Κατήγγειλε κλίμα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, αν και ο κ. Κουμουτσάκος, εκρόσωπός του μήνυσε την Γεροβασίλη



«Είστε μια κυβέρνηση υπό κατάρρευση και γι' αυτό θέλετε να δημιουργήσετε κλίμα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής» υποστήριξε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προσπάθησε να κάνει το άσπρο-μαύρο εμφανίζοντας την Ν.Δ. ως την παράταξη που διαχρονικά πολέμησε και πολεμήθηκε από την διαπλοκή και την κυβέρνηση ως επιχειρούσα να αλώσει το κράτος, να ελέγξει την Δικαιοσύνη και να στήσει μια νέα διαπλοκή. Αν και προσπάθησε να αποφύγει να απαντήσει επί της ουσίας στις καταγγελίες του πρωθυπουργού για τις 13 παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη, ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι … «ψήφιση νόμου δεν συνιστά παρέμβαση στην Δικαιοσύνη».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χρησιμοποίησε βαριές κουβέντες υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι «εθνικά επικίνδυνη» και «προειδοποιώντας» ότι «η Ελλάδα θα μείνει ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα ό,τι κι αν κάνετε». Ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ενόχλησή του για την διενέργεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης για την Δικαιοσύνη παρατηρώντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν σε μια «κανονική ευρωπαϊκή χώρα» όπου γίνεται σεβαστή η διάκριση των εξουσιών κι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδειξε την προτίμησή του στην επικείμενη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εκτιμώντας ότι θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να επικεντρώσει την συζήτηση στις υποτιθέμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην Δικαιοσύνη. Ο Κ. Μητσοτάκης αφιέρωσε αρκετό χρόνο διεκτραγωδώντας την κατάσταση στην χώρα, αλλά παραβλέποντας ότι οι κυβερνήσεις με την συμμετοχή της Ν.Δ. είναι σε μεγάλο βαθμό συνυπεύθυνες για την κατάσταση αυτή.

«Η κυβέρνηση επιχειρεί μετάθεση της ατζέντας πολιτικού διαλόγου»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επικαλέστηκε μάλιστα ένα σκίτσο του Αρκά για να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μετάθεση της ατζέντας πολιτικού διαλόγου την ώρα που ο ίδιος αναφερόταν στην διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση προκαλώντας μάλιστα τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Ειδομένη κι υποστηρίζοντας ότι είναι κλειστά τα βόρεια σύνορα της χώρας κι «ορθάνοιχτα» τα ανατολικά κι ότι η επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων έχει ανατεθεί στο ΝΑΤΟ κι η διαχείριση του προσφυγικού έχει εκχωρηθεί σε ΜΚΟ.

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Δ. Μάρδα, αλλά και στην υπόθεση της παραίτησης του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης, Γ. Μουζάλα, κατηγορώντας τον υπουργό Εθν. Άμυνας, Π. Καμμένο, για «λόγια του αέρα» κι «αυτοεξευτελισμό», ενώ ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα πρωτοφανή φοροκαταιγίδα κατά της μεσαίας τάξης». Επίσης σχολίασε επί μακρόν τους διορισμούς μετακλητών υπαλλήλων από την κυβέρνηση με υποτιθέμενο μη αξιοκρατικό τρόπο μιλώντας μάλιστα για «μια γροθιά στο στομάχι ο κάθε Καρανίκας».

«Ο Αντ. Σαμαράς βρέθηκε στο στόχαστρο όλων των επικοινωνιακών συστημάτων»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στο παρελθόν της Ν.Δ. υποστηρίζοντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης «εφηύρε τον όρο «διαπλοκή» κι ότι ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να κόψει τον «ομφάλιο λώρο» διαπλοκής των εθνικών εργολάβων με τα ΜΜΕ. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι κι ο Αντ. Σαμαράς «βρέθηκε στο τέλος στο στόχαστρο όλων των επικοινωνιακών συστημάτων». Αντίθετα, ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «πάνε πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου που μαζέψατε στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. για ακόμη μία φορά αναφέρθηκε στο ζήτημα των αδειών των τηλεοπτικών καναλιών κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αφαίρεσε αρμοδιότητες από το ΕΣΡ για να τις αναθέσει σε ένα πρόσωπο, τον υπουργό Επικρατείας, ενώ ζήτησε «ακόμα και τώρα» να καταργηθούν οι σχετικές διατάξεις και τάχθηκε και πάλι υπέρ του απεριόριστου αριθμού αδειών γιατί «οι τέσσερεις άδειες εκτρέφουν την διαπλοκή».

Ναι στην διερεύνηση των δανείων προς τα ΜΜΕ, αλλά να διερευνηθεί και το Alter

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν απέφυγε τον πειρασμό να μιλήσει για την υπόθεση της «γάτας των Ιμαλαΐων» αναρωτώμενος «γιατί ο πολέμιος της διαπλοκής συναντιέται με έναν βαρόνο, χρειάστηκαν τέσσερις συναντήσεις για να πείτε ένα περήφανο «Όχι»;», ενώ κατέθεσε και δύο πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του Στ. Ψυχάρη υποστηρικτικά, κατά την γνώμη του, προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίστηκε θετικός στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια προς τα κόμματα και τα ΜΜΕ ζητώντας να διερευνηθεί το «κανόνι» 400 εκατ. ευρώ του Alter.

Ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα σοβαρά στην αξιοποίηση των λιστών φοροφυγάδων, ενώ αναρωτήθηκε «πού είναι ο Π. Νικολούδης;» κι αν η αντικατάστασή του είχε σχέση με την παραδοχή του ότι η διερεύνηση των λιστών είναι χρονοβόρα διαδικασία ή με την μη αποδοχή του «να παίξει το παιχνίδι των παρεμβάσεων όπως ο διάδοχός του». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κοπτοραπτική» στις δηλώσεις του Β. Μπόργιανς ισχυριζόμενος ότι οι συζητήσεις του 2012 δεν αφορούσαν την λίστα, αλλά «πιθανές ενδείξεις για έλληνες φοροφυγάδες».

Νόμιμα ανατέθηκε η δικογραφία Βγενόπουλου στην Γ. Τσατάνη

Σχετικά με τις υποτιθέμενες παρεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλου, σε δικαστικές υποθέσεις ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ζήτησε να επιστραφεί η δικογραφία που είχε ανατεθεί «νόμιμα» στην εισαγγελέα Γ. Τσατάνη σχετικά με την υπόθεση Αν. Βγενόπουλου, ενώ αναρωτήθηκε αν θα έπρεπε να υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ της θέσης του διοικητή της ΕΥΠ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέκρινε και πάλι την απόδοση πειθαρχικής εξουσίας στην πρόεδρο του Άρειου Πάγου ισχυριζόμενος ότι πουθενά δεν δίνεται πειθαρχική εξουσία σε μόνο ένα πρόσωπο.

Μάλιστα, σε δραματικούς τόνους ζήτησε από την κυβέρνηση να αφήσει τους δικαστές να κάνουν απρόσκοπτα την δουλειά τους και κάλεσε τους ίδιους τους δικαστές «να μην φοβούνται και να καταγγείλουν κάθε παρέμβαση», ενώ προειδοποίησε ότι όσοι παρεμβαίνουν στην Δικαιοσύνη «θα λογοδοτήσουν όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

«Η κυβέρνηση στοχοποιεί τους πολιτικούς της αντιπάλους»

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην υπόθεση με τον Γ. Κουμουτσάκο, χωρίς να πει κουβέντα για την υποβολή μήνυσης εκ μέρους του κατά της Όλγας Γεροβασίλη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «στοχοποιεί» τους πολιτικούς της αντιπάλους κι ότι είναι ο «πραγματικός ενορχηστρωτής» των διαρροών. 

«Αυτό είναι παρακράτος και το στήνετε μεθοδικά» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι ο ίδιος προσωπικά έχει καταθέσει αγωγή κατά του Π. Μαυρίκου από την συμμορία των εκβιαστών για για δημοσιεύματα εναντίον του, ενώ επισήμανε ότι υπήρχαν δημοσιεύματα κι εναντίον του Β. Μεϊμαράκη και του Αντ. Σαμαρά. Ακόμα αναφέρθηκε και στην σύμβαση που υπέγραψε ο κατηγορούμενος δημοσιογράφος με την ΝΕΡΙΤ.

Για τα οικονομικά της Ν.Δ., ο  Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «δεν κρύβω το πρόβλημα, λύνω το πρόβλημα» και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να … τολμήσει να κάνει το ίδιο και στα δικά του οικονομικά! Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ισχυρίστηκε ότι «δεν έχω και δεν πρόκειται να αποκτήσω εξαρτήσεις» σημειώνοντας ότι κατά την πρόσφατη εκλογή για την ηγεσία της Ν.Δ. ξεκίνησε ως το απόλυτο αουτσάιντερ χωρίς στήριξη από καναλάρχες.

Ο Κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε ότι ο ίδιος από το 2006 «έδωσε μάχη» για να αλλάξει το άρθρο 86 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη των υπουργών τασσόμενος υπέρ της πρότασης η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική. Τέλος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσπαθώντας να σηκώσει τους τόνους ενάντια στην κυβέρνηση τόνισε ότι «αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε να παραιτηθείτε, να φύγετε πριν οδηγήσετε την χώρα στην καταστροφή» κι υποστήριξε ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» κι ότι σύντομα ο Αλ. Τσίπρας θα είναι ο «νεώτερος τέως πρωθυπουργός της χώρας».

Παπαγιάννης Κώστας-avgi.gr