ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Τότε που ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Πόρτερ χαστούκισε τον Έλληνα υπ. Συντονισμού Στεφ. Στεφ.

Συγκέντρωση υποδοχής της συζύγουτου ύπατου αξιωματούχου των ΗΠΑ Γκραίηντυ επιτετραμένου για την Ελλάδα , από τους υποτελείς της αποικίας στην Πάτρα. Πάτρα 1949, πλατεία Γεωργίου.


Και αυτός για να το εξευμενίσει έστειλε λουλούδια στην κυρία Πόρτερ

 
Η Ε. Γκρέιντυ, ήταν σύζυγος του Αμερικανού πρέσβη Χάρι Γκρέιντι που ανέλαβε το 1948.
Επισκέφτηκε το 1949 την Πάτρα, και όπως διαβάζουμε στο Λεύκωμα "Πάτρα 1947 - 1964 - Μικρή φωτογραφική διαδρομή", συλλογή Ν.Ε. Τόλη, εκδ. Εξάντας: "...η πλατεία Γεωργίου Α', το κέντρο της πόλης, κατάμεστη από κόσμο με ομπρέλες και μπροστά ένα πανό των εργατών των Μύλων Αγίου Γεωργίου, που υποδέχονται υπό βροχή την σύζυγο του Αμερικάνου πρέσβη Γκραίηντυ. 

Εΐναι ή εποχή αμέσως μετά τον εμφύλιο (1949) και οι «αυθόρμητες» εκδηλώσεις έθνικοφροσύνης, όπως και οι δηλώσεις μετανοίας, είναι σε πρώτη ζήτηση".

Η φωτ. και η περιγραφή προέρχεται από το patras old photos, μας πληροφορεί το thebest.gr.

ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΩΦΕΛΙΜΗΑπό την πλευρά του το Istologio G. Mosxou για να γίνει κατανοητή η δουλοπρέπεια προς τον ξένο παράγοντα, κάτι που συμβα'ινει και σήμερα, θα παρουσιάσει λίγα στοιχεία από ένα σχετικά λίγο γνωστό βιβλίο  που εκδόθηκε στην Πάτρα το 2001.
Στο βιβλίο του Γ. Μόσχου, «Χρόνια της Φωτιάς – Ο εμφύλιος στην Αχαΐοήλιδα», έκδοση Περί Τεχνών, σελ. 28, Πάτρα, αναφέρονται τα παρακάτω, που έγγραψε ο ελληνοαμερικανός Γουΐλιαμ Ρούσης, στις 2-10-1980, στην εφημερίδα «Δη Γκρκ Σταρ» της ομογένειας: 

«Ήταν κοινό μυστικό στην Αθήνα ότι μία μέρα, ενώ συνομιλούσε (ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Πόρτερ, απεσταλμένος των ΗΠΑ στο ελληνικό προτεκτοράτο) για κάποιο φορολογικό θέμα με τον υπουργό Συντονισμού Στέφ. Στεφανόπουλο, (σ.σ.: προσωνύμιό του ήταν το Στεφ.Στεφ.) οργίστηκε τόσο, ώστε σήκωσε το χέρι του και του κατέφερε ένα ηχηρό ράπισμα στο πρόσωπο, τόσο που ο υπουργός ξέσπασε σε κλάματα. Λίγες ημέρες αργότερα ο υπουργός δώρησε στην κυρία Πόρτερ ένα διαμαντένιο περιδέραιο, για να κατευνάσει τον κ. Πόρτερ!

Αλλά και για την εκτίμηση που έτρεφε προς την ελληνική κυβέρνηση, έγραφε ο Πόρτερ το Σεπτέμβρη του 1947 στο αμερικανικό περιοδικό «Κόλιερς» ότι «τα μέλη της εξυπηρετούν δουλικά μία κλίκα μεγαλοτραπεζιτών και εφοπλιστών που αποτελούσαν το παρακράτος…».
Και παρακάτω: «Η αντίθεση με… με τα παιδιά που πεθαίνουν στους δρόμους από την πείνα, είναι πράγματι τρομερή…».   

Αλλά και ίδιος ο ελληνοαμερικανός Γουΐλιαμ Ρούσης, όταν πια οι Βρετανοί της Εμ-Ελ αντικαταστάθηκαν από την Ούνρα,  στο ίδιο περιοδικό έγγραψε: «Την αναχώρηση του Πόρτερ ακολούθησε η άφιξη στην Αθήνα του Ντοάιτ Γκρισγουόλντ, πρώην κυβερνήτη της Νεμπράσκα και του στρατηγού Λάιβσεϊ…».

Κι ακόμη:

«Ο Γκρισγουόλντ, πήρε τη θέση ενός υψηλού τοπάρχη, διορισμένου να κυβερνάει μία χώρα σαν να μην είχε δική της κυβέρνηση. Συνήθιζε να τριγυρνάει στα διάφορα υπουργεία και να επιτιμά Έλληνες με υψηλά αξιώματα παρουσία των κατωτέρων τους, συμβάλοντας έτσι στη διαφθορά των επισήμων υπηρεσιών… Οι Έλληνες ήσαν περήφανοι άνθρωποι με υψηλή μόρφωση.
Συγκρινόμενος  -συνεχίζει ο Γ. Ρούσης- με τους επιτιμώμενους αξιωματούχους,ο τοπάρχης Γκρισγουόλντ θα κατατασσόταν στην κατηγορία των ημιμαθών…».

Αυτά ολίγα αναφέρονται στο βιβλίο «Χρόνια της Φωτιάς»  και εάν τα όσα γράφονται συγκριθούν με το σήμερα θα δούμε πως από άποψης δουλοπρέπειας αυτών που μας κυβερνούν δεν απέχουν και πολύ από τους κυβερνώντες του 1947-1949.

Αμερικανοί τοπάρχες τότε, Γερμανοί σήμερα, δυστυχώς!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: