ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Λίβανος: Χερσαία εισβολή προαναγγέλλει το Ισραήλ

Βηρυτός
EPA/WAEL HAMZEH

Σε τεντωμένο σχοινί είναι οι ισορροπίες στην Μέση Ανατολή μετά και τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ. Ο Λίβανος παρακολουθεί «μουδιασμένος» το Ισραήλ που υπερέχει στρατιωτικά και ζητά μέσω του πρωθυπουργού της χώρας να κηρυχθεί εκεχειρία.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από ισραηλινή επιδρομή στη νότια πόλη Άιν αλ-Ντελμπ, ανατολικά της Σιδώνας, έχει αυξηθεί στους 45, τουλάχιστον 75 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Από την άλλη το Ισραήλ δεν ρίχνει τους τόνους, αντίθετα πυκνώνει τις καταδρομικές επιθέσεις στα νότια του Λιβάνου, και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής μέσω αξιωματούχων της κυβέρνησης.

«Το κλειδί της λύσης βρίσκεται στον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του Λιβάνου και στην επιστροφή στην έκκληση που απηύθυναν οι ΗΠΑ και η Γαλλία με τη στήριξη της ΕΕ και αραβικών και ξένων χωρών

υπέρ μιας εκεχειρίας», τόνισε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

«Προτεραιότητα είναι η εφαρμογή της απόφασης 1701» του ΟΗΕ, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και του λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ, πρόσθεσε ο ίδιος.

Αντίθετα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης στον Λίβανο.

Σύμφωνα με αρκετά ειδησεογραφικά μέσα, ο Γκάλαντ είπε σε σώματα τ

εθωρακισμένων κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο: «Η εξόντωση του Νασράλα είναι ένα σημαντικό βήμα αλλά δεν είναι το τέλος -- η επιστροφή των κατοίκων του Βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους θα ενεργοποιήσει όλες τις δυνατότητές μας περιλαμβανομένων υμών».

Σήμερα αναμένεται να φανεί αν η Ευρώπη θα κρατήσει μία κοινή στάση απέναντι στις εξελίξεις στο Λίβανο. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτες συνομιλίες για να συζητήσουν την κατάσταση στο Λίβανο, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές του σε όλη τη χώρα.

Μέχρι στιγμής, το μπλοκ των 27 χωρών δεν έχει βρει κοινό βηματισμό, παρατηρεί σσε σχόλιο του το ειδησεογραφικό aljazeera.com.

«Πρέπει να αποφευχθεί» γενικευμένος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, είπε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παρότι χαρακτήρισε τον θάνατο του Χασάν Νασράλα «μέτρο δικαιοσύνης».

Η Σαουδική Αραβία, παράγοντας στην περιοχή με επιρροή στον Λίβανο, κάλεσε από την πλευρά της να γίνει σεβαστή η «εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα» της χώρας αυτής, εκφράζοντας τη «μεγάλη ανησυχία» της μπροστά στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών Χεζμπολάχ-Ισραήλ, εν μέσω των συνεχιζόμενων ευρείας κλίμακας ισραηλινών επιχειρήσεων εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ιράν δεν θα αφήσει καμία από τις «εγκληματικές πράξεις» του Ισραήλ αναπάντητη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Νάσερ Καναάνι κατά την διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων αναφερόμενος στην ισραηλινή επίθεση που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χασάν Νασράλα και τον υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν.

«Τηρούμε σθεναρή στάση και θα ενεργήσουμε κατά τρόπο που θα κάνει τον εχθρό να μετανιώσει», είπε προσθέτοντας ότι το Ιράν δεν επιδιώκει πόλεμο, αλλά δεν τον φοβάται» δήλωσε εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι το Ιράν παρακολουθεί τις εξελίξεις με τις αρχές του Λιβάνου.

Πηγή: avg.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: