ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Σε μονοπώλιο ιδιωτών οδηγείται σταδιακά η ΔΕΗ


«Με το σ/ν για τη ΔΕΗ η ΝΔ, ως γνήσιος εκφραστής της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής, επιτίθεται  στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και στις εργασιακές σχέσεις.  Πρώτη κίνηση της ΝΔ ήταν η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία επιβάρυνε αναίτια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα οδήγησε 40.000 πελάτες εκτός ΔΕΗ, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τις νέες τιμές που καθόρισε ο Κ. Χατζηδάκης. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ απαξιώνει και διαλύει τον οργανισμό».

Με τα παραπάνω σχολιάζουν κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης την πολιτική της ΝΔ απέναντι στους καταναλωτές της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.
Κι ακόμη, επισημαίνουν:
«Με την ουσιαστική κατάργηση του ΑΣΕΠ και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην ΔΕΗ, ανοίγει το παράθυρο για ρουσφετολογικές προσλήψεις.  Καταστρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματα των νεοπροσληφθέντων, δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων και ανοίγει η ψαλίδα των κοινωνικών και εργασιακών ανισοτήτων, προς όφελος των εκλεκτών «γαλάζιων παιδιών» της.
Με την εξαγγελία για ιδιωτικοποίηση των Δικτύων Διανομής ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ), προσφέρει ένα μονοπώλιο, που λειτουργούσε στο πλαίσιο της δημόσιας ΔΕΗ, στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων».
Επίσης:
«Με την ιδιωτικοποίηση του 100% της ΔΕΠΑ, ξεπουλάει  όχι μόνο την εμπορία αλλά και τις υποδομές του Φυσικού Αερίου, αποκλείοντας κάθε δημόσιο έλεγχο από ένα καύσιμο το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να μετατρέψει φυσικά μονοπώλια όπως είναι τα δίκτυα σε ιδιωτικά μονοπώλια. Αυτά  θα λειτουργήσουν  αδιαμφισβήτητα σε βάρος των συμφερόντων των καταναλωτών και της ελληνικής οικονομίας, ενώ το κράτος παύει να είναι εγγυητής της ενεργειακής  ασφάλειας της χώρας και εγκαταλείπεται η πρόσβαση των πολιτών στα δίκτυα με όρους κοινωνικού κράτους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τόσο τις αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις όσο και τον δημόσιο χαρακτήρα των ενεργειακών εταιρειών της χώρας, με σκοπό  τον πραγματικό έλεγχο των τιμών και την επαρκή ανάπτυξη δικτύων προς όφελος των καταναλωτών, για  την δίκαιη ανάπτυξη της χώρας και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής».

Ποια είναι η κριτική σας αναφορικά με τη ΔΕΠΑ; 
Η κυβέρνηση της ΝΔ ανατρέπει πλήρως τον σχεδιασμό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων που εξασφάλιζε τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό, και έθετε ως προτεραιότητα τη διατήρηση πλειοψηφικού μεριδίου για το δημόσιο στα δίκτυα φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων στον τομέα της εμπορίας (ΔΕΠΑ Εμπορίας), με στόχο να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και ο καταναλωτής να έχει καλύτερες υπηρεσίες και τιμές. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να ξεπουλήσει ένα φυσικό μονοπώλιο σε ιδιώτες, αφού δίνει προς πώληση το σύνολο του μεριδίου του δημοσίου (65%) στο δίκτυο φυσικού αερίου, προσφέροντας ένα σταθερό έσοδο σε ιδιώτη, χωρίς να χρειαστεί να κάνει επενδύσεις ούτε ένα ευρώ.
Το ξεπούλημα αυτό παραβλέπει τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Συγκεκριμένα, Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Ισπανία, Φινλανδία και Γαλλία κρατούν τον έλεγχο του δημοσίου στις μεγάλες υποδομές ενέργειας. Ενώ την ίδια στιγμή χώρες όπως η Γερμανία προχωρούν σε εκατοντάδες επανακρατικοποιήσεις δημόσιων υποδομών αυτού του είδους. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Διότι προφανώς υπήρξαν αρνητικά αποτελέσματα κατά την ιδιωτικοποίησή τους. Το ξεπούλημα των δικτύων δεν διασφαλίζει ότι οι ιδιώτες θα προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις  ώστε το φυσικό αέριο να φτάσει όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια. Με τέτοιες επιλογές η Ελλάδα θα γίνει ξανά μια χώρα στην οποία εντείνονται οι ανισότητες, κοινωνικές και περιφερειακές. Οι συνταγές της κυβέρνησης της ΝΔ είναι συνταγές κοινωνικής και οικονομικής χρεοκοπίας.

Ελιγμός της κυβέρνησης η δήθεν καταργεί τη μονιμότητα
Η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιεί μία ακόμη φορά κυνικά ψεύδη και φθηνό λαϊκισμό για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Τη δημιουργία εργαζόμενων δύο ταχυτήτων, ώστε να αυξηθούν τα κέρδη των ιδιωτών στους οποίους θα περιέλθουν τα φιλέτα της εταιρείας και τις ρουσφετολογικές προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μονιμότητα για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. 
Η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ καλύπτονται από συμβάσεις αορίστου χρόνου ήδη από το 2012, και επιτρέπεται να απολυθούν με την καταβολή της προβλεπόμενης αποζημίωσης και με μόνο περιορισμό τις διατάξεις περί μαζικών απολύσεων. Η κυβέρνηση της ΝΔ το γνωρίζει αυτό αλλά με τη βοήθεια των φιλικών της μίντια χρησιμοποιεί fakenews για να προκαλέσει κοινωνικό αυτοματισμό. Να αποδεχτούν δηλαδή οι πολίτες την αντεργατική πολιτική της στη ΔΕΗ θεωρώντας τους εργαζομένους της «βολεμένους».

Ψεύδη Χατζηδάκη σε βάρος ΣΥΡΙΖΑ για θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ; 
Προκειμένου να δικαιολογήσει την απαράδεκτη δυσμενή διάκριση που εισάγει το σ/ν του σε βάρος των νέων εργαζομένων της ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης:
(α) Επικαλέστηκε ψευδώς ότι το 2017 συμφωνήθηκε κανονισμός εργασίας στη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ που κάνει ακριβώς αυτό που ο ίδιος θεσπίζει με το σ/ν για ολόκληρη τη ΔΕΗ, δηλαδή η μισθολογική διάκριση παλιών και νέων εργαζομένων.
Επισημαίνουμε ότι:
--Ουδέποτε συμφωνήθηκε κανονισμός εργασίας στη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ το 2017. Αντιθέτως, το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήθηκε μεταξύ διοίκησης και εργαζόμενων η ένταξη των εργαζομένων της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ στον γενικό κανονισμό κατάστασης προσωπικού της ΔΕΗ, προκειμένου ακριβώς να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των εργαζομένων σε όλο τον όμιλο, παρότι αυτό δεν είναι υποχρεωτικό από τον νόμο. 
--Αλλά ακόμη και το προσχέδιο κανονισμού του 2017, που ουδέποτε συμφωνήθηκε και εγκρίθηκε, δεν προβλέπει τίποτα από αυτά που ο κ. Χατζηδάκης επικαλέστηκε, καμία δηλαδή μισθολογική διάκριση των εργαζομένων στη βάση του χρόνου πρόσληψής τους.
Πέραν του ότι δεν φαίνεται να γνωρίζει τη διαφορά ΣΣΕ και νόμου, ο κ. Χατζηδάκης προφανώς δεν ξέρει καν να διαβάζει μια ΣΣΕ. Διότι η ΣΣΕ που επικαλέστηκε υπογράφηκε το 2014 επί κυβέρνησης ΝΔ, και όχι το 2017.
(β) Επικαλέστηκε προς παραλληλισμό τη συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στον ΟΤΕ, λέγοντας ότι το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ θεσπίστηκαν άλλοι μισθοί για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Είναι προφανές ότι ο κ. Χατζηδάκης ή δεν γνωρίζει και μπερδεύεται ή νομίζει ότι μιλάει σε ανίδεους. Είναι άλλο πράγμα να συμφωνούν στο πλαίσιο της συλλογικής σύμβασης εργασίας εργοδότες και εργαζόμενοι μιας ιδιωτικής εταιρείας μισθολογικά κλιμάκια και άλλο πράγμα να παρεμβαίνει ο νόμος, όπως κάνει ο κ. Χατζηδάκης στη ΔΕΗ, για να καταργήσει ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας και να ακυρώσει την εφαρμογή της στους νέους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: