ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Νίκος Κοντοές: Απαραίτητη προϋπόθεση η συγκρότηση ευρύτατης συμμαχίας πολιτών με συμμετοχικά χαρακτηριστικά

Νίκος Κοντοές.


Είμαι στη διάθεση του συλλογικού υποκειμένου που δημιουργούμε και  για όποια θέση ευθύνης κρίνουμε από κοινού σκόπιμο  να επωμισθώ

«Η πρωτοβουλία μας εκδηλώνεται σε συνθήκες οξύτατης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, της πλέον ακραίας, που γνώρισε η χώρα μας  μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Τις επαχθείς επιπτώσεις τις βιώνουμε όλοι μας καθημερινά, μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μάλιστα με τραγικό τρόπο.

Η αυτοδιοίκηση αποτελεί τον φιλικότερο και πλησιέστερο  προς τους πολίτες θεσμό διοίκησης. Γνήσιο θεσμό άμεσης , αδιαμεσολάβητης δημοκρατίας.

Σε αυτές  τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες  μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο και να αποτελέσει βασικό μοχλό αλληλεγγύης και υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής και της προνοιακής  πολιτικής.

Απαραίτητη προϋπόθεση η συγκρότηση ευρύτατης συμμαχίας πολιτών με συμμετοχικά χαρακτηριστικά.

Η σημερινή μας ιδρυτική συνέλευση γύρω από  δύο κυρίως  άξονες θεμάτων νομίζω  πρέπει να κινηθεί.

Ο πρώτος άξονας αφορά την  προγραμματική μας πρόταση προς τους πολίτες και την κοινωνία της πόλης μας. Σ αυτήν αναφέρθηκα  στην προπαρασκευαστική της  σημερινής  συνάντηση μας στον εμπορικό και εισαγωγικό  σύλλογο, προ μηνός περίπου. Επαναλαμβάνω εν  τάχει:

Πρόγραμμα αριστερής κατεύθυνσης, επεξεργασμένο στις βασικές οικονομικές του παραμέτρους, για να είναι  ρεαλιστικό και  εφαρμόσιμο, που θα διαμορφώσουμε με συλλογικές συμμετοχικές διαδικασίες και που, κατά την άποψη μου, πρέπει να εκπονηθεί σε δύο επίπεδα, ένα δεσμευτικό και ένα διεκδικητικό.

Το δεσμευτικό μέρος περιλαμβάνει  κυρίως:

 Τα θέματα κοινωνικής πολιτικής. Θα στοχεύει στην αντιμετώπιση των  επιπτώσεων της ανθρωπιστικής κρίσης που είναι παρούσα με ιδιαίτερη ένταση  στην πόλη μας και έχει φέρει σε απόγνωση σημαντικό τμήμα συμπολιτών μας. Κανένας συμπολίτης μας  άστεγος, χωρίς φαγητό, νερό και πρωτοβάθμια περίθαλψη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με βελτίωση των υφιστάμενων δομών  αλληλεγγύης και πρόνοιας, του κοινωνικού εξοπλισμού  της πόλης αλλά  και με διαμόρφωση νέων  δομών, ενεργητικής αλληλεγγύης, που μόνο η αριστερά μπορεί να δημιουργήσει και να κινητοποιήσει.

Τα Θέματα καθημερινότητας του πολίτη και της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης. Υπάρχουν, νομίζω, στον τομέα αυτό  σημαντικά περιθώρια βελτίωσης με παρεμβάσεις χαμηλού, σχετικά, κόστους.

Το διεκδικητικό μέρος περιλαμβάνει:

Το σχέδιο μας για την ανάπτυξη και τη διαμόρφωση της πόλης του αύριο  στην οποία επιθυμούμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας.
Εντάσσονται  οι πολιτικές υπεράσπισης και διαχείρισης  του δημόσιου Χώρου και αγαθών, η υλοποίηση βασικών  υποδομών ,δικτύων και έργων στα οποία υστερεί τραγικά η πόλη και η ευρύτερη περιοχή και αποτελούν αιτία παρόξυνσης της κρίσης και της υπανάπτυξης.

Σημαντική παράμετρο, με οικονομικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις  αποτελεί και ο τρόπος σχεδιασμού και υλοποίησης των  ως άνω  υποδομών.

Είναι το μέρος εκείνο του σχεδίου που απαιτεί ευρύτατο διάλογο με τους συλλογικούς , παραγωγικούς , επιστημονικούς και επαγγελματικούς   φορείς της πόλης, τις οικολογικές οργανώσεις  για την αναζήτηση συναινέσεων, συγκλίσεων και συνθέσεων και  με  εκείνους  που δεν συμφωνούν κατ ανάγκη ή δεν συμμερίζονται πλήρως τις δικές μας απόψεις.

Είναι προφανές  ότι η πρόοδος και η  υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου εξαρτάται πλήρως και από τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή που όλοι ελπίζουμε ότι σύντομα να είναι σε θετική κατεύθυνση.

Ο δεύτερος άξονας είναι τα πολιτικά χαρακτηριστικά της αυτοδιοικητικής μας παράταξης.

 Συναρτάται με τον πρώτο, και είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και καθοριστικός για την διαμόρφωση  και την απήχηση  του προγράμματος μας  στην κοινωνία της πόλης μας και προσωπικά δίνω ιδιαίτερη έμφαση.

Διαβάζοντας τα ονόματα όσων συνυπογράφουμε  το ιδρυτικό μας  κείμενο –κάλεσμα  έχω την αίσθηση ότι δίνεται η εντύπωση μιας παράταξης που κινείται στα όρια του ΣΥΡΙΖΑ  και των επιρροών του.

Προτείνω  άμεσα  την  διεύρυνση της, με τολμηρό άνοιγμα στην κοινωνία, τη μετεξέλιξη  της σε μια αυτόνομη, αυτοδιοικητική παράταξη της ευρύτατης   Ριζοσπαστικής ανανεωτικής και οικολογικής , αριστεράς. Με ακηδεμόνευτο αυτόνομο  και  αποφασιστικό λόγο για όλες τις αποφάσεις και  εσωτερικές λειτουργίες της.

Η αυτοδιοίκηση πάντα προσφέρεται για ευρύτερες συμπορεύσεις,  καθώς από κοινού και με τον ίδιο άμεσο  τρόπο εμείς και συμπολίτες με διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές  αφετηρίες βιώνουμε τα οξυμένα προβλήματα της πόλης μας. Ευρύτερες συναινέσεις ευχερέστερα από ότι στην κεντρική πολιτική σκηνή μπορούν να αναζητηθούν και επιτευχθούν. Παράδειγμα  το θαλάσσιο μέτωπο, ο τρόπος διέλευσης της σγυτ η διαχείριση του  φράγματος Πείρου η έλευση φυσικού αερίου κλπ.

Να υποδεχθούμε, λοιπόν, τους προοδευτικούς  συμπολίτες μας, που στο παρελθόν είχαν ίσως άλλες προτιμήσεις χωρίς προκατάληψη, με ίσους όρους, χωρίς φόβο  για αλλοίωση της πολιτικής μας φυσιογνωμίας.

Να επενδύσουμε σε ένα γνήσιο αυτοδιοικητικό κίνημα  με συμμετοχικές και συλλογικές διαδικασίες με πολιτικά αλλά όχι κομματικά χαρακτηριστικά.
 Εντός των κομματικών τειχών μπορεί η φωνή μας να ακούγεται δυνατή καθώς την δυναμώνει η αντήχηση και ο αντίλαλος των κομματικών τοίχων η πραγματική της όμως ένταση και  εμβέλεια θα μετρηθεί στην κοινωνία και θα αναμετρηθεί με την καθημερινότητα  των συμπολιτών και όλων μας  που πρέπει να αλλάξουμε.

Χρειαζόμαστε πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία που θα στηρίξει την υλοποίηση του προγράμματος μας  πολύ ευρύτερη   της εκλογικής.
Όσο πιο ριζοσπαστικό και ανατρεπτικό το πρόγραμμα μας  τόσο ευρύτερη η πλειοψηφία που απαιτείται.

 Η πλειοψηφία  αυτή δεν θα προκύψει από παρθενογένεση ή  από κάποιο μεταφυσικού χαρακτήρα  πολλαπλασιασμό. Θα προκύψει από πολίτες που μέχρι  χθες είχαν διαφορετικές προτιμήσεις και σήμερα απογοητευμένοι μας προσεγγίζουν διερευνητικά, προβληματίζονται και σκέπτονται να συμπορευθούν.

Να μην φοβηθούμε την αμφισβήτηση της δικής μας  αλήθειας αλλά να επιζητήσουμε να συνομιλήσουμε καλοπροαίρετα και δημιουργικά με φίλους και συνοδοιπόρους με γνώμονα την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων της κοινωνίας, και στο αυτοδιοικητικό επίπεδο, που από μόνος του κανείς δεν είναι σε θέση να επιλύσει.

Μόνο έτσι μπορούμε να  ανατρέψουμε  τις  επιπτώσεις των μνημονιακών  πολιτικών   στην αυτοδιοίκηση  και να ελπίζουμε ότι θα φέρουμε εις πέρας  ένα πραγματικό σχέδιο προοδευτικής δημοτικής ανασυγκρότησης στην πόλη μας.

 Από όσα ήδη εξέθεσα προκύπτει, νομίζω,  και  ο βαθμός της προσωπικής μου εμπλοκής στο εγχείρημα.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν διαφωνώ, με  τις αποφάσεις που  συλλογικά και δημοκρατικά θα πάρουμε , από τη θέση του ενεργού πολίτη ,θα στηρίξω, υποστηρίξω και θα εργασθώ για την επιτυχία της παράταξης.

Σε περίπτωση δε  που η συγκρότηση της  κινηθεί στις γενικές προγραμματικές και πολιτικές κατευθύνσεις που εξέθεσα, τότε, θα είμαι στη διάθεση του συλλογικού υποκειμένου που δημιουργούμε και  για όποια θέση ευθύνης κρίνουμε από κοινού σκόπιμο  να επωμισθώ.

Καλή μας επιτυχία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: