Η εκπρόσωπος στον Πολιτιστικό Οργανισμό Πάτρας της δημοτικής παράταξης ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ, Μαρία Κουρμπανά, χαιρετίζοντας την χθεσινή εκδήλωση της παράταξης στον Έσπερο, ανέφερε τα παρακάτω:
«Η Ώρα Πατρών στα δύο χρόνια της αυτοδιοικητικής της παρουσίας της έχει επιδιώξει με προτάσεις και παρεμβάσεις να δώσει ρεαλιστική προοπτική στην πολιτιστική διαχείριση του Δήμου.
Οι εκπρόσωποί της στα νομικά πρόσωπα με αναφορά στον πολιτισμό, έχουν επιχειρήσει να διαμορφώσουν μια άλλη αντίληψη που θα κινητοποιήσει το σύνολο των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης.
Η Πάτρα με τη ισχυρή της πολιτιστική παρουσία και κληρονομιά δεν επιτρέπεται να παραμένει σε εσωστρέφεια εντός των τειχών της, αλλά οφείλει διαρκώς να αναπτύσσει δεσμούς και να μεταλαμπαδεύει την πολιτιστική της δραστηριότητα.
Διαθέτει μια πλούσια και μακραίωνη παρουσία σε πολλαπλές εκφάνσεις του πολιτισμού και δυστυχώς τα τελευταία 7 χρόνια δεν υπάρχει βούληση και στρατηγική για την διατήρηση και συνέχιση της πολιτιστικής ανάπτυξης της πόλης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η απαξίωση θεσμών από τη δημοτική αρχή όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας και το Καρναβάλι, που διαχρονικά αποτελούσαν κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα με αντανάκλαση στην τουριστική και την οικονομική ανάπτυξη της πόλης μας.
Σημαντικό είναι επίσης να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα τόσο για τα δημοτικά διατηρητέα κτήρια, που αποτελούν τοπόσημα όσο και για την συνολική εικόνα της πόλης, που με τους αδέξιους χειρισμούς της δημοτικής αρχής δείχνει παγωμένη στο χρόνο και μαραζωμένη.
Στα δύο χρόνια της αυτοδιοικητικής μας παρουσίας, θέσαμε προβληματισμούς, καταθέσαμε προτάσεις και σαφώς ταχθήκαμε σθεναρά απέναντι σε διοικητικές και διαχειριστικές πρακτικές μελών της δημοτικής αρχής.
Με εφαλτήριο το πρόγραμμα του πολιτισμού όπως είχε διαμορφωθεί προεκλογικά, επιδιώξαμε με παρεμβάσεις τη βελτίωση αλλά και την ανάδειξη εσφαλμένων πρακτικών
Προτείναμε και ζητήσαμε:
· Την επαναλειτουργία του Δημοτικού Ωδείου επί της οδού Μαιζώνος και Αράτου με τη δημοτική αρχή να εκμισθώνει νέο χώρο
· Την παρέμβαση της δημοτικής αρχής για την αξιοποίηση της Achaia Clauss και τη μετατροπή της σε μουσείο οίνου
· Την δημιουργία περιφερειακών δανειστικών βιβλιοθηκών και κινητής δανειστικής βιβλιοθήκης.
· Την αναδιάρθρωση της δομής του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου και τον εμπλουτισμό του με νέες τεχνολογίες (κινηματογράφου, φωτογραφίας, video art κλπ).
· Την ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων και συλλόγων που παράγουν σημαντικό έργο στην πόλη ,κάτι που εν μέρει γίνεται αλλά με απευθείας αναθέσεις και εσωτερική επιλογή
· Τη δημιουργία νέων μουσειακών χώρων πόλης και σύγχρονου πολιτισμού
· Την εξαγορά του θερινού κινηματογράφου ΑΕΛΛΩ και την δημιουργία δημοτικού κινηματογράφου……. στην Πάτρα δεν υπάρχει θερινή κινηματογραφική αίθουσα…….
· Την σύνταξη μελέτης και την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ανάδειξη και σύνδεση μνημείων με αναφορά στην απελευθέρωση της Πάτρας ώστε να υπάρξει ένα τρίπτυχο, Αγγλικανική Εκκλησία, καταφύγιο και βίλα Λυμπερόπουλου με τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης μουσειακής αξιοποίησης τοποσήμων
· Την αξιοποίηση εγκαταλειμμένων και λεηλατημένων δημοτικών ακίνητων με στόχο τη δημιουργία πολιτιστικών δομών σε συνδιασμό με ειδικό πρόγραμμα αναστήλωσης για τα διατηρητέα και χαρακτηρισμένα κτήρια
· Την ανάπτυξη σχέσεων των δημοτικών οργανισμών με τις σχολικές και πανεπιστημιακές δομές της πόλης
· Με βάση την πρόταση μας έγινε επαναπρόσληψη των απολυμένων μουσικών της δημοτικής μπάντας εξασφαλίζοντας τους πόρους από τον προϋπολογισμό του Πολιτιστικού Οργανισμού από αδιάθετους πόρους.
· Καταθέσαμε ολοκληρωμένο πλαίσιο για την επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ
Σε ότι αφορά το Καρναβάλι προτείναμε
1. Τη Διεθνοποίηση του Πατρινού Καρναβαλιού ώστε να καταταγεί δικαίως, ανάμεσα στα μεγαλύτερα της Ευρώπης, ανοίγοντας δρόμους και στον τουρισμό, προς όφελος όλης της πόλης και όχι μόνο.
2. Τη διεκδίκηση νέας χρηματοδότησης από το ΥΠ.ΠΟ για να επαναφέρουμε το θεσμό «ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ- ΤΕΧΝΕΣ»
3. Την επανεγγραφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση Καρναβαλικών Πόλεων
4. Τη διεκδίκηση δημιουργίας σχολής καρναβαλικών κατασκευών, με την προσθήκη ειδικότητας στο Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ Πατρών).
5. Τη συμμετοχή σε εμπορικού ενδιαφέροντος εκθέσεις με καρναβαλικό περίπτερο
6. Την επαναφορά των θεσμών «Διεθνές Θέατρο Δρόμου» και «Δρόμου Δρώμενα»
7. Την ανάληψη πρωτοβουλίας σύστασης «Φορέα Ελληνικών Καρναβαλικών Πόλεων»
8. Τη διοργάνωση τελετών Έναρξης και Λήξης αντάξιων του Θεσμού και της ιστορίας του Καρναβαλιού μας.
Η πανδημία δεν επέτρεψε την διεξαγωγή των καρναβαλικών εκδηλώσεων τα δύο τελευταία χρόνια και θα μπορούσε η περίοδος αυτή να αποτελέσει ευκαιρία αναστοχασμού και επανασχεδιασμού ώστε να λήξει η παρατεταμένη απαξίωση του θεσμού τα τελευταία 5 χρόνια
Αντ’ αυτού η δημοτική αρχή επέλεξε την πόλωση, την διακοπή κάθε επικοινωνίας με τους καρναβαλιστές, την εκδίωξη τους από τον χώρο που δημιουργούν και την σωρεία απευθείας αναθέσεων για αμφιβόλου ποιότητας διαδικτυακές δράσεις
Η πρόταση μας ήταν η δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων για το Πατρινό Καρναβάλι στο Ριγανόκαμπο , ώστε να φιλοξενηθούν και τα καρναβαλικά πληρώματα
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι υποδείξαμε και χρηματοδοτικά εργαλεία για την οικονομική ενίσχυση των οργανισμών
Η Ώρα Πατρών και το επόμενο χρονικό διάστημα θα καταθέτει τις προτάσεις για την πολιτιστική διαχείριση. Θεωρούμε ότι ο πολιτισμός είναι ένας τομέας που με συντεταγμένη διαχείριση μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα, προφανώς όχι στο οικονομικό επίπεδο αλλά ως μια ολιστική προσέγγιση με τους δημότες να απολαμβάνουν ψυχαγωγία και ερεθίσματα για το μέλλον».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου