Ο Παν. Κουρουμπλής προς την ΚΕΔΕ για το προσφυγικό

Έκκληση να συμμετάσχουν όλοι οι δήμοι της χώρας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και στη φιλοξενία των προσφύγων – μεταναστών, απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.


Ο Π. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει δίκαιη κατανομή και όχι ορισμένοι δήμοι να σηκώνουν το βάρος, όπως γίνεται μέχρι τώρα. Ο υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση, ως έμπρακτη αναγνώριση της σημαντικής συμβολής που έχει η Αυτοδιοίκηση, προχωρά στην ενίσχυση των δήμων που σήκωσαν μέχρι τώρα το μεγαλύτερο βάρος, με 2,8 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν σε δράσεις και ενέργειες των δήμων για το προσφυγικό, ο Π. Κουρουμπλής διαβεβαίωσε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ότι όλα τα εκκρεμή θέματα, όπως διάθεση προσωπικού, υπηρεσιών, δαπανών κλπ, θα καλυφθούν νομοθετικά με το νομοσχέδιο-«σκούπα», το οποίο εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση με την ΚΕΔΕ, τις ΠΕΔ, την ΕΝΠΕ, επαναλαμβάνοντας ότι τίποτε δεν θα γίνει αιφνιδιαστικά. 

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες εκ μέρους της κυβέρνησης, να ενισχυθούν απευθείας οι δήμοι και περιφέρειες και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Όπως είπε, ο ίδιος έχει θέσει το ζήτημα, τόσο στον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Αβραμόπουλο, όσο και σε αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Αναφερόμενος γενικότερα στο θέμα, ο Π. Κουρουμπλής σημείωσε ότι «φαίνεται να περιορίζονται οι ροές» και πως υπάρχει «συγκρατημένη αισιοδοξία» ότι η Τουρκία αρχίζει να τηρεί τα συμπεφωνημένα. Τέλος, ανάφερε ότι και για τους αγρότες–κατοίκους της Ειδομένης, εκταμιεύεται αποζημίωση για τα χωράφια τους που έχουν καταληφθεί και δεν μπορούν να τα καλλιεργήσουν.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, καλωσορίζοντας τον υπουργό, χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία του να έρθει και να ζητήσει ευθέως τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα - γεγονός που, όπως είπε, φανερώνει ότι η κυβέρνηση έχει πλέον συνειδητοποιήσει, πως για την αντιμετώπισή του η συμβολή των δήμων είναι καθοριστικής σημασίας. Υπενθύμισε δε, παράλληλα, πως η ΚΕΔΕ το έχει ζητήσει από πέρυσι, χωρίς ωστόσο να ληφθεί υπόψη το αίτημά της.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στην παρέμβασή του υπογράμμισε την ανάγκη «να μοιραστεί η ευθύνη της αντιμετώπισης του προσφυγικού, δίκαια μεταξύ των γειτονιών της Αθήνας, των πόλεων της χώρας, μεταξύ των κρατών όλης της Ευρώπης».
Ο Γ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι ο δήμος του, εκτός από το Κέντρο Φιλοξενίας στον «Ελαιώνα», προχωρά σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην εξεύρεση 200 διαμερισμάτων προκειμένου να στεγαστούν 3.000 πρόσφυγες. Επίσης, σημείωσε ότι είναι θετικό το ενδιαφέρον του υπουργού Εσωτερικών να παραστεί στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και να μιλήσει για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του προσφυγικού, και ζήτησε να δοθούν ευκαιρίες στους δήμους, ώστε να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μόνοι τους προγράμματα για το μεγάλο αυτό ζήτημα.
Ο Κοιμήσης θέλει μικρότερα κέντρα φιλοξενίας
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου και ικανότητας στη διαχείριση του προβλήματος.
Επισήμανε ότι δεν πρέπει το προσφυγικό - μεταναστευτικό να παρουσιάζεται ως «πρόβλημα» διότι εκπέμπονται λάθος μηνύματα στους πολίτες.
Ο κ. Κοιμήσης κατέθεσε μια σειρά προτάσεις για την προσωρινή εγκατάσταση των προσφύγων –μεταναστών. Όπως είπε, πρέπει να μην «αιφνιδιάζονται» οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες, αλλά να υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση από πλευράς της κυβέρνησης, και αντί για μεγάλα Κέντρα Προσωρινής Φιλοξενίας, να δημιουργηθούν μικρότερα.
Να υπάρξουν προγράμματα απασχόλησης προσφύγων όπως εκείνα της κοινωφελούς εργασίας αξιοποιώντας επαγγελματικές ικανότητές τους, ενώ δήλωσε αντίθετος στη δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας στη Δυτ. Ελλάδα, διατυπώνοντας το φόβο ότι τότε θα επιχειρηθεί να περνούν στην Ιταλία και είναι δύσκολο να επιτηρηθεί όλη αυτή η ακτογραμμή της χώρας μας.
Γιώργος Ιωακειμίδης: Πιο στενή συνεργασία
Ο Γιώργος Ιωακειμίδης, επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» και δήμαρχος Νίκαιας -Αγ. Ιωάννη Ρέντη, επισήμανε ότι πρέπει να βελτιωθεί και να γίνει πιο στενή η συνεργασία της κυβέρνησης με την Αυτοδιοίκηση.
Επίσης κάλεσε τον Π. Κουρουμπλή, να προχωρήσει το υπουργείο σε μια αριθμητική κατανομή προσφύγων –μεταναστών ανά Περιφερειακή Ένωση Δήμων και εκείνες με τη σειρά τους, να τους κατανείμουν στους δήμους -μέλη τους.
Ακόμη ανέφερε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αναλάβει τη διαχείριση αυτών των χώρων φιλοξενίας λόγω έλλειψης πόρων και προσωπικού, και γι αυτό η διαχείριση θα πρέπει να βρίσκεται στην ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών.
Δημήτρης Μπίρμπας: Να στηριχθούν με προσωπικό οι δήμοι
Από τη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», ο επικεφαλής της και δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά και με προσωπικό τους δήμους που φιλοξενούν ή θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες, να υπάρξει αποκέντρωση στο σχεδιασμό και τις αποφάσεις και να υποστηριχθεί το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας, αφού όπως είπε, «όλοι οι δήμοι μπορεί να μη διαθέτουν μεγάλους χώρους αλλά έχουν κλειστά διαμερίσματα».
Η Ελπίδα Παντελάκη, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και δημοτική σύμβουλος Πειραιά, επισήμανε ότι οι δηλώσεις των υπουργών για τον αριθμό που αναμένεται να φθάσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες αλληλοσυγκρούονται, κατήγγειλε τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που «επικύρωσε το κλείσιμο των συνόρων» και την κυβέρνηση που συμφώνησε, και επισήμανε τους κινδύνους για την ίδια την υγεία των μεταναστών και προσφύγων, που εγκυμονεί η συνέχιση της τωρινής κατάστασης στον Πειραιά και την Ειδομένη.