ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Διχασμένη (και) για το ΣΥΡΙΖΑ η ΔΗΜΑΡ προς το συνέδριο

Διχασμένη βαδίζει προς το 2ο Συνέδριό της η ΔΗΜΑΡ. "Δεν μπορούμε ν' απευθυνόμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ με εμμονές, εμπάθεια και ιδεοληψία, τη στιγμή που η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει συνεργαστεί σ' ένα μεσοβραχυπρόθεσμο πλαίσιο με τον -ας τον πούμε-, ιδεολογικοπολιτικό αντίπαλο της Αριστεράς...", δήλωσε ο Ν. Τσούκαλης, που τονίζει και τον συνεργατικό χαρακτήρα του κόμματος.


Το "βέβαια" του Φ. Κουβέλη στο ερώτημα αν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις, έμελλε να εγκαινιάσει έναν τρίτο μεγάλο κύκλο εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, με τις εξελίξεις να προϊδεάζουν για ένα "καυτό" συνέδριο τον Δεκέμβριο και όλες τις πλευρές να διαβεβαιώνουν, ωστόσο, ότι δεν τίθεται θέμα διάσπασης.

Είχαν προηγηθεί τα ζητήματα συνεργασίας και εκλογικής συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ υπό την "ομπρέλα" των "58 για την Κεντροαριστερά" και, εσχάτως, το θέμα επανόδου στην κυβέρνηση μετά από πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη, που συνοδεύτηκε από έντονες διακομματικές πιέσεις προς τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. Και τα τρία αυτά σημεία τριβής εκκινούν και καταλήγουν στο μείζον πρόβλημα του κόμματος, τη θολή ταυτότητά του.

 Οι κατευθύνσεις Κουβέλη

Οι προσπάθειες που φαίνεται να κάνει τις τελευταίες ημέρες ο Φ. Κουβέλης για να αποσαφηνίσει κατά τι το μπερδεμένο στίγμα του κόμματος, είναι και εκείνες που αναζωπύρωσαν τον διχασμό. Ως "απάντηση" στις πιέσεις για επιστροφή στην κυβέρνηση και για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. έσπευσε να "κόψει" τη συζήτηση αφενός ανακοινώνοντας ότι το κόμμα θα παραμείνει στα έδρανα της αντιπολίτευσης αφετέρου προεξοφλώντας ότι και μετά το συνέδριο η πρόσκληση για τη συγκρότηση του "τρίτου πόλου" δεν θα αφορά στο ΠΑΣΟΚ. Ως μια ακόμα ένδειξη ότι το χάσμα που τον χωρίζει από τον Ευ. Βενιζέλο είναι αγεφύρωτο έγινε αντιληπτή και η διαφωνία του με τις κατηγορίες προς τον Αλ. Τσίπρα περί "πρόσκλησης σε αποστασία". Στην ίδια προσπάθεια να προαναγγείλει τις προθέσεις του ενόψει της συζήτησης για την ταυτότητα του κόμματος, εμφανίστηκε πιο ανοικτός από ποτέ για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ εάν υπάρξουν προϋποθέσεις, "που τώρα δεν υπάρχουν", ενώ ανακοίνωσε ότι η Κ.Ο. της ΔΗΜ.ΑΡ. θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

 Πάνω απ' όλα "τρίτος πόλος"

Η αμηχανία για το ανοικτό παράθυρο που άφησε ο Φ. Κουβέλης για κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε άμεσα στα υψηλά κλιμάκια της Αγ. Κωνσταντίνου. Ορισμένοι εξ αυτών ερμήνευαν την αναφορά ως σαφή κατεύθυνση για "ίσες αποστάσεις από κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ" και υπερτόνιζαν ότι "τώρα" δεν υπάρχουν προϋποθέσεις συνεργασίας, όπως τόνισε άλλωστε και ο Φ. Κουβέλης. Προσπαθούσαν ενδεχομένως να εξισορροπήσουν τις εντυπώσεις ώστε να μην αποδυναμωθεί η προτεραιότητα για το εγχείρημα σχετικά με την "Κεντροαριστερά", ιδιαίτερα σε μια περίοδο που το ΠΑΣΟΚ εξαϋλώνεται και η ΔΗΜ.ΑΡ. θέλει να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό (που κινείται και δεξιά στον χώρο αυτό) και να επιτύχει διεύρυνση μέσω προσθηκών από ανεξάρτητα πλέον πολιτικά πρόσωπα. Προς αυτή την κατεύθυνση φέρεται να τοποθετείται και ο Θ. Μαργαρίτης.

 Αναφανδόν κατά συνεργασίας

Κατηγορηματικά αντίθετοι, από θέση, για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι -και έσπευσαν να το δηλώσουν απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις δηλώσεις Κουβέλη- οι Σπ. Λυκούδης και Ανδ. Παπαδόπουλος, που επιζητούν συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ. Ο πρώτος, χωρίς να απευθύνεται ευθέως στον Φ. Κουβέλη, μίλησε για συνεχείς και αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών για τη στρατηγική των συμμαχιών, για μια "εικόνα που δεν τιμά την ιστορία της Ανανεωτικής Αριστεράς". Ο ίδιος ενέταξε εκ νέου το ΠΑΣΟΚ στους δυνάμει συνομιλητές για τον χώρο του "δημοκρατικού σοσιαλισμού". Ο Ανδ. Παπαδόπουλος με βαριές εκφράσεις καταφέρθηκε εναντίον του "χειρότερου ΣΥΡΙΖΑ", όπως χαρακτήρισε τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, την ώρα που φούντωνε και δημόσια πλέον η σχετική συζήτηση, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος υποστήριζε ότι "δεν έχει πει κανείς από τη ΔΗΜ.ΑΡ. για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ" και ότι αυτό είναι και η άποψή του και η άποψη του κόμματος. Κατά ενδεχόμενης στήριξης κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι όμως και τα μέλη της Ε.Ε. Στ. Λειβαδάς και Γερ. Γεωργάτος, που παραμένουν στο Συντονιστικό των "58" παρά την έκκληση του Φ. Κουβέλη να αποχωρήσουν.

 Οι "ανοικτοί"

Αντίθετα, στη γραμμή του Φ. Κουβέλη ως προς το θέμα των συνεργασιών και δεδομένης της προϋπόθεσης για προγραμματική σύγκλιση τοποθετείται σειρά κορυφαίων στελεχών, μεταξύ των οποίων και ο Γ. Πανούσης. "Δεν μπορούμε ν' απευθυνόμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ με εμμονές, εμπάθεια και ιδεοληψία, τη στιγμή που η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει συνεργαστεί σ' ένα μεσοβραχυπρόθεσμο πλαίσιο με τον -ας τον πούμε-, ιδεολογικοπολιτικό αντίπαλο της Αριστεράς...", δήλωσε ο Ν. Τσούκαλης, που τονίζει και τον συνεργατικό χαρακτήρα του κόμματος. Με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε, ο Γ. Κυρίτσης επεσήμανε ότι τα δύο κόμματα προέρχονται από την ίδια "πολιτική μήτρα", ενώ και η Ασ. Ξηροτύρη βλέπει θετικά τη συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου "να αλλάξει η ασκούμενη πολιτική". Υπέρ της προοπτικής για μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε και το μέλος της Ε.Ε. Βαγγ. Ζορκάδης, δηλώνοντας ότι "η συνάντηση μας με το άλλο τμήμα της Αριστεράς που ενδιαφέρεται για τη διακυβέρνηση της χώρας είναι βασική προϋπόθεση για μια άλλη πολιτική".

 Ούτε Ν.Δ., ούτε ΣΥΡΙΖΑ

"Ούτε Ν.Δ., ούτε ΣΥΡΙΖΑ", σχολίαζε με δυσφορία ο συμπορευόμενος με τη ΔΗΜ.ΑΡ., Ανδ. Λοβέρδος. Παίρνοντας αποστάσεις από τις δηλώσεις Κουβέλης, είπε ότι "δεν είναι σκόπιμο, από τη στιγμή που έχουμε τάξει σκοπό μας την επανασυγκρότηση της Αριστεράς, να ανακοινώνουμε επιλογές".

(Λιονάκης Νίκος από την ΑΥΓΗ)

1 σχόλιο:

Kαντριανιώτης είπε...

Δεν έχουν καμμιά θέση στον ΣΥΡΙΖΑ τα ρετάλια της ΡΗΜΑΔ.
Αυτούς που συνεργάσθηκαν και στήριξαν τον ακροδεξιό Σαμαρά,και τις παραφυάδες του,η κοινωνία τους ξέρασε σύντροφε.
Δεν θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ η κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
Απο τον καιρό της διάσπασης,σκοπός τους είναι να διαλύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν σκοπεύει να αυτοκτονήσει ο ΣΥΡΙΖΑ,ας τους περιμαζώξει.
Οσο για τον ''δικό μας'' τον Τσούκαλη,πρέπει να ξέρει ότι στην Πάτρα είναι ανεπιθυμητος.
Δοκίμαζε υπουργικά κοστούμια ο άθλιος,πρίν αποχωρήσουν απο την συγκυβέρνηση.
Αν ψάχνει θέση στον ΣΥΡΙΖΑ,είναι πολύ γελασμένος.