ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Να ληφθούν υπόψη το Εμπόριο και η εικόνα της πόλης

Από την συνάντηση του ΔΣ του ΕΕΣ Πατρών με τον αντιδήμαρχο Πατρέων Διον. Πλέσσα.


Συνάντηση του ΕΕΣΠ με τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης & Οικονομικών κ. Πλέσσα με θέμα την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του Δήμου Πατρέων

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15/11 συνάντηση του Αντιδημάρχου κ. Πλέσσα με τον ΕΕΣΠ. Από την πλευρά του Συλλόγου στην συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος κος Ζαφειρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας κος Μακρής και ο Αντιπρόεδρος κος Σολωμός.
Στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του Δήμου και γενικότερα θέματα που αφορούν το εμπόριο και την εικόνα της πόλης. Συμφωνήθηκε η στενότερη επικοινωνία και συνεργασία με τον Σύλλογο.
Στον  αντιδήμαρχο κατατέθηκε ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος το παρακάτω υπόμνημα.
Υπόμνημα του ΕΕΣΠ ενόψει της κατάρτισης του Προϋπολογισμού για το 2020 του Δήμου Πατρέων
κ. Αντιδήμαρχε,
Θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής την επικοινωνία και διαβούλευση με τους φορείς της πόλης για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2020 και του τεχνικού προγράμματος. Ο καλόπιστος διάλογος, η αμοιβαία κατανόηση  και η συνεργασία μπορούν να συμβάλουν στην βελτίωση της καθημερινότητας και της οικονομικής ζωής της πόλης και των πολιτών της. Ο  ΕΕΣΠ έχει  μια ιστορική διαδρομή με σημαντικό ρόλο και συμβολή στην ανάπτυξη της πόλης, καθώς και αρμονικής συνεργασίας με τον Δήμο.
Εκτιμάμε ιδιαίτερα ότι είστε στο πλευρό μας στις διεκδικήσεις μας για την στήριξη της Μικρομεσαίας τοπικής εμπορικής επιχείρησης ειδικά στα χρόνια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Εξ’ αιτίας  της κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών που επιβλήθηκαν και που είχαν σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση του εισοδήματος των πολιτών και κατά συνέπεια της εμπορικής δραστηριότητας οι τοπικές εμπορικές και μικρομεσαίες γενικά επιχειρήσεις πάλεψαν και παλεύουν να επιβιώσουν σε ένα αντίξοο περιβάλλον.
Ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να βοηθήσει στην στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων μειώνοντας σημαντικά τις επιβαρύνσεις που την αφορούν. (Δημοτικά και ανταποδοτικά τέλη, τέλη κοινοχρήστων χώρων)
Επίσης ζητάμε την αύξηση των πόρων για εκδηλώσεις τόνωσης της τοπικής αγοράς κατά τις εορταστικές περιόδους.
Ακόμη θέλουμε να προσθέσουμε τις σκέψεις και προτάσεις μας όσον αφορά την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος.
1.  Αντιδρομήσεις, πεζοδρομήσεις, ελεγχόμενη στάθμευση, δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης, ποδηλατόδρομοι. Oι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να έχουν συνολικό σχεδιασμό και να μη γίνονται μεμονωμένα, αλλά σε συνεννόηση και συναίνεση όλων των εμπλεκομένων . Π.χ. η πεζοδρόμηση της Ρήγα Φεραίου επέφερε αυξήσεις στα ενοίκια και στον «αέρα» των επιχειρήσεων,  «έδιωξε» το εμπόριο το οποίο αντικαταστάθηκε με καταστήματα εστίασης και αναψυχής με αποτέλεσμα τη νέκρωση άλλων δρόμων. Γι’ αυτό τον λόγο για την σχεδιαζόμενη πεζοδρόμηση της Μαιζώνος πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα διατήρησης του εμπορικού της χαρακτήρα.
2.  Λαϊκές αγορές και παραεμπόριο. Με νόμο που ψηφίστηκε συμπεριλήφθησαν σειρά αιτημάτων του εμπορικού κόσμου (επανέλεγχος αδειών, αρίθμηση θέσεων με διαγραμμίσεις, κιόσκι υπηρεσιών κ.ά.) Η εφαρμογή του από τον Δήμο μπορεί να δώσει λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα του παρεμπορίου. Είναι πλέον ώριμο το αίτημα να δημιουργηθεί κλειστή μόνιμη Δημοτική – Λαϊκή αγορά τουλάχιστον στο κέντρο της πόλης και να μην γίνονται λαϊκές στο κέντρο που δημιουργούν προβλήματα κυκλοφοριακά, ρύπανσης κλπ. Η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας με προσανατολισμό την καταπολέμηση του παρεμπορίου θεωρούμε ότι θα συμβάλει θετικά. Βεβαίως δεν θεωρούμε υπεύθυνους τους αλλοδαπούς μικροπωλητές  που είναι θύματα άγριας εκμετάλλευσης, αλλά τα κυκλώματα που βρίσκονται από πίσω και θησαυρίζουν σε βάρος όλων μας και οι έλεγχοι πρέπει να έχουν αυτόν τον προσανατολισμό. Το μισθολογικό κόστος της Δημοτικής Αστυνομίας μπορεί να αυτοτροφοδοτηθεί από τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται για το παρεμπόριο.
3.  Το πρόβλημα της καθαριότητας και των ωρών που γίνεται η αποκομιδή είναι πάντα ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και των επιχειρήσεων. Από πλευράς μας συμβάλουμε όπως μπορούμε στην ενημέρωση και τη συνειδητοποίηση των συναδέλφων για λιγότερα απορρίμματα και τη μείωση του όγκου αυτών. Η πόλη μας βρίσκεται πολύ πίσω στον τομέα της ανακύκλωσης. Μία καμπάνια ενημέρωσης κυρίως στα σχολεία αλλά και επιβράβευσης περιοχών που επιτυγχάνουν μείωση απορριμμάτων και αυξημένο ποσοστό ανακύκλωσης μέσω εκπτώσεων στα δημοτικά τέλη θα συμβάλει θετικά. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν από τον Δήμο την υλοποίηση ενός οργανωμένου σχεδίου ανακύκλωσης στην πηγή, με πολλαπλούς κάδους ανά κατηγορία απορριμμάτων σε συνδυασμό με την τοποθέτηση υπογειοποιημέων κάδων κλπ.
4.  Τέλος,  το θέμα του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (ΑΚΕ – Open Mall) όπου η συνεργασία μας απέδωσε την 1η θέση Πανελλαδικά, είναι άμεση μας προτεραιότητα. Η διαχείριση και υλοποίησή του θα δώσει ανάσα και θα αναβαθμίσει αισθητικά και εμπορικά την περιοχή παρέμβασης. Κοινός στόχος η επιτυχία του εγχειρήματος και η εξάπλωσή του σε όλες τις εμπορικές περιοχές της πόλης, όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στις γειτονιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: