ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

5Χ5, παιδική χαρά και Μνημείο βρίσκονται στο έλεος!



Όχι δεν είναι παιδικό άθλημα εξτρίμ αναρρίχησης. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της αδιαφορίας του Δημάρχου Πατρέων!

Ακούει κανείς; Παιδιά κινδυνεύουν την ζωή τους στην προσπάθεια να χαρούν παιχνίδι, ενώ βλέπουν λουκέτα πάνω στη μικρή Περιμετρική!

Αυτή είναι η παιδική χαρά στο οικόπεδο που διαμορφώθηκε από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, πάνω από το τούνελ της μικρής Περιμετρικής μεταξύ της νότιας εξόδου και της οδού Αιόλου. Ένας μικρός εκμαυλισμένος από τόσες ωραίες παιχνιδοκατασκευές, σκαρφαλώνει στα κάγκελα για να μπει και να παίξει.



Από την ίδια επιθυμία διακατέχονται, όλα σχεδόν τα παιδιά της συνοικίας Κρητικών, που αδυνατούν να αντισταθούν στον... πειρασμό και ορμούν στα κάγκελα, τα υπερπηδούν και να 'τα να παίζουν εντός της παιδικής χαράς. Αδιαφορούν για τον κίνδυνο που τους επισημαίνει η πινακίδα, που απέμεινε από την καλοκαιρινή εποχή, του 2018, όταν ακόμη τελούνταν εργασίες κατασκευής της. «Απαγορευεται η είσοδος στους μη έχοντες εργασία. Φοράτε μέσα ατομικής προστασίας, όπως προβλέπεται» αναφέρει η πινακίδα, αλλά φευ...

Παραβλέποντας την πινακίδα τα παιδιά, μπαίνουν στον κίνδυνο χωρίς να υπάρχει φύλακας, στην παιδική χαρά. Εγκαταλελειμμένη στο έλεος του κάθε ενός αυτή η παιχνιδοκατασκευή, μαραίνεται από την αδιαφορία των αρμοδίων. Και τα παιδιά αφήνονται στο έλεος του... Θεού!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, όταν ολοκλήρωσε την κατασκευή του έργου της μικρής Περιμετρικής,  αναζήτησε τον Δήμο Πατρέων να αναλάβει την φύλαξη και συντήρηση της παιδικής πλατείας. Και η απάντηση του Δήμου εκπλήσσει. Δεν έχουμε προσωπικό, δεν την παραλαμβάνουμε!

Κρίμα λένε οι περίοικοι, που θυμούνται πως κάποτε οι δήμοι διαμαρτύρονταν προς τις κυβερνήσεις ότι δεν τους δίνουν πρωτοβουλίες και αρμοδιότητες για να είναι πραγματικά άρχοντες της Αυτοδιοίκησης οι δήμαρχοι! Πολύ περισσότερο αυτό που γίνονταν από την πλευρά των προοδευτικών δυνάμεων!


Υπό το πρίσμα αυτό, τα ίδια συμβαίνουν  και στο γηπεδάκι ποδοσφαίρου πέντε επί πέντε που έχει κατασκευαστεί από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας πάνω από την ανατολική είσοδο του τούνελ της μικρής Περιμετρικής, στην οδό Γερανείων. Το γηπεδάκι υποτίθεται ότι είναι ασφαλισμένο με λουκέτο για προστασία τυχόν επιθυμούντων να εισέλθουν, μέχρι να το παραλάβει ο Δήμος Πατρέων. Ο κ. Πελετίδης αρνείται με το ίδιο επιχείρημα.  Κι ωστόσο τα παιδιά εισέρχονται από τρύπες που έχουν ανοίξει στο συρματόπλεγμα. 

Προσέχτε τώρα τον κίνδυνο. Στην οροφή του συρματοπλέγματος δεν υπάρχει άλλο συρματόπλεγμα που να εμποδίζει την μπάλα να βγει από το πλαίσιο του γηπέδου. Ακριβώς μπροστά στο ανατολικό πλευρό, υπογείως διέρχονται οχήματα, σε συνεχή ροή.  



Κάποια μέρα που η μπάλα έφυγε προς τον δρόμο της μικρής Περιμετρικής, πέφτοντας πάνω σε όχημα παρολίγον να προκαλέσει ατύχημα. Μία άλλη μέρα, που η μπάλα κυλούσε πάνω στο οδόστρωμα της Περιμετρικής, λίγο ακόμη και θα είχαμε δυστύχημα, εάν ο οδηγός δεν προλάβαινε να κόψει ταχύτητα, ώστε να προφυλάξει το παιδί, που προσπάθησε να πάρει την μπάλα!     




Δίπλα στο γήπεδο 5Χ5 βρίσκεται ο ρωμαϊκός αγωγός, που επί Μόμμιου (στρατηγός των Ρωμαίων) υδρεύονταν η Πάτρα της Ρωμαϊκής εποχής. Πρόκειται για ένα εύρημα ανυπολόγιστης αξίας, που όπως ακούγεται κατέληγε στην βορειοδυτική πλευρά της πόλης, κοντά στην Άνθεια. Το μηνείο αυτό είναι διατηρητέο και υπό την  ευθύνη φύλαξής του από την ΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. 

Ειδοποιήθηκε η υπηρεσία ότι παιδιά από το παρακείμενο γηπεδάκι πραγματοποιούν εξτρίμ αθλητικές δραστηριότητες, ακόμη και με ποδήλατο πάνω  στο μνημείο. Έβαλε πλαστικό πλέγμα προστασίας, αλλά αυτό δεν αρκούσε όπως αποδείχνει η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το μνημείο!

Επείγει η σωστή περίφραξη, μέχρι να κατασκευαστεί προστατευτική κατασκευή, που θα επιτρέπει την ασφαλή επίσκεψη του κοινού. Οι γύρω κάτοικοι προσπαθούν να αποτρέψουν βανδαλισμούς, αλλά ερωτούν κιόλας, μήπως αυτό δεν είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που οφείλουν πρώτες απ΄ όλους, οι υπηρεσίες να το προστατεύσουν;




Τέλος, πιο δίπλα από το χώρο του μνημείου, υπάρχει η μικρή δενδροφυτεία που φυτεύτηκε ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση των εργασιών της Περιμετρικής. Παραδομένη στην εγκατάλειψη, αφού ο Δήμος Πατρέων δεν δέχεται να παραλάβει τον χώρο συνολικά, σε λίγο θα πιάσει καλοκαίρι και ο κίνδυνος να ξεραθεί είναι ορατός.


 

Λίγο πιο πάνω, στην παιδική χαρά τα λιμνάζοντα ύδατα μετά από κάθε νεροποντή, αποτελούν αψευδές δείγμα αδιαφορίας των υπευθύνων του Δήμου Πατρέων!



Και φυσικά ένα λουκέτο σε παιδική χαρά, σημαίνει αφαίρεση  ζωτικού χώρου ελευθερίας και παιχνιδιού από τα παιδιά, που έχουν ανάγκη για ψυχολογική στήριξη, καθώς βιώνουν την... τσιμεντένια πραγματικότητα, σήμερα στα διαμερίσματα διαμονής τους, στους περιορισμένους χώρους των διαμερισμάτων! Αλλά όταν δεν ζεις αυτήν την πραγματικότητα, πως να σε αγγίξει η έλλειψη παιδικών χώρων;





Δεν υπάρχουν σχόλια: