ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Ν. Παππάς, πρόεδρος ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η χώρα μπορεί καλύτερα»

 


Η υπερσυγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας υπονομεύει την ανάπτυξη, τόνισε σε ομιλία του  στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη!

Στις μεγάλες προκλήσεις, τη δημογραφική, την κλιματική και την οικονομική, που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα σήμερα, αλλά και τα επόμενα χρόνια, αναφέρθηκε ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στο κλείσιμο του συνεδρίου του Economist στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναγνώρισε την υπογεννητικότητα ως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τονίζοντας ότι πρόκειται για αποτέλεσμα «πολιτικών επιλογών» και τη συνέδεσε με κοινωνικά ζητήματα, όπως η μακροχρόνια κρίση, η άνιση κατανομή του πλούτου, το αυξημένο κόστος ζωής, κ.ά. «Στο ίδιο συνέδριο, το 2034, θα είμαστε, περίπου, μισό εκατομμύριο λιγότεροι κάτοικοι στη χώρα και πολύ μεγαλύτερης ηλικίας. Αν το πολιτικό σύστημα δεν δώσει άμεσα λύσεις και απαντήσεις αυτή θα είναι η πραγματικότητα», είπε, ενώ επεσήμανε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταθέσει δύο προτάσεις νόμου στη Βουλή, μία για την καταπολέμηση της ακρίβειας και μία για την αναμόρφωση του φορολογικού, ώστε να στηριχθούν η κοινωνία και η αγορά, αλλά δεν έφτασαν καν στη Βουλή για συζήτηση.

Κατά τον ίδιο, «δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι η κλιματική κρίση», σημειώνοντας ότι οι μεγάλες καταστροφές που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό στη χώρα είναι και αυτές «επίπτωση πολιτικών επιλογών». Στο πλαίσιο αυτό, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για σειρά «λαθών και αδρανειών», που οδήγησαν σε καταστάσεις και καταστροφές, όπως αυτή με τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια στον Παγασητικό κόλπο, αλλά και γιατί άφησε «ανοχύρωτο» τον «οικονομικό πνεύμονα» της χώρας, τον Θεσσαλικό Κάμπο.

«Αν το πολιτικό σύστημα δεν αλλάξει προτεραιότητες και τρόπο σκέψης, θα περιβαλλόμαστε από σημαντικά λιγότερη γη που θα μπορεί να καλλιεργηθεί, άδεια χωριά και πολύ μεγαλύτερο όγκο μολυσμένων υδάτων», προειδοποίησε.

Η τρίτη και «υπαρξιακού χαρακτήρα» πρόκληση, είπε, αφορά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και καταλόγισε στην κυβέρνηση

«πολιτικές επιλογές που διοχετεύουν τους διαθέσιμους πόρους σε πολύ λίγες εταιρείες», επιλογή που «δεν βοηθά τη συνολική αποτελεσματικότητα της οικονομίας μας».

Ο Νίκος Παππάς, αφού είπε ότι «η υπερσυγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας υπονομεύει την ανάπτυξη», υπογράμμισε την ανάγκη για «ένα άλλο μείγμα πολιτικής ώστε να αντιμετωπίσουμε τις υπάρχουσες και τις επερχόμενες προκλήσεις», το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εκπόνηση και υλοποίηση μιας συνεκτικής Εθνικής και Περιφερειακής Αναπτυξιακής Στρατηγικής, τον επανασχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την αλλαγή της εισοδηματικής και φορολογικής πολιτικής, τη διάχυση των θετικών αποτελεσμάτων των νέων τεχνολογιών, τη στήριξη των πολιτών, την επούλωση των πληγών στον Κράτος Δικαίου και στη Δικαιοσύνη, κ.ά.

«Η χώρα μπορεί πολύ καλύτερα και είμαι βέβαιος ότι, σύντομα, νέες και ορθές πρακτικές και πολιτικές, μέσω μιας προοδευτικής στροφής, θα αντικαταστήσουν τις σημερινές παθογένειες», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: