ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Γ. Μόσχος: «Ο γιος του Ντούτσε βομβάρδισε την Πάτρα»


Εκδήλωση μνήμης αύριο Σάββατο - Ο πατρινός συγγραφέας θα μιλήσει για την κήρυξη του πολέμου εις βάρος της χώρας μας και τη δημιουργία του Αλβανικού Έπους

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΛΗΔΑΣ, ΝΑΝΑΣ ΚΑΙ ΣΠΥΡΟΥ ΔΟΥΚΑ» ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΛΑΟΥ

Ενα διπλό μήνυμα θα σταλεί αύριο Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023, ώρα 7 μμ από τον συγγραφέα Γεώργιο Μόσχο, -σύμφωνα με άρθρο του δημοσιογράφου που δημοσιεύεται σήμερα στην πατραϊκή εφημερίδα Πελοπόννησος, κατά τη δεύτερη συνάντηση ιστορικής μνήμης που διοργανώνουν το Ιδρυμα «Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα» και η Διακίδειος Σχολή Λαού, με αφορμή την επέτειο του «ΟΧΙ».

Ποιο είναι αυτό το διπλό μήνυμα; Οπως αναφέρει και ο ίδιος ο ομιλητής: «Αφενός πατριωτικό κι αφετέρου για τους διαχρονικούς κινδύνους που μπορούν να επιφέρουν οι ιδεολογίες που είχαν επικρατήσει τα χρόνια του 1940 μεταξύ απολυταρχικών καθεστώτων».

Ο Γεώργιος Μόσχος θα ξεδιπλώσει όλο το χρονικό εκείνης της περιόδου, το οποίο θα αναπτύξει μέσα από τις πολυετείς έρευνές του, αλλά και χάρη στο ότι ο ίδιος αποτελεί απόγονο πολεμιστών του αντιναζιστικού-αντιφασιστικού αγώνα το διάστημα 1941-1944.

 «Θα μιλήσουμε για το ιστορικό γεγονός, για τα αίτια και τις αφορμές του και για τις επιδράσεις του στον μεταπολεμικό κόσμο» δήλωσε στην «Π» ο γνωστός συγγραφέας. 

«Θα ξεκινήσουμε με μια εισαγωγή για το πώς ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και για τα ομοειδή καθεστώτα Ιταλίας και Ελλάδας» παρατήρησε ο Γ. Μόσχος και πρόσθεσε:

«Από τη μια είχαμε τα γεωπολιτικά συμφέροντα της φασιστικής Ιταλίας του Μουσολίνι, ο οποίος πίστευε ότι μπορούσε να επανασυστήσει την αρχαία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σε βόρεια Αφρική και Βαλκάνια. 

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ξέσπασε από τους εθνικισμούς της εποχής. Μετά τη Συνθήκη των Βερσαλλιών είχε γίνει μια αναδιανομή εδαφών και συνόρων, που δεν είχαν ικανοποιήσει πολλά κράτη. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, δέχθηκε τριπλή επίθεση, όχι μόνο από Ιταλία και Γερμανία, αλλά και από τη Βουλγαρία».

Ο Γ. Μόσχος θα εστιάσει, βεβαίως στο πώς ενεπλάκη η πόλη μας σε όλη αυτή την πολεμική αντιπαράθεση, καθώς το θέμα που θα αναπτύξει είναι σχετικό με την κήρυξη του πολέμου από Ιταλία και Αλβανία εις βάρος της χώρας μας και τη δημιουργία του Αλβανικού Έπους. 

«Το ξέρατε ότι ο γιος του Μουσολίνι, Μπρούνο, ο οποίος υποτίθεται ότι λάτρευε τον ελληνικό πολιτισμό, συμμετείχε ως νεαρός πιλότος στον βομβαρδισμό της Πάτρας; Οτι οι Ιταλοί νόμισαν πως οι νεραντζιές της Τριών Ναυάρχων ήταν στρατός και βομβάρδισαν την περιοχή;». 

Ποιο είναι, όμως, το μεγάλο και διαχρονικό μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Γ. Μόσχο; «Οτι τα φασιστικά καθεστώτα μόνο κακό προκαλούν στην ανθρωπότητα». 

Η αυριανή εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμό από τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο και την τέλεση μνημοσύνου για τους ήρωες του 1940.

Δεν υπάρχουν σχόλια: