ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Ομιλία Ευάγγελου Αποστολάκη στη Βουλή για τον Τουρισμό

 Ομιλία του Βουλευτή Επικρατείας – Τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Ευάγγελου Αποστολάκη στην Ολομέλεια της Βουλής  κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Διατάξεις για την ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης» του Υπουργείου Τουρισμού



Ο Βουλευτής Επικρατείας – Τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.   κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Διατάξεις για την ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης» του Υπουργείου Τουρισμού

Ο βουλευτής έκανε αναφορά στη διαμορφωθείσα κατάσταση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη , τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για την εύρεση μια ειρηνικής – πολιτικής λύσης.

Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν μεγάλες απώλειες αμάχων στη Γάζα και ότι πρέπει και ως εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου και ως άνθρωποι να σταθούν οι βουλευτές αλληλέγγυοι και να εκφράσουν την ανησυχία τους για τον χαμό αμάχων.

Ως προς το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού σημείωσε ότι πρόκειται για αποσπασματικές διατάξεις, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό που έχει ανάγκη η επονομαζόμενη «βαριά βιομηχανία» της χώρας.

Ο βουλευτής σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια στοχευμένη στρατηγική όσον αφορά στον Τουρισμό, με κατάλληλο σχεδιασμό ως προς τα περιβαλλοντικά και χωροταξικά ζητήματα καθώς και ένα ρυθμισμένο πλαίσιο για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό. Εξήρε επίσης την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και την ανάγκη προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού , ο οποίος έχει πραγματική προστιθέμενη αξία για την χώρα.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:


«Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν μπορώ κι εγώ να μην σταθώ σήμερα στη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του μαστού, η οποία συμπίπτει με την ημέρα της απώλειας την αείμνηστης Φώφης Γεννηματά , η οποία είχε πολεμήσει και τελικώς ταλαιπωρηθεί από αυτό το πρόβλημα.

Επιτρέψτε μου, πριν αναφερθώ στο νομοσχέδιο, να κάνω μια αναφορά στην διαμορφωθείσα κατάσταση στο Ισραήλ  ,μετά από 19 μέρες εμπλοκής, που αφορά άμεσα την Χώρα μας λόγω και της γεωγραφικής μας εγγύτητας και των στρατηγικών μας συμμαχιών. Θέλω να σημειώσουμε, ακούστηκε βέβαια, ότι στη Γάζα μέχρι σήμερα έχουμε 6.600 νεκρούς , εκ των οποίων οι 2704 είναι παιδιά , οι 1.584 είναι γυναίκες και 364 ηλικιωμένοι.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διάχυσης της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή στης Ανατολικής Μεσογείου, και όχι μόνο, με πιθανή εμπλοκή περισσότερων παραγόντων.

Σε αυτή τη συγκυρία, η παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας είναι απολύτως αναγκαία , ούτως ώστε  αρχικά να ξεκινήσουν οι απαραίτητες συζητήσεις για εκεχειρία με σκοπό να στηριχθεί  μια ειρηνική - πολιτική λύση στο μεσανατολικό ζήτημα άλλα και να αντιμετωπιστεί το συντομότερο η ανθρωπιστική κρίση και να προστατευθεί με κάθε τρόπο ο άμαχος πληθυσμός όλων των πλευρών. Θεωρώ ότι σαν εκπρόσωποι του κοινοβουλίου και σαν άνθρωποι θα πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι και να εκφράσουμε την ανησυχία μας για τον χαμό αμάχων.

Τα σημάδια δυστυχώς είναι αποθαρρυντικά , ήδη από χθες ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη κύριος Γκιλάντ Ερντάν  ζήτησε την απομάκρυνση του Γενικού Γραμματέα Γκουτιέρες, επίσης εξ όσων γνωρίζουμε δεν έχει γίνει διάνοιξη σταθερού και ασφαλούς διαύλου ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στα θετικά μπορεί να συνυπολογιστεί η απελευθέρωση κάποιων ομήρων, η οποία κατά το Κατάρ συνεχίζεται, το άνοιγμα του περάσματος στη Ράφα  καθώς και η Σύνοδος για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να δουλέψει η διεθνής κοινότητα. Πρέπει να σημειώσω ότι με την μεγάλη αυτή ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργηθεί , είναι πιθανόν η Χώρα μας πολύ σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπη για μια ακόμα φορά με μια έξαρση του  προσφυγικού ζητήματος.

Όλα αυτά θα πρέπει να τα έχουμε υπόψη.

Έρχομαι τώρα στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο .

Βρισκόμαστε πάλι σε αυτή την αίθουσα για να συζητήσουμε  ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης που δεδομένης της βαρύτητας που έχει ο κλάδος του Τουρισμού στη χώρα μας θα έπρεπε να τύχει καλύτερης επεξεργασίας. Πρόκειται κατά βάση για ένα νομοσχέδιο διόρθωσης των προηγούμενων αστοχιών της. Αναφέρομαι, φυσικά, στην κατάργηση της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης  και Προστασίας του Ναυαγίου της Ζακύνθου, καθώς και στη Λύση και εκκαθάριση της ανώνυμη εταιρείας «ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ». Συζητήθηκε αρκετά, πήρε θέση και ο Κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος και είναι μια ομολογία ανεπιτυχούς διαχείρισης της λεγόμενης «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας με ένα οργανωμένο σχέδιο και με μια στρατηγική. Το νομοσχέδιο, με τον τρόπο που έχει γραφτεί και με βάση το περιεχόμενό του, δικαιώνει τους προβληματισμούς που είχαμε εκφράσει. Όταν οι τουριστικοί φορείς και οι Κοινωνία των Πολιτών είχαν εναντιωθεί στη νομοθέτηση της Επιτροπής, επειδή έβλεπαν ότι είναι στην ουσία παράδοση της δημόσιας περιουσίας με απευθείας ανάθεση, αγνοήθηκαν .

Τα είπαμε και θα τα επαναλάβουμε. Ο τουρισμός είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για τη Χώρα. Χάρη σ’ αυτόν τονώνεται το ΑΕΠ της και η αγορά εργασίας και ολόκληρες περιοχές επιβιώνουν και αναπτύσσονται. Δυστυχώς βλέπουμε ότι η Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το θέμα με την σοβαρότητα που θα έπρεπε.

Ενώ οι προκρατήσεις είχαν φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο το περασμένο καλοκαίρι, η αδυναμία  διαχείρισης των  πυρκαγιών, όπως για παράδειγμα στη Ρόδο και την Αλεξανδρούπολη, αμαυρώνουν την διεθνή εικόνα της χώρας και λειτουργούν αρνητικά για την επόμενη τουριστική περίοδο . Πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει πάντα μια ενιαία στρατηγική για τον τουρισμό και να μην αφήνεται τίποτα στη τύχη. Στην πατρίδα μου  την Κρήτη, το 70% του εργατικού δυναμικού απασχολείται στον τουριστικό κλάδο. Η Κρήτη συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 10 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, καθώς προσφέρει μια πολυδιάστατη τουριστική εμπειρία δεδομένου και του πλούτου του φυσικού της περιβάλλοντος. Καταλαμβάνει τη 2η θέση, πίσω από το Μπαλί της Ινδονησίας, και πάνω από το Αλγκάρβε της Ισπανίας. Και δεν αναφέρω  τα στοιχεία για λόγους εγκυκλοπαιδικών γνώσεων αλλά για να γίνει σαφές τι είναι αυτό  που καλούμαστε και καλείστε να διαχειριστείτε.

Οι επικοινωνιακές καμπάνιες πρέπει να συνοδεύονται όχι μόνο από αντίστοιχο όραμα αλλά και από το αντίστοιχο πρόγραμμα. Δεν αρκεί η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος θα πρέπει να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός από τα αρμόδια στελέχη της Κυβέρνησης.

Συνεπώς θα πρέπει συνδυαστικά να σχεδιάσετε και να επιλύσετε τα ζητήματα της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης τους περιβάλλοντος,  να επιλύσετε τα προβλήματα του τομέα του ΕΣΥ, ειδικά, αλλά όχι μόνο, στα νησιά, να επιλύσετε τα ζητήματα πυροπροστασίας του φυσικού πλούτου της Χώρας  και να εξασφαλίσετε την επιβίωση και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτές αποτελούν το μεγάλο στήριγμα του ποιοτικού τουρισμού που έχει ανάγκη η χώρα και φυσικά θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ποιότητα ζωής και η προστασία των εργαζομένων στον τουρισμό, καθώς και φέτος το καλοκαίρι γίναμε μάρτυρες απαράδεκτων  περιστατικών και δεν θα τα αναφέρω.

Το σχέδιο που χρειαζόμαστε δεν μπορεί να είναι αποσπασματικό. Χρειάζεται  να ληφθούν υπόψη και να επιλυθούν πολλά προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η ίδια η ελληνική κοινωνία και λειτουργούν ως τροχοπέδη για τουρισμό.

Εμείς θέλουμε την ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου και κυρίως του ποιοτικού τουρισμού, που έχει πραγματική προστιθέμενη αξία για την χώρα .Για το λόγο αυτό, προτείνουμε τα εξής:

Ανάλυση των επιπτώσεων των μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων και του τουριστικού real estate  στις εκτός σχεδίου περιοχές

Ενίσχυση της περιφερειακής συγκρότησης του ΕΟΤ

Σύσταση Περιφερειακών Παρατηρητηρίων Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης

Εκπόνηση Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων Τουρισμού

Ειδικό σχεδιασμό και προστασία των περιοχών Natura, όπως για παράδειγμα στο Ρέθυμνο το φοινικόδασος   Πρέβελη, προκειμένου ο τουρισμός να μπορέσει να λειτουργήσει τόσο αναπτυξιακά για όλους όσο και περιβαλλοντικά δίκαια για τις επόμενες γενιές.

Ελπίζω, να ληφθούν υπόψη σοβαρά αυτές τις παρατηρήσεις καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια αποσπασματικού σχεδιασμού και επικοινωνιακής διαχείρισης του ζητήματος.

Σας ευχαριστώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: