• Ενίσχυση αρμοδιοτήτων ΠτΔ ζητά η Φώφη
Τις προτάσεις της για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα είχε την ευκαιρία να επαναλάβει η Φ. Γεννηματά από χθεσινή εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Ξενοφώτα Κοντιάδη και της Αλκμήνης Φωτιάδη ζητώντας να ανοίξει απ' αυτή τη Βουλή η διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος.


Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "είναι αναγκαίο ένα νέο 'πολιτικό συμβόλαιο' με σημαντικές τομές στο πολιτικό μας σύστημα, καθώς οι νέες κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν διεθνώς εξ αιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας οδήγησαν σε μια βαθιά πολιτική και ηθική κρίση", ενώ προανήγγειλε ότι αναλυτικά οι προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ το προσεχές διάστημα.

Στις προτάσεις που παρουσίασε περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως η θέσπιση της ουσιαστικής εμπλοκής του στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων και των επικεφαλής των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, καθώς και η ενίσχυση της αρμοδιότητάς του για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και η ενεργοποίηση στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Επίσης, αλλαγή του τρόπου ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να αποσυνδέεται η εκλογή του από το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής. Ακόμη το ΠΑΣΟΚ προτείνει αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών και θεσμική κατοχύρωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το ΠΑΣΟΚ στην αλλαγή του εκλογικού νόμου προτείνοντας: Κατάργηση της πολύ ενισχυμένης σήμερα αναλογικής. Κατάργηση του απόλυτου μπόνους των 50 εδρών και αντικατάστασή του με ένα μικρότερο, 30 εδρών, μόνο για το πρώτο κόμμα ή τον συνασπισμό κομμάτων που έχει υπερβεί το 40% ως "κίνητρο για κυβερνησιμότητα, αλλά και για συμμαχίες σε πολιτική και όχι καιροσκοπική βάση". Σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και διατήρηση τουλάχιστον του 3% ως πλαφόν εισόδου στη Βουλή και του σημερινού αριθμού των βουλευτών.