ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Σωκράτης Φάμελλος: Όταν κινδυνεύει το σπίτι μας...

 

 ...δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές στρατηγικές.- Συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην «Καθημερινή της Κυριακής»

«Η αξιοπιστία και η συνέπεια αποτελούν καθοριστικά στοιχεία για τη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτά απαιτούν οι πολίτες, αυτά έχουν τρωθεί από τις επιλογές του πρώην προέδρου, αυτά πρέπει να αποκαταστήσουμε άμεσα. Ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές οι επιλογές του οδήγησαν σε ταχεία συρρίκνωση και απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Έπρεπε, να δράσουμε για να στηρίξουμε το σπίτι μας.  Όταν κινδυνεύει το σπίτι μας, δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές στρατηγικές», τόνισε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής και το δημοσιογράφο Αντώνη Αντζολέτο, αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια συνολική επανεκκίνηση του κόμματος.

Τόνισε ότι το κάλεσμα για επανεκκίνηση “απευθύνεται σε όσες και όσους νιώθουν το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σπίτι τους” αλλά και “στους δημιουργικούς πολίτες, που δεν βρίσκουν έκφραση στο σημερινό κομματικό πλαίσιο”.

«Το επίδικο της εκλογής νέας ηγεσίας είναι αν θα υπάρχει ένας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σοβαρός, ανοιχτός στην κοινωνία, με συγκροτημένη λειτουργία, με οργανώσεις μελών που θα συνομιλούν οι ενεργοί πολίτες, ώστε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολιτών. Αυτό αμφισβητήθηκε τους τελευταίους μήνες. Και αυτόν τον κατήφορο θέλω να σταματήσουμε» σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Παράλληλα, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογράμμισε την ανάγκη για ενεργητική εξωτερική πολιτική, εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών προκλήσεων, επισημαίνοντας πως «η κρυφή διπλωματία και η υποχωρητικότητα δεν είναι λύση».

«Απομακρυνόμαστε από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υποκλοπές, διαρροή προσωπικών δεδομένων, καθυστέρηση  στην απονομή  δικαιοσύνης, σχέδιο συγκάλυψης στα Τέμπη. Προσθέστε την  εκτεταμένη έλλειψη ισονομίας και διαφάνειας. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα όταν όλα λειτουργούν με ρουσφέτι και εξυπηρετήσεις. Η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη: Ισχυρή πολιτεία, με σχεδιασμό, που θα εξασφαλίζει και ισχυρή πατρίδα και ισχυρή κοινωνία», κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Παρουσιάσατε ως έναν από τους λόγους της υποψηφιότητάς σας έναν ΣΥΡΙΖΑ «σοβαρό». Μήπως το κόμμα έπρεπε να είχε αναζητήσει αλλαγή ηγεσίας πιο νωρίς, προτού χάσει τη σοβαρότητά του; Μετανιώνετε που δεν συνηγορήσατε υπέρ της προσφυγής στις κάλπες στο προηγούμενο συνέδριο;

Η αξιοπιστία και η συνέπεια αποτελούν καθοριστικά στοιχεία  για τη συνέχεια  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτά απαιτούν οι πολίτες, αυτά έχουν τρωθεί από τις επιλογές του πρώην προέδρου, αυτά πρέπει να αποκαταστήσουμε άμεσα.

Διαφώνησα με την εκλογή προέδρου στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου, όπως πολλά στελέχη και η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων, γιατί θα επηρέαζε αρνητικά τη μάχη των ευρωεκλογών. Θα ανοίγαμε μία εσωστρεφή συζήτηση και δεν θα δίναμε την εκλογική μάχη για την Ευρώπη και την Ελλάδα. 

Προβλήματα ηγεσίας είχαν εντοπιστεί και τότε. Και αποφασίσαμε να τα λύσουμε ενισχύοντας τη δημοκρατική λειτουργία μας. Αυτή τη συνεδριακή απόφαση αγνόησε ο πρώην Πρόεδρος. Δώσαμε περιθώρια, αλλά δεν αξιοποιήθηκαν. Το αντίθετο έγινε.

Ιδιαίτερα όμως μετά τις ευρωεκλογές οι επιλογές του πρώην προέδρου οδήγησαν σε ταχεία συρρίκνωση και απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Έπρεπε, να δράσουμε για να στηρίξουμε το σπίτι μας.  Όταν κινδυνεύει το σπίτι μας, δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές στρατηγικές. 

Κάποιοι θεωρούν τον επόμενο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μεταβατικό, εν όψει μιας επιστροφής του φυσικού ηγέτη της Αριστεράς, του Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο κι εσείς αναφερθήκατε στην αναγγελία της υποψηφιότητάς σας. Πώς ακούτε αυτές τις εκτιμήσεις;

Οι εκτιμήσεις που εισπράττω καθημερινά από τους πολίτες είναι η ανάγκη να σοβαρευτούμε, να σταματήσουμε την εσωστρέφεια και να επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Το ίδιο πιστεύει και η συντριπτική πλειοψηφία μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ..

Η ολική επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ώστε να είναι σοβαρός, σύγχρονος, αποτελεσματικός και με προτάσεις μεγάλων μεταρρυθμίσεων, δεν υποδηλώνει καμία μεταβατικότητα.  Το αντίθετο δηλώνει και θα το αποδείξουμε στην πράξη.

Από την άλλη, το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα, η παρακαταθήκη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η προσωπικότητα όλων των μελών και των στελεχών υποτιμούνται με τέτοιες αναγνώσεις ή εκτιμήσεις.

Εσείς θα μείνετε στον ΣΥΡΙΖΑ αν πρόεδρος εκλέγει ο Παύλος Πολάκης ή επανεκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης;

Έχω ξεκαθαρίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πολιτική αναγκαιότητα και είναι φορέας της Προοδευτικής Συμμαχίας. Σε ό,τι με αφορά είναι η ταυτότητά μου. Η κριτική που έχω ασκήσει είναι ότι ο πρώην πρόεδρος οδήγησε στη συρρίκνωση και απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξυπηρετώντας τελικά τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη. Εγώ ΣΥΡΙΖΑ ήμουν και ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνω.

Το επίδικο της εκλογής νέας ηγεσίας είναι αν θα υπάρχει αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Αν θα είναι σοβαρός, ανοιχτός στην κοινωνία, με συγκροτημένη λειτουργία, με οργανώσεις μελών που θα συνομιλούν οι ενεργοί πολίτες, ώστε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολιτών. Αυτό αμφισβητήθηκε τους τελευταίους μήνες. Και αυτόν τον κατήφορο θέλω να σταματήσουμε.

Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες του αύριο στις οποίες αναφερθήκατε στο μήνυμά σας την Πέμπτη;

Πέρα  από τα αδιέξοδα της καθημερινότητας, την ακρίβεια, την υγεία, την παιδεία, με ανησυχεί ιδιαίτερα η αποδυνάμωση της χώρας μπροστά στις προκλήσεις που πολλαπλασιάζονται.

Μπροστά στη γεωπολιτική ένταση και αστάθεια δεν είναι απάντηση η κρυφή διπλωματία και η υποχωρητικότητα της Κυβέρνησης. Θέλουμε ενεργητική εξωτερική πολιτική και πρωτοβουλίες ειρήνης και εφαρμογής του διεθνούς δικαίου.

Μείζον πρόβλημα είναι το παραγωγικό μοντέλο. Το Ταμείο Ανάκαμψης εξυπηρέτησε λίγους και γίνεται χαμένη ευκαιρία. Υποχωρούμε στην οικονομία των πραγματικών προϊόντων, χάνουμε πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία προς το εξωτερικό, είναι λάθος οι επιλογές του real estate και του υπερτουρισμού. Αντί για μία υγιή πλουραλιστική αγορά κυριαρχούν ολιγοπώλια, με μόνο κίνητρο τα υπερκέρδη, κάτι προφανέστατα αντι-παραγωγικό.

Ανέτοιμοι είμαστε και μπροστά στην κλιματική κρίση. Αντί για κυκλική οικονομία, απανθρακοποίηση και προσαρμογή κινδυνεύουμε από πλημμύρες και πυρκαγιές. Αντί για μεταρρυθμίσεις με επιστημονική βάση που επιβάλει η Ευρώπη, η κυβέρνηση επέλεξε τη μάχη εντυπώσεων. Αντί για χωρικό

σχεδιασμό μπήκαν στο “ψυγείο” το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, ο πολεοδομικός σχεδιασμός, οι περιοχές Natura 2000.

Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας ναρκοθετεί το μέλλον μας. Πλήττει την περιφέρεια και τις ακριτικές περιοχές. Οι πολιτικές για την οικογένεια και τους νέους εξαντλούνται σε επιδοματικές «ενέσεις». Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μια πρόκληση που πρέπει να αξιοποιηθεί υπέρ της κοινωνίας και της εργασίας,  χωρίς να δημιουργήσει νέες ανισότητες.

Το σημαντικότερο είναι η Δημοκρατία μας. Απομακρυνόμαστε από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υποκλοπές, διαρροή προσωπικών δεδομένων, καθυστέρηση  στην απονομή  δικαιοσύνης, σχέδιο συγκάλυψης στα Τέμπη. Προσθέστε την  εκτεταμένη έλλειψη ισονομίας και διαφάνειας. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα όταν όλα λειτουργούν με ρουσφέτι και εξυπηρετήσεις.

Η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη: Ισχυρή πολιτεία, με σχεδιασμό, που θα εξασφαλίζει και ισχυρή πατρίδα και ισχυρή κοινωνία.

Το κάλεσμα που κάνατε για επανεκκίνηση και η φράση «να ξαναχτίσουμε το σπίτι μας», περιλαμβάνει και τους βουλευτές – στελέχη της Νέας Αριστεράς που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Απευθύνεται σε όσες και όσους νιώθουν το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σπίτι τους και τους απογοητεύσαμε.  Δεν αφορά άλλα κόμματα. Απευθύνεται όμως και στους δημιουργικούς πολίτες, που δεν βρίσκουν έκφραση στο σημερινό κομματικό πλαίσιο και οφείλουμε να τους δώσουμε διέξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: