Απονομιμοποιημένη ηθικοπολιτικά και καταδικασμένη από τους πολίτες στις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση απομονώνεται και μέσα στη Βουλή. Η πρόταση για δημοψήφισμα σχετικά με τη ΔΕΗ συνυπογράφεται, με τις αυτονόητες ιδιαιτερότητές τους, από κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές, των οποίων ο αριθμός ξεπερνά κατά πολύ τον συνταγματικά επιβεβλημένο αριθμό 120.

Αιφνιδιασμένοι, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος μεθοδεύουν κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, επιχειρούν να στερήσουν από την Ολομέλεια της Βουλής το δικαίωμα να συζητήσει όπως το Σύνταγμα ρητά ορίζει. Είναι τόσο βάναυση και αντικοινοβουλευτική η συμπεριφορά του Σαμαρά και του Βενιζέλου, ώστε ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης αναγκάστηκε να διαχωρίσει τη θέση του σεβόμενος το Σύνταγμα και τον θεσμικό ρόλο του.


Πόσο βαθιά στην πολιτική αναξιοπιστία και τον πραξικοπηματισμό θα κυλήσει η καταρρέουσα κυβέρνηση; Θα επιμείνει μέχρι τέλους να εμποδίσει τη Βουλή να συζητήσει την πρόταση και να απαγορεύσει στον λαό να εκφραστεί επί του ψηφισθέντος νομοσχεδίου; Νομίζει ότι έτσι θα κυβερνήσει για πολύ καιρό ακόμη; Δεν γνωρίζει ότι αυτή η αντιδημοκρατική συμπεριφορά είναι αιτία πολιτικής αποσταθεροποίησης; Θεωρεί ότι μπορεί να παραμείνει στην εξουσία με βάση το δόγμα "υπεράνω όλων η σωτηρία της συγκυβέρνησης";

Αυτό που πανικοβάλλει το Μαξίμου είναι ότι η ευρεία απήχηση της πρότασης για δημοψήφισμα, που συσπειρώνει βουλευτές ευρέος πολιτικού φάσματος, αποτελεί προοίμιο γοργών πολιτικών εξελίξεων. Όσο ο πρωθυπουργός επιμένει σε μεθόδους πολιτικού κουτσαβακισμού τόσο θα φουντώνει η πολιτική και κοινωνική αντίδραση και θα ενισχύεται η απαίτηση για δημοκρατική ανατροπή και διέξοδο.

Ο φετινός Ιούλιος θα μείνει στην πολιτική ιστορία ως σημείο αναφοράς μιας αδίστακτης εξουσίας, που εναλλάσσει τη δουλικότητά της έναντι των ξένων πιστωτών με την ωμότητα έναντι των πολιτών. Που αγνοεί το μήνυμα της κάλπης, δεν ακούει την κοινωνική απόγνωση και επιμένει να εκτελεί συμβόλαια εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος καταφεύγοντας σε αυταρχικές μεθόδους.

Το μέτωπο για τη ΔΕΗ που διαμορφώθηκε ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους πολίτες της χώρας, το μέτωπο μέσα κι έξω από τη Βουλή που ανταποκρίνεται στη λαϊκή αξίωση να δοθεί πολιτική λύση στο αδιέξοδο αποτελεί παρακαταθήκη για την ενωτική κινητοποίηση των πολιτών και την άρση πάσης φύσεως προσκομμάτων που εμπόδιζαν την κοινή στάση των κομμάτων στη Βουλή. Έρχονται κι άλλες απειλές, όπως τα νομοσχέδια για τα δάση και τον αιγιαλό, καθώς και για τις επικουρικές συντάξεις. Όλα κατεδαφίζουν τα τελευταία υπολείμματα του κοινωνικού κράτους και της προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι απειλές που πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά και ενωτικά.