ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Πλουσιοπάροχες ελαφρύνσεις για ισχυρούς και πλούσιους


 «Ο Προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΝΔ επιβεβαιώνει την κριτική που έχουμε ασκήσει μέχρι σήμερα στη δημοσιονομική και γενικότερα οικονομική πολιτική της. Καμία έκπληξη. Πιστή στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς» απαντούν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι εξηγούν:


«Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ο οποίος:

-- Προβλέπει πλουσιοπάροχες φοροελαφρύνσεις για τους ισχυρούς και τους πλούσιους. Δεν είναι όμως καθόλου γενναιόδωρος με τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
–Δεν ανακουφίζει τη μεσαία τάξη. Απεναντίας, διαψεύδει τις ελπίδες για σημαντική βελτίωση της εισοδηματική της κατάστασης που προεκλογικά είχε καλλιεργήσει η ΝΔ.
– Οι εισοδηματικές ανισότητες όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά αντίθετα θα ενισχυθούν. Ανατρέπεται δηλαδή η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, με πολύ προσπάθεια, είχε αρχίσει να αμβλύνει τις ανισότητες αυτές.
–Τα οφέλη που αποκόμισε η χώρα από την έξοδό της από τα μνημόνια και τη διαρκή ανάπτυξη επί δέκα συνεχόμενα τρίμηνα που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν κατανέμονται δίκαια αλλά, επιπλέον, κατανέμονται με εκείνον ακριβώς τον τρόπο που μας οδήγησε στην κρίση και τη χρεοκοπία».

Θα μπορούσατε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένοι στην κριτική σας για τον Προϋπολογισμό του 2020;

«Ο Προϋπολογισμός που κατατέθηκε δεν επιβεβαιώνει μόνο ότι τα περί μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων ήταν φύκια, που πουλούσε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης, για μεταξωτές κορδέλες.

Δεν επιβεβαιώνει μόνο ότι προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης έλεγε συνειδητά ψεύδη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την ελληνική οικονομία και εκτροχίασε τον προϋπολογισμό του 2019, εκτός εάν ο ίδιος είναι ο «Χουντίνι» που κατάφερε να δημιουργήσει υπερπλεόνασμα μέσα σε 4 μήνες διακυβέρνησης.

Δεν επιβεβαιώνει μόνο ότι από τις αρχικές υπερφίαλες υποσχέσεις για 4% ανάπτυξη, ο κ. Μητσοτάκης έπεσε στο 3% για να προσγειωθεί τελικά στο 2,8% για το 2020, το οποίο αμφισβητούν και η Κομισιόν (2,3%) και το ΔΝΤ (2,2%) και ο ΟΟΣΑ (2,1%)

Επιβεβαιώνει ακόμα ένα μεγάλο προεκλογικό ψέμα της κυβέρνησης ΝΔ. Αυτό της δήθεν στήριξης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.Ο πρωτοφανής εμπαιγμός τους από τη ΝΔ γίνεται ακόμη πιο εμφατικός, αν λάβουμε υπόψη ότι οι πολυδιαφημισμένες “σημαντικές ελαφρύνσεις” έμειναν μόνο υποσχέσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, προκειμένου να εξασφαλιστούνσημαντικές ελαφρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα και τις μεγάλες επιχειρήσεις».

Γιατί καταλογίζετε στη ΝΔ προεκλογική ψευδολογία για δήθεν στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων;

«Διότι ο κ. Μητσοτάκης, αμέσως μόλις ανέλαβε πρωθυπουργός, πήρε δύο αποφάσεις που είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών το 2020.

Η πρώτη απόφαση ήταν να μην χρησιμοποιήσει μέρος από τα ταμειακά διαθέσιμα που είχε διασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 1% ήδη από το 2020, όπως είχαμε σχεδιάσει εμείς με τον εγγυητικό λογαριασμό. Η απόφαση αυτή στερεί για το 2020 δημοσιονομικό χώρο ύψους περίπου 2 δις ευρώ, ο οποίος θα μπορούσε να διατεθεί σε ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης όπως είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η δεύτερη απόφαση του κ. Μητσοτάκη ήταν να χρησιμοποιήσει παραπάνω από τον μισό δημοσιονομικό χώρο που επίσης είχε διασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το 2020 (επιπλέον του χώρου από τη μείωση του πλεονάσματος κατά 1%), δηλαδή να χρησιμοποιήσει περίπου 700 εκατ. ευρώ για να μειώσει τους φόρους κατά προτεραιότητα στις επιχειρήσεις (μείωση φόρου από το 28% στο 24%) και τα μερίσματα που αυτές διανέμουν (μείωση φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5%). Ωστόσο, οι φοροελαφρύνσεις αυτές αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τις μεγάλες επιχειρήσεις, διότι αυτές είναι που έχουν υψηλή κερδοφορία και μπορούν να μοιράζουν υψηλά μερίσματα, άρα αυτές και οι μέτοχοί τους κυρίως ευνοούνται.

Αυτές οι δύο αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη στέρησαν πάνω από 2,5 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2020 που, επαναλαμβάνουμε, θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για φοροελαφρύνσεις και για κοινωνική στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, όπως είχε σχεδιάσει και εξαγγείλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».  

Τι ακριβώς είχε σχεδιάσει και εξαγγείλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που ακυρώνει η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ;

«Μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

--Τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
--Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 και τη δραστική μείωσή της για μεγαλύτερα εισοδήματα.
--Την πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 ώστε αυτή να φτάνει το 30% μεσοσταθμικά  και το 50% για τις μικρομεσαίες ιδιοκτησίες.
-- Τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 11%».

Ναι αλλά η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι, τουλάχιστον για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι φοροελαφρύνσεις που αποφάσισε είναι σημαντικές. Τι απαντάτε;

«Καταρχάς θυμίζουμε στην κυβέρνηση ότι στα μεσαία στρώματα δεν ανήκουν μόνο ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και μισθωτοί και συνταξιούχοι, για τους οποίους οι φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει είναι από ψίχουλα έως μηδενικές (για εισοδήματα από 20 έως 50 χιλιάδες ευρώ).

Επίσης, όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, τις πράγματι υπαρκτές φοροελαφρύνσεις στο φορολογικό σ/ν που η κυβέρνηση έθεσε σε διαβούλευση τις ροκανίζουν άλλες επιλογές της όπως οι παρακάτω:

-- Οι μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που όχι μόνο ακύρωσαν τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα στο 13% που είχε ψηφιστεί επί διακυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έφεραν και πρόσθετες επιβαρύνσεις. Επιπλέον, οι επιβαρύνσεις αυτές θα αυξηθούν στο άμεσο μέλλον εξαιτίας της ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα που μετακυλίεται στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.  
--  Οι κρυφές επιβαρύνσεις 22% στο φορολογικό σ/ν για όσους δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το30% σε ηλεκτρονικές αποδείξεις

- Η χαριστική βολή για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ωστόσο, θα έρθει όπως φαίνεται με το νέο ασφαλιστικό, καθώς η σχεδιαζόμενη επαναφορά των κλάσεων θα φέρει ασφαλιστικές επιβαρύνσεις χιλιάδων ευρώ ετησίως για τους ασφαλισμένους. Θυμίζουμε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, 8 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες πλήρωναν κατώτατη εισφορά 168 ευρώ. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Βρούτσης στη δημόσια τηλεόραση και σύμφωνα με τα συναφή δημοσιεύματα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν τουλάχιστον 220 ευρώ.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι η ΝΔ συνεχίζει και μετεκλογικά να εμπαίζει τα μεσαία στρώματα συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών».

Γιατί επικρίνετε την κυβέρνηση της ΝΔ για τον προϋπολογισμό του 2020 για τα επιδόματα;

«Διότι από τον κατατεθειμένο π/υ του 2020 στη Βουλή, εμφανίζεται μείωση στα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ κατά 367 εκ. €.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις αφορούν:

1.τα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ, που μειώνονται κατά 173 εκ (740 το 2020 έναντι δαπάνης 913 το 2019)
2.τα οικογενειακά επιδόματα που μειώνονται κατά 139 εκ. (961 το 2020 έναντι δαπάνης 1,1 δις το 2019) και
3.το επίδομα ενοικίου που μειώνεται κατά 51 εκ (314 το 2020 έναντι 366 το 2019)

Επιβεβαιώνονται έτσι οι εκτιμήσεις που έχουμε δημοσιοποιήσει εδώ και καιρό ότι η μεγάλη δεξαμενή των 3,5 δις που δημιουργήσαμε για τα προνοιακά επιδόματα στήνοντας ένα νέο κοινωνικό κράτος διαφανές, δίκαιο, αδιάβλητο και αξιόπιστο, θα υποστεί κυρίως τις αφαιμάξεις για να καλυφθούν πιθανά κενά του Υπ. Εργασίας».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα δώσει κοινωνικό μέρισμα περίπου 400 εκατ. ευρώ. Πώς το σχολιάζετε;

«Η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης οφείλουν πρώτα από όλα να ζητήσουν μία συγγνώμη για τα προεκλογικά ψεύδη περί καταστροφής της οικονομίας. Τώρα επιβεβαιώνεται ότι η οικονομία μπορεί να παράγει δημοσιονομικό υπερπλεόνασμα. Εκτός εάν είναι τόσο θρασείς, ώστε να πουν ότι το κατάφερε η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα σε 4 μήνες ενώ είχε παραλάβει την οικονομία κατεστραμμένη και τον προϋπολογισμό του 2019 εκτροχιασμένο.

Πέρα από αυτό, είναι θετικό ότι ο κ. Μητσοτάκης αλλάζει στάση και, από εκεί που προεκλογικά μιλούσε για «ψίχουλα» και «αναδιανομή της φτώχειας», τώρα θα προχωρήσει και αυτός στη διανομή κοινωνικού μερίσματος. Καλοδεχούμενη και αυτή η κωλοτούμπα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: