ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

«Δεν είχαν χαθεί δύο ζώα, είχαν χαθεί δύο άνθρωποι»

 

 

«Του άλλου παιδιού η γυναίκα θα γεννήσει σε 20 μέρες. Στα παιδιά μας τι κόσμο θα παραδώσουμε; Τι ακριβώς ψηφίζουμε;»  Μιλά η αδελφή του ενός θύματος της πυρκαγιάς!

Πολύ σοβαρές καταγγελίες έκανε η αδερφή ενός εκ των δύο θυμάτων της μεγάλης φωτιάς. Η γυναίκα ανέφερε ότι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις κανένας από τις αρχές δεν πήγε να βοηθήσει και ενώ ήταν από τις 9 το βράδυ της Κυριακής αγνοούμενοι, οι έρευνες άρχισαν στις 5 το πρωί, δηλαδή μετά από οκτώ ώρες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενη στις συνθήκες της τραγωδίας επεσήμανε ότι «η φωτιά τους περικύκλωσε το πυροσβεστικό έφυγε και τους είπαν να φύγουν και εκείνοι, όμως, είπαν ότι θα μείνουν να βοηθήσουν».

«Ήταν με δύο μηχανάκια και το ένα κάηκε. Δεν υπάρχει υποδομή και καμιά οργάνωση». «Ναι, ο στρατός ήρθε, ναι η πυροσβεστική ήρθε, ναι ήρθαν και κάποια ελικόπτερα  και καθόντουσαν στον δρόμο. Η φωτιά δεν ήταν στην παλιά Εθνική Οδό. Να κινητοποιηθεί κάτι, η ΕΜΑΚ, δεν ξέρω τι. Δεν είχαν χαθεί δύο ζώα, είχαν χαθεί δύο άνθρωποι. Του άλλου παιδιού η γυναίκα θα γεννήσει σε 20 μέρες. Στα παιδιά μας τι κόσμο θα παραδώσουμε; Τι ακριβώς ψηφίζουμε;» ανέφερε με  ραγισμένη από τον πόνο φωνή.

Αναφερόμενη στην τραγωδία που χτύπησε τις δύο οικογένειες ανέφερε ότι «αυτό που συνέβη δεν αντέχεται, μιλάμε για ξεκλήρισμα» και σημειώνοντας ότι ο αδερφός της αφήνει πίσω τρία μωρά και ενώ η γυναίκα του άλλου θύματος θα γεννήσει σε είκοσι μέρες.

Διαβεβαίωνε για ύφεση, ενώ η φωτιά ξαναφούντωνε!

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Δυτική Κορινθία, ενώ το πρωί στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 ο εκπροσωπος της Πυροσβεστικής διαβεβαιωσε ότι η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση. 

Αντιθέτως ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής να επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε το πρωί χθες Κυριακή, σε δασική έκταση στα Ροζενά Ξυλοκάστρου και πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ κόστισε τη ζωή σε δύο νεαρούς εθελοντές. 

Την ίδια ώρα τραγικά είναι τα στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις, καθώς σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS), οι καμένες εκτάσεις στην περιοχή εκτείνονται μέχρι στιγμής στα 42.190 στρέμματα.

 Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι στάλθηκε νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη κι 'Ανω Καλλιθέα Ξυλοκάστρου. Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη, Άνω Καλλιθέα απομακρυνθείτε προς Σοφιανά - Ρέθι. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες ανάμεσα στο χωριό Πύργος και Ζάχολη, ενώ η περιοχή των αναζωπυρώσεων πάνω από το Δερβένι είναι δύσβατη και τα πεζοπόρα τμήματα δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τις εστίες που δημιουργούνται. Από την φωτιά έχουν καεί αρκετές αγροικίες και σπίτια στις περιοχές Άνω Λουτρό, Καλλιθέα, Ελληνικό και Κορφιώτισα, ενώ έχουν γίνει στάχτη και αγροτικές εκτάσεις.Στο σημείο επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα και εθελοντές, ενώ συνδράμουν επίσης υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της Δασικής Υπηρεσίας και της αστυνομίας. Παράλληλα, ενισχύθηκαν νωρίτερα περαιτέρω τα εναέρια μέσα, με 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για συντονισμό) να επιχειρούν από αέρος.

Η μάρτυς δικηγόρος Σοφία Παυλάκη: Παντελής έλλειψη σχεδιασμού

Η Σοφία Παυλάκη είναι δικηγόρος, εξειδικευμένη σε θέματα περιβάλλοντος και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας και γι΄αυτό η ανάρτησή της  στο Facebook για τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς κάνει λόγο για παντελή «έλλειψη σχεδιασμού, οργάνωσης και αγάπης για τη φύση». Και  επισημαίνει ότι ξεκίνησε κατ' αρχήν από μία χαράδρα, όπως είδε κατά την διέλευσή της από το σημείο με το ΙΧ της, ενώ μετά από τέσσερις ώρες λόγω έλλειψης σχεδιασμού τα πάντα είχαν καεί, αφού η φωτιά ξέφυγε προς το βουνό και εξαπλώθηκε μέχρι το Δερβένι!

Αναλυτικά η ανάρτηση

«Αυτόπτες μάρτυρες στο θάνατο ενός (ακόμα) δάσους...
(Δερβένι ...ώρα Ελλάδος 13:00-17:00 μ.μ.)

Περάσαμε από το σημείο το μεσημέρι ακριβώς την ώρα που ξεκινούσε η φωτιά. Μια περιορισμένη εστία που έκαιγε χαμηλά μέσα σε μία καταπράσινη χαράδρα, ακριβώς δίπλα στην Εθνική οδό. Από την άλλη πλευρά του δρόμου η θάλασσα του Δερβενίου απ' όπου όμως τα εναέρια μέσα που σηκώθηκαν δεν μπορούσαν να φορτώνουν νερό λόγω της έντασης του ανέμου. Προφανώς επίγεια επέμβαση δεν υπήρξε ή αν υπήρξε, έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση και δεν κατάφερε να πλήξει τη φωτιά σε αρχικό στάδιο, με αποτέλεσμα η φωτιά να τους «φύγει» μέσα σε λίγο χρόνο και ν' αρχίσει να σκαρφαλώνει το βουνό… Επιστρέφοντας προς Αθήνα, περίπου 4 ώρες μετά, το θέαμα ήταν αποκαρδιωτικό με όλες τις γύρω πλαγιές να καίγονται ως την κορφή, ενώ και η αρχική εστία μαινόταν ακόμα με τεράστιες φλόγες και ένα σύννεφο καπνού που είχε καλύψει ολόκληρο τον τόπο... Πλέον απειλούνται χωριά και όπως γνωρίζουμε έχουν παρέλθει οι εποχές που η δασική υπηρεσία παρέμενε με το προσωπικό της ολόκληρη τη νύχτα στο πεδίο, κυριολεκτικά πάνω στα καμένα, σβήνοντας εστίες που ακόμα σιγοέκαιγαν και μπορούσαν να αναζωπυρωθούν ανά πάσα στιγμή μέχρι το πρωί... Το συγκεκριμένο σημείο ήταν μια καταπράσινη περιοχή, ανάμεσα Ξυλόκαστρο και Δερβένι, που μετατράπηκε μέσα σε λίγη ώρα σε στάχτη λόγω παντελούς έλλειψης σχεδιασμού, οργάνωσης και αγάπης για τη φύση.

Αν σκεφτούμε ότι πριν 2 χρόνια μια ακόμα καταστροφική πυρκαγιά, αμέσως παρακάτω, είχε αποτεφρώσει τις δασικές περιοχές μεταξύ Αιγιαλείας και Αιγίου, έχουμε πλέον μια συντριπτική σε έκταση καμένη δασική περιοχή κατά μήκος του οδικού δικτύου της ΕΟ Κορίνθου - Πατρών σε τοποθεσίες με δάση και τοπία μοναδικής ομορφιάς, επιβλητικά φαράγγια, ποταμούς και μέρη συνυφασμένα με μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας μας που θα έπρεπε να τα διαφυλάττουμε ως τον πολυτιμότερο θησαυρό μας. Κι όμως...».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: