ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΕΝΦΙΑ - Υπουργός - Βουλευτής - Εφορίες. Μια προσωπική εμπειρία



 Ιστορικό:

Όπως είναι γνωστό, στη 18η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, στις 4 Αυγούστου 2014, με την ιδιότητα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, έθεσα προς συζήτηση, ως κατεπείγον, το θέμα του ΕΝΦΙΑ.

Ενημέρωσα αναλυτικά τους συναδέλφους μου Δημοτικούς Συμβούλους για τους παραλογισμούς του συγκεκριμένου νόμου και ανέλυσα τις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει στο λαό μας αν εφαρμοσθεί.


Το Δημοτικό Συμβούλιο, με την 387/2014 απόφασή του,  ΟΜΟΦΩΝΑ  καταδίκασε το συγκεκριμένο νόμο και με επίσης ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμά του κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Στις 7 Αυγούστου απέστειλα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητώντας την άμεση παρέμβασή τους, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στους Βουλευτές, στην ΚΕΔΕ, στους Δήμους, στους διευθυντές των Οικονομικών Εφοριών της Πάτρας και επίσημα την επέδωσα στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Διδασκάλου.

Μετά την πανελλαδική κατακραυγή, η Κυβέρνηση παραδέχθηκε μερικώς τα λάθη της και προχώρησε σε συγκεκριμένες διορθώσεις.

Μία από τις διορθώσεις ήταν να εφαρμοσθούν ως αξίες γης, εντός οικισμών των κοινοτήτων μας, οι αξίες που η ίδια το 2013 με απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργού (Γ. Μαυραγάνη), είχε καθορίσει.  Π.χ. στην τοπική κοινότητα Άνω Καστριτσίου Πατρών που η κυβέρνηση το 2013 είχε καθορίσει τιμή ανά στρέμμα 22.000 Ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ το ανέβαζε περίπου στις 120.000 Ευρώ, το επανέφερε πάλι στις 22.000 Ευρώ. (Προφανώς το ίδιο ισχύει και για τις άλλες κοινότητες).

Τα νεώτερα:

Με δεδομένα τα παραπάνω και επειδή δεν ξέρουμε αύριο τι μας ξημερώνει, τι νεώτερο θα σκεφθούν μας φορτώσουν, αποφάσισα να εξετάσω την πιθανότητα να κάνω μια γονική παροχή στα παιδιά μου.

Πριν όμως απευθυνθώ σε κάποιο συμβολαιογράφο, θεώρησα σκόπιμο να περάσω από τον Διευθυντή της οικονομικής εφορίας που ανήκω (Α΄ ΔΟΥ Πατρών), προκειμένου να πάρω αναλυτικές και έγκυρες πληροφορίες, τουλάχιστον για τα ισχύοντα εκείνη την ημέρα.

Ο διευθυντής της εφορίας με ενημέρωσε ότι άσχετα με τον πρόσφατο καθορισμό των τιμών της γης από την κυβέρνηση (22.000 Ευρώ), η εφορία διαφωνεί και δεν δέχεται αυτές τις κυβερνητικές τιμές, βάσει δε συγκριτικών στοιχείων κρίνει ότι η τιμή της γης στη συγκεκριμένη κοινότητα είναι 90.000 Ευρώ. (Σε άλλες κοινότητες μπορεί να την καθορίσει πολύ περισσότερο).

Παρά το καθημερινό αλαλούμ που ζούμε, σκέφθηκα (κακώς όπως αποδείχθηκε), ότι δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά, και ότι μάλλον ήταν λανθασμένη εκτίμηση του διευθυντή της εφορίας.

Προσπαθώντας να βρω κάποια άκρη, θεώρησα σκόπιμο να επικοινωνήσω με έναν κυβερνητικό βουλευτή της περιοχής μας.
Επικοινώνησα λοιπόν με τον κ. Νταβλούρο και τον παρεκάλεσα να με ενημερώσει για το τι ακριβώς ισχύει.

Ο κ. Νταβλούρος μου είπε ότι προφανώς πρόκειται περί παραλογισμού και ότι αν υποστηρίζει κάτι τέτοιο ο διευθυντής της εφορίας σίγουρα κάνει λάθος.

Την επομένη επικοινώνησε μαζί μου ο κ. Νταβλούρος και προφανώς απελπισμένος και εκνευρισμένος (μάλλον ταιριάζει το «σε έξαλλη κατάσταση») μου είπε ότι οι διευθυντές των εφοριών της Πάτρας, επιβεβαίωσαν πλήρως την ακρίβεια όλων όσων του είχα μεταφέρει, δηλαδή ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις περί καθορισμού τιμών γης και ότι τελικά (μη βγάζοντας άκρη) θα απευθυνθεί στον αρμόδιο Υπουργό.

Μετά από μερικές ημέρες, όπως με ενημέρωσε πάλι ο κ. Νταβλούρος, συνάντησε τον αρμόδιο Υπουργό γι’  αυτό το θέμα, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι ισχύουν οι τιμές του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή οι 22.000 το στρέμμα και όχι οι 90.000 της Εφορίας και ότι οι διευθυντές κάνουν λάθος. Μετά από αυτό, (δηλαδή εφόσον και ο Υπουργός συμφώνησε ότι οι εφορίες κακώς δεν εφαρμόζουν τον πρόσφατο νόμο), του ζήτησε,  ο κ. Νταβλούρος, να αποστείλει κατεπείγουσα εγκύκλιο στις εφορίες με εντολή στους διευθυντές να εφαρμόζουν ΑΜΕΣΑ σε όλες τις συμβολαιογραφικές πράξεις τις τιμές του ΕΝΦΙΑ.

Τα ακόμη νεώτερα:

Σε πρόσφατη επαφή μου με την Εφορία, μου επανέλαβαν την αρχική τους θέση. Δηλαδή ότι εξακολουθούν, για το συγκεκριμένο θέμα, να μην λαμβάνουν υπόψη τους τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Τι να πει κανείς; Μπορείς να τους πάρεις στα σοβαρά;

Κατά τα άλλα το κράτος λειτουργεί και η κυβέρνηση κυβερνάει.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Κώστας Μπουρδούλης
τ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας
______________
Υ.Γ. Περιέγραψα αναλυτικά και μάλλον κουραστικά, όσο μπορούσα καλύτερα, τα πραγματικά γεγονότα, για να μην βρεθεί κανείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: