ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Η Πανώλη των αιγοπροβάτων είναι εδώ. Η κυβέρνηση που είναι;


Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

«Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές της χώρας, με τους κτηνοτρόφους να αντιμετωπίζουν την απόλυτη καταστροφή λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων, αποκαλύπτει με τον πλέον οδυνηρό τρόπο την αδράνεια της κυβέρνησης και την πλήρη αδιαφορία της για τον πρωτογενή τομέα. 

Εδώ και μήνες, οι άνθρωποι που στηρίζουν την τοπική οικονομία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας άμεσες λύσεις, αλλά δυστυχώς οι φωνές τους πέφτουν στο κενό.

Οι κτηνοτρόφοι έχουν χάσει τα ζώα τους, το κύριο εισόδημά τους έχει εξαφανιστεί, και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Η μαζική θανάτωση των ζώων, η καραντίνα και η αδυναμία να πωλήσουν τις ζωοτροφές που έχουν παραχθεί ή αγοραστεί, επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Και όμως, η κυβέρνηση παραμένει θεατής μπροστά σε αυτή την οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Η απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής παρέμβασης από την πλευρά της πολιτείας είναι ανησυχητική και επικίνδυνη. Οι αποζημιώσεις και η οικονομική ενίσχυση που έπρεπε να έχουν δοθεί εδώ και καιρό, παραμένουν υποσχέσεις, ενώ τα χρέη των κτηνοτρόφων αυξάνονται μέρα με τη μέρα. 

Οι ανάγκες για στήριξη είναι επείγουσες: οικονομική ενίσχυση για την επιβίωση των οικογενειών, αναστολή πληρωμών σε δάνεια και υποχρεώσεις, και αποζημιώσεις για τα χαμένα ζώα. 

Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι η αποζημίωση ανά ζώο για αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στα 350 ευρώ ανά αιγοπρόβατο. Επιπλέον για την απώλεια εισοδήματος το ποσό της αποζημίωσης πρέπει να δοθούν στους πληγέντες κτηνοτρόφους 580 ευρώ ανά κεφάλι.

Αυτή η καταστροφή δεν αφορά μόνο τους κτηνοτρόφους. Αφορά ολόκληρες  τις τοπικές  κοινωνίες, που βλέπουν  ένα  βασικό οικονομικό τους  πυλώνα να καταρρέει, οδηγώντας σε ερήμωση και εγκατάλειψη. Χωρίς ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία, η ύπαιθρος κινδυνεύει να εξαφανιστεί οικονομικά και κοινωνικά.

Η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη ευθύνη να δράσει άμεσα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αναβολές ή κενές υποσχέσεις. Η καταστροφή πρέπει να σταματήσει τώρα, και αυτό απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για να διασφαλιστεί η επιβίωση των τοπικών κοινωνιών και του πρωτογενούς τομέα».​

Δεν υπάρχουν σχόλια: