Σε μέτρα που θα ξεκινούν από τα 800 εκατ. ευρώ κατά μέσον όρο ετησίως για την τρέχουσα τριετία και που πάντως δεν θα υπερβαίνουν επίσης κατά μέσον όρο το ένα δισ. ευρώ ή αθροιστικά περί τα 2,5 δισ. ευρώ, ήτοι υπολλαπλάσια των εξωφρενικών απαιτήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που κάνει λόγο για δημοσιονομικό κενό 9 δισ. ευρώ έως το 2018 ή 3 δισ. ευρώ κατά μέσον ετήσιον όρο, φέρονται να συγκλίνουν Αθήνα και Ευρωπαίοι. 


Σύμφωνα με εμπλεκόμενες πηγές στην διαπραγμάτευση που αναμένεται να ξαναρχίσει αύριο, μετά την σημερινή έλευση του κουαρτέτου στην Αθήνα, είναι ζήτημα χρόνου να αποδεχθεί τις εκτιμήσεις αυτές και το ΔΝΤ ως "πακέτο" με την ρύθμιση του χρέους για την οποία πιέζει τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δημοσιονομικό κενό της τριετίας υπολογίζεται περί τα 2,5 δισ. ευρώ από την Αθήνα και περί τα 3,5 με 4 δισ. ευρώ από τους Ευρωπαίους. Τα ποσά είναι κατά προσέγγιση καθώς δεν υπάρχει ακόμη ακριβής εικόνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2015, τα οριστικά απολογιστικά στοιχεία θα απαιτήσουν ακόμη λίγες εβδομάδες. Αυτή η διαφορά του 1 δισ. ευρώ θα καλυφθεί όπως υπολογίζεται με το λεγόμενο "bouyancy effect" με βάση το οποίο ο ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων είναι ταχύτερος εκείνου της αύξησης του ΑΕΠ με αποτέλεσμα το κλάσμα βασικών εθνικολογιστικών μεγεθών να βελτιώνεται κυρίως λόγω αριθμητή, κάτι που υποδηλώνει βασιμότερη δημοσιονομική προσαρμογή. Θεωρούν οι ίδιοι κύκλοι ότι και οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ θα πεισθούν με την παράθεση των σχετικών στοιχείων και ενώ ήδη τα πρώτα δείγματα από τα μέτωπα ΑΕΠ και πρωτογενούς πλεονάσματος δείχνουν να δικαιώνουν Αθήνα και Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ενώ οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ εμμένουν στη θέση ότι έως το τέλος της επόμενης τριετίας θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ, από την πλευρά της, η Αθήνα καταθέτει τα δικά της στοιχεία βάσει των οποίων τα κενά που πιθανότατα θα εμφανισθούν δεν θα είναι τόσο μεγάλα, επικαλούμενη τρεις επιμέρους εξελίξεις:

1. τους θετικούς ρυθμούς των δημοσίων εσόδων και κατ' επέκτασιν
2. τα πρωτογενή πλεονάσματα του τρέχοντος προϋπολογισμού και
3. την εντυπωσιακή επιβράδυνση της ύφεσης.

Παναγόπουλος Θάνος-avgi.gr