ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Ενημερωτική εκδήλωση για την Οστεοπόρωση

 



Την Δευτέρα 25-10-2021 στις 6.00 μμ το απόγευμα στoν Πολυχώρο Αγορά Αργύρη

Η Κλινική Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού του ΠΓΝΠ (Διευθυντής Καθηγητής Ορθοπαιδικής κος Μίνως Τυλλιανάκης) διοργανώνει εκδήλωση για το κοινό, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης  (20 Οκτωβρίου).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στoν Πολυχώρο Αγορά Αργύρη την Δευτέρα την 25-10-2021 στις  6 .00 μμ το απόγευμα, αποτελεί δε, επίσημη δράση του Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (International OsteoporosisFoundation, IOF) στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση θα είναι υβριδική ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση με την υποστήριξη του Δήμου Πατρέων και της Αντιδημαρχίας Υγείας και Πρόνοιας.

Το διαδικτυακό δωμάτιο της εκδήλωσης θα είναι ανοιχτό για τους συμμετέχοντες από τις 17:30, στο παρακάτω λινγκ:

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/89579213620?pwd=WnRoOUJpa0U2UlRNTXNnY2pqYzZ3UT09

Meeting ID: 895 7921 3620
Passcode: 2021

Την διοργάνωση  στηρίζει και προσφέρει τη φιλοξενία το Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» παράρτημα Πάτρας.

Για φυσική παρουσία επικοινωνείτε με  τους διοργανωτές (κ Διονυσιώτη - κ Συροκώστα) 

Η οστεοπόρωση είναι δυ­νατό να προληφθεί


Η οστεοπόρωση - όπως και η υπέρταση - εξελίσσεται προοδευτικά για μακρό χρονι­κό διάστημα χωρίς κλινικές εκδηλώσεις. Έχει χαρακτηριστικά λεχθεί ότι «αν η υπέρταση είναι ο ύπουλος δολοφόνος η οστεοπόρωση είναι ο ύπουλος κλέφτης. 

Διάχυτοι επίμονοι, ήπιας έντασης πόνοι στην πλάτη (ραχιαλγία), ιδιαίτερα σε γυναίκες άνω των 45 ετών, στην οσφυϊκή χώρα (οσφυαλγία) αποτελούν τις πρώτες κλινικές εκδηλώσεις. Μερικές φορές μεσολαβούν οξέα επώδυνα επεισόδια που οφείλονται σε μικροδοκιδικά κατάγματα. 

Ο πόνος σ' αυτές τις περι­πτώσεις επιτείνεται ζωστηροειδώς κατά μήκος των πλευρών, δεν βελτιώνεται με την κατάκλιση και υποχωρεί μετά 3-4 εβδομάδες. Έρευνες στις Η.Π.Α έδειξαν ότι η οστεοπόρωση είναι υπεύθυνη για την οσφυαλγία σε 15% των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών και σε 50% εκείνων που πέρασαν τα 75. 

Καθώς η πάθηση προχωρεί, οι κινήσεις της ΣΣ περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό και είναι επώδυνες. Αρκετά συχνά σε μεγάλης ηλικίας άτομα παρατηρείται προοδευτική παραμόρφωση της ΣΣ σε κάμψη (χαρακτηριστική κύφωση).

Πολλές φορές αιφνίδιος πόνος στην θωρακική η οσφυϊκή μοίρα της ΣΣ, κατά τη διάρκεια μιας φυσιολο­γικής κίνησης ή άρσης μικρού βάρους, αποτελεί την πρώτη κλινική εκδήλωση, που οδηγεί σε έλεγχο και διάγνωση της πάθησης με την αποκάλυψη ενός συμ­πιεστικού κατάγματος.

Η οστεοπόρωση είναι δυ­νατό να προληφθεί. Η δημιουργία της, όπως έχει ήδη λεχθεί, εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες: Την κορυφαία οστική μάζα που ολο­κληρώνεται στα 35 περίπου χρόνια, και το ρυθμό οστι­κής απώλειας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: