει και εμπνέεται, εν τέλει, από «το ρεαλισμό της ρήξης, της αντίστασης, της ανατροπής, της αλλαγής, το ρεαλισμό των χιλιάδων απεργών προχθές, των κινημάτων». Και αυτή η εναλλακτική πρόταση είναι που φέρνει χιλιάδες πολίτες στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δηλαδή, ως ψήφους διαμαρτυρίας.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας ανέλυσε το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» αλλά και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα της Στερεάς Ελλάδας. Αναλύοντας τις ρεαλιστικές όσο και κοστολογημένες προτάσεις της ΔΕΘ, επέμεινε ιδίως στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που αποτελεί «πρώτη προτεραιότητα». Για την προστασία όσων δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή, ακόμη ακόμη, δεν έχουν να φάνε, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόντες στην εκδήλωση της Λαμίας, εκτός από τους βουλευτές Στερεάς Ελλάδας του ΣΥΡΙΖΑ και τα τοπικά στελέχη, ήταν η ανεξάρτητη βουλευτής Θ. Τζάκρη, ακόμη ο Δ. Αναγνωστάκης και ο Θ. Γιαννόπουλος, που εκπροσώπησαν τη ΔΗΜΑΡ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες αντιστοίχως. Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Κ. Μπακογιάννης και ο δήμαρχος Λαμιέων Ν. Σταυρογιάννης.

Παπαδημητρίου Νίκος - avgi.gr