ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

«Σπρώχνουν» στα δόντια των σαρκοβόρων «μαικήνων» το Πάντειο Πανεπιστήμιο

Πάντειο Πανεπιστήμιο, ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα υπό ιδιότυπη ομηρεία.



Ο ομότιμος καθηγητής Προκόπης Παπαστράτης εφιστά τον κίνδυνο που ελλοχεύει με την περικοπή των πιστώσεων στα 25% των αρχικών


Δεύτερη μέρα σήμερα του τόσο σημαντικού για τα νεότερα χρόνια της πολιτικής επιστήμης και ιστορίας του τόπου μας, Συνεδρίου που διοργανώνεται αφιλοκερδώς από την επταμελή Οργανωτική Επιτροπή του Παντείου Πανεπιστημίου, με τίτλο «Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά, μία τομή στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας».

Και ο χθεσινός απόηχος μίας μικρής βόμβας στα θεμέλια του Παντείου Πανεπιστημίου και κατ’ επέκταση σε αυτά του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ακόμη προκαλεί αίσθηση.

Το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας κατά το καλωσόρισμα των 86 εισηγητών, που κλήθηκαν να αναπτύξουν αντίστοιχα θέματα της νεώτερης ελληνικής ιστορίας, κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να συμβάλει ώστε να ανακληθούν οι αποφάσεις με τις οποίες περιορίστηκαν οι δημόσιες πιστώσεις  για το Πάντειο και να επανέλθουν στα επίπεδα που ήσαν πριν την περικοπή τους.

Αυτό από μόνον του δεν δίνει την εικόνα της δεινής θέσης στην οποία βρίσκεται το Ανώτατο Επαιδευτικό Ιδρυμα. Αν όμως συνδυαστεί με τα όσα στοιχεία παρέθεσε ο  ομότιμος καθηγητής αργότερα, τότε φωτίζεται πλήρως το αδιέξοδο στο οποίο οδειγεί την Ανώτατη Εκπαίδευση ο Πατρινός υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Από 8 εκατ. ευρώ που ήταν το έτος 2009 ο προϋπολογισμός του Παντείου, με την επιβολή της μνημονιακής σφαγής το 2010, περιορίστηκε στα 2,5 εκατ. ευρώ και τώρα στο Υπουργείο συζητείται να κατέλθει περαιτέρω, στα 1,8 εκατ.

Δηλαδή καλείται το  Εκπαιδευτικό Ίδρυμα να παραμείνει ανοικτό με λειτουργικά έξοδα κάτω και από 25% αυτών πριν μίας πενταετίας, αναγκάζοντας τους υπευθύνους να βγουν «στη γύρα» για επαιτεία!

Ή μάλλον για να το αναφέρουμε με πιο εύηχες λέξεις σε αναζήτηση Μαικήνων της ελληνικής αρχαιότητας, που αργότερα επανεμφανίστηκαν στην Δύση, στις ιταλικές κυρίως πόλεις και λίγο πριν από την Αναγέννηση. Ο όρος παραπέμπει στον ρωμαίο δωρητή που θα γενικευθεί στην συνέχεια. Και που φυσικά θα ανταμειφθεί  με το παραπάνω!

«Εάν υλοποιηθούν τα σχέδια του Υπουργείου, μας σπρώχνει στον ιδιωτικό τομέα για αναζήτηση χορηγών», λέει ο Προκόπης Παπαστράτης, με εμφανή την απογοήτευση στα λόγια του.
Και το δημόσιο εκπαιδευτικό  Ίδρυμα θα «σπρωχθεί» στα δόντια των σαρκοβόρων για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του κάθε ιδιώτη!

Για τούτο ομότιμος καθηγητής επισημαίνει: «Αυτό δεν πρέπει να γίνει, είναι ανάγκη το Πανεπιστήμιο να παραμείνει Δημόσιο».

Ο κίνδυνος που εγκυμονείται από τέτοια δυσμενή εξέλιξη είναι να υποχρεωθούν σε ακολουθία και τα άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και να περάσει η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση στα χέρια ιδιωτών, με ότι κακό συνεπάγεται γι αυτήν και το βαλάντιο του κάθε φτωχού!   

Οι ομιλητές του Συνεδρίου

Κατά τ’ άλλα, χθες πρώτη ημέρα οι εργασίες περιλάμβαναν χαιρετισμούς από τον Πρύτανη Γρηγόριο Τσάλτα, που αμέσως μετά το τέλος του χαιρετισμού του αποχώρησε για να συνεχίσει το μάθημα που είχε αρχίσει να παραδίδει στους φοιτητές του στην αίθουσα διδασκαλίας της έδρας του, την κοσμήτορα Σχολής Πολιτικών Επιστημών καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη, την τ. πρόεδρο Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας ομότιμο καθηγήτρια Αικατερίνη Αρώνη-Τσίχλη και τον υποδιευθυντή Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών αναπληρωτή καθηγητή Γρηγόριο Ανανιάδη. 

Στην ενότητα «Η απελευθέρωση στην Κεντρική Ελλάδα», με συντονιστή τον Γρ. Ανανιάδη αν. καθηγητή, ο Ν. Τζαφλέρης μίλησε για την απελευθέρωση του Βόλου, η Φιλιώ Τόλια για την επαρχία Ελασσόνας μετά την απελευθέρωση και η Ελένη Χατζοπούλου για την νόθα απελευθέρωση της Χαλκίδας.

Στην ενότητα «Η απελευθέρωση στα νησιά» με συντονιστή τον Λουδοβίκο Κωτσονόπουλο, ο Βασ. Βουγιούκας μίλησε για τις πρώτες ημέρες της απελευθέρωσης και τα Δεκεμβριανά στη Χίο, ο Χρ. Γιώγος για της εκθέσεις της SOE για τις Κυκλάδες και το βορειοανατολικό Αιγαίο και ο Γιάννης Σκαλιδάκης για την απελευθέρωση της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: