ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Ένταξη του κλάδου των κτηνίατρων στα ανθυγιεινά επαγγέλματα


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Εσωτερικών

Θέμα: «Ένταξη του κλάδου των κτηνίατρων στα ανθυγιεινά επαγγέλματα »

Η επαγγελματική δραστηριότητα των Κτηνιάτρων του Δημοσίου πραγματοποιείται σε συνθήκες και χώρους εργασίας όπως τα σφαγεία, τα κτηνιατρικά εργαστήρια και οι εκτροφές, με αποτέλεσμα την έκθεση της υγείας τους σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς κινδύνους.

Σύμφωνα με τεκμηριωμένες μελέτες για τις επιπτώσεις των συνθηκών εργασίας στους εργαζόμενους των Δημοσίων Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της χώρας μας, έχει προκύψει ότι σε ποσοστό 41,7 % έχουν προσβληθεί από κάποια ζωοανθρωπονόσο.

Δεδομένων των συνθηκών απασχόλησης των Κτηνιάτρων του Δημοσίου τομέα, οι οποίες ενέχουν πραγματικούς κινδύνους για την υγεία τους, η ανάγκη καταβολής του ανθυγιεινού επιδόματος αναγνωρίστηκε ήδη από το 1979, το οποίο μάλιστα καταβάλλονταν αδιαλείπτως μέχρι και το 2011, όπου και καταργήθηκε το 2011 με βάση τις μνημονιακές δημοσιονομικές περικοπές.

Στο πλαίσιο της «Μεταρρύθμισης καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας» η Επιτροπή Μεταρρύθμισης Επιδόματος Επικίνδυνης & Ανθυγιεινής Εργασίας της παρ. 1 του άρθρου 18 του Ν. 4354/2015 (Α΄ 176) υπέβαλλε στις 30/04/2022 το τελικό διορθωμένο πόρισμα προς τον Υπουργό Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο οι κτηνίατροι Δημόσιοι Υπάλληλοι (Δ.Υ.) περιλαμβάνονται ως κλάδος στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (με υψηλή μάλιστα βαθμολογία στον σχετικό πίνακα).

Επειδή οι κτηνίατροι του Δημοσίου τομέααπασχολούνται και εκτίθενται σεσυνθήκες και χώρους εργασίας οι οποίοι εμπεριέχουν κινδύνους βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς.

Επειδή ενώ τεκμηριώνεται επιστημονικά και νομικά ο χαρακτηρισμός του κτηνιατρικού επαγγέλματος ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, η κυβέρνηση αρνείται να χορηγήσει το εν λόγω επίδομα στον κλάδο των κτηνιάτρων δημοσίων υπαλλήλων.

Επειδή οι ελάχιστοι κτηνίατροι του Δημοσίου τομέα έχουν κληθεί και έχουν διαχειριστεί και συνεχίζουν να διαχειρίζονται επιτυχώς πρωτόγνωρες κρίσεις για τη χώρα μας όπως τις καταστροφές στην κτηνοτροφία από τα φαινόμενα Daniel και Elias αλλά και τον έλεγχο της ασθένειας της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

Επειδή οι ελάχιστοι κτηνίατροι του Δημοσίου τομέα υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να στηρίξουν την Ελληνική κτηνοτροφία και βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή για την προστασία της.

Επειδή το έργο τους και η συνεισφορά τους είναι πολύτιμη και καθολικά αναγνωρισμένη.

Επειδή ενώ είναι επιβεβλημένη η άμεση χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους κτηνιάτρους του Δημοσίου τομέα, η Κυβέρνηση αγνοεί τις δεσμεύσεις για τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στην απόδοση των ευσήμων προς αυτούς.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθενται να χορηγήσουν άμεσα το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας τους κτηνιάτρους του Δημοσίου τομέα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Κόκκαλης Βασίλειος

Ακρίτα Έλενα

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού

Τσαπανίδου Πόπη

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: