ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει: Διαπράττονται εγκλήματα πολέμου

ΓΑΖΑ ΠΑΙΔΙ ΕΡΕΙΠΙΑ
EPA/MOHAMMED SABER

Κλιμακώνονται οι πιέσεις από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών προς όλες τις πλευρές προκειμένου να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός ώστε να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στα 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Την ίδια ώρα, το Ισραήν συνεχίζει της δοκιμαστικές χερσαίες επιχειρήσεις και τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, ενώ οι ΗΠΑ χτύπησαν υποδομές φιλοϊρανικών οργανώσεων εντός της Συρίας. 

Η εκπρόσωπος Τύπου του γραφείου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ραβίνα Σαμνταζανί τόνισε ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου και από τις δύο πλευρές. «Μας ανησυχούν τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται. Μας ανησυχεί η συλλογική τιμωρία των κατοίκων της Γάζας μετά τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς, που επίσης είναι έγκλημα πολέμου ... πρέπει επιτέλους ένα ανεξάρτητο δικαστήριο να κρίνει αν έχουν διαπραχθεί αυτά τα εγκλήματα πολέμου».

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι «πολλοί περισσότεροι θα πεθάνουν» στη Γάζα από τον αποκλεισμό που επιβάλλει το Ισραήλ, καθώς καταρρέουν οι βασικές υποδομές. Ο γενικός επίτροπος του τμήματος για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες Φιλίπ Λαζαρινί δήλωσε σχετικά ότι «οι άνθρωποι στη Γάζα δεν πεθαίνουν μόνο από βόμβες και πλήγματα, σύντομα πολύ περισσότεροι θα πεθάνουν από τις συνέπειες της πολιορκίας  ... Βασικές υπηρεσίες καταρρέουν, τα φάρμακα εξαντλούνται, η τροφή και το νερό τελειώνουν, οι δρόμοι έχουν αρχίσει να ξεχειλίζουν με βοθρολύματα».

Η συντονίστρια του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά θέματα στην Παλαιστίνη Λιν Χέιστινγκς δήλωσε ότι το Ισραήλ «ξεκάθαρα» εμποδίζει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα, παρότι εκεί παραμένουν παγιδευμένοι εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι. «Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει κάνει σαφές ότι δεν θέλει να κάνουμε παραδόσεις στα βόρεια ... κατά συνέπεια το προσωπικό μας θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένα ρίσκα, αν αποφασίσουμε ότι πρέπει να παραδοθεί βοήθεια που να σώσει ζωές».

«Επαναλαμβάνω ότι πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους δεν μπορούν έτσι απλά να τους πάρουν και να τους μετακινήσουν νότια, όπου συνεχίζονται επαναλαμβανόμενοι βομβαρδισμοί. Δεν υπάρχει καμία παροχή βοήθειας ούτε καταφύγιο εκεί. Πρέπει να μπορούμε να κάνουμε παραδόσεις σε αυτούς τους ανθρώπους και να προσφέρουμε βοήθειας σε οποιονδήποτε είναι σε ανάγκη», προσέθεσε.

Το φάσμα της πείνας είναι επίσης πάνω από τη Γάζα, καθώς «υπάρχει έλλειψη βασικών προμηθειών. Η τροφή και το νερό τελειώνουν, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν όλο και πιο απελπιστικές συνθήκες», είπε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης Αμπίρ Ετέφα. Υπογράμμισε επίσης ότι και στη Δυτική Όχθη, η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. 

Στην τελευταία άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας, την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι περιλαμβάνονταν 10 φορτηγά με τροφή, νερό και φάρμακα, ενώ την αποστολή συμπληρώνουν 10 ξένοι γιατροί.

Συνολικά, από το Σάββατο όταν ξεκίνησε η είσοδος φορτηγών από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, στη Γάζα έχουν περάσει από την Αίγυπτο 84 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια. «Είναι σταγόνα στον ωκεανό» των αναγκών για τα 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους, όπως τονίζεται. Σημειώνεται πως οι εκτιμήσεις θέλουν να χρειάζονται τουλάχιστον 100 φορτηγά με εφόδια ημερησίως.

Σημειώνεται εξάλλου ότι η καταγραφή των πραγματικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι στη Γάζα έρχεται με τεράστιο κόστος για τους ανθρώπους των ΜΜΕ. Σύμφωνα με το AlJazeera τουλάχιστον 30 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, οι 25 από αυτούς Παλαιστίνιοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: