ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Πολλά φλιτζάνια καφέ ανεβάζουν την χοληστερόλη

 


Αντιθέτως, η καθημερινή μετρημένη κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη

 Σε μια καινοτόμο για τα παγκόσμια δεδομένα γονιδιακή μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας βρήκαν ότι η μακροχρόνια και αυξημένη κατανάλωση καφέ –δηλαδή περισσότερες από έξι κούπες την ημέρα- μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των λιπιδίων στο αίμα και ως εκ τούτου να εντείνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το πιο σημαντικό, μάλιστα, είναι ότι ο συσχετισμός αυτός είναι θετικός και εξαρτάται από τη δοσολογία, που σημαίνει ότι όσο περισσότερο καφέ πίνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Clinical Nutrition.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 362.571 συμμετέχοντες στη βρετανική βιοτράπεζα, ηλικίας 37-73 ετών, και πραγματοποίησαν λεπτομερή ανάλυση.

«Η τακτική κατανάλωση καφέ συμβάλλει σε ανεπιθύμητο λιπιδικό προφίλ που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την καρδιά», αναφέρει η  ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και καθηγήτρια Elina Hyppönen και συμπληρώνει:

«Τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και καθώς οι κόκκοι του καφέ περιέχουν μια πολύ ισχυρή ένωση που μπορεί να αυξήσει την χοληστερόλη, την καφεστόλη, ήταν σημαντικό να τα εξετάσουμε συνδυαστικά».

Η καφεστόλη περιέχεται κυρίως στις ποικιλίες καφέ, όπως ο γαλλικός και ο ελληνικός, αλλά και στον εσπρέσο. Αντιθέτως, υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου καφεστόλη στον φιλτραρισμένο και τον στιγμιαίο καφέ.

Η καθημερινή κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη

Ακριβώς όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, έτσι και ο διαβήτης είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί να λειτουργούμε προληπτικά, για να αποφευχθεί.
Εκτός από τον τρόπο ζωής και τις αλλαγές στη διατροφή, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός δημοφιλούς ροφήματος κάθε μέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Έρευνα έδειξε ότι ο καφές μπορεί να προσφέρει περισσότερα από το να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενέργεια. Μια ομάδα ερευνητών από το αμερικανικό Ινστιτούτο Επιστημονικών Πληροφοριών για τον Καφέ, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό “αφοσιωμένο στη μελέτη και αποκάλυψη επιστημών που σχετίζονται με τον καφέ και την υγεία”, ανέλυσε 30 μελέτες που περιελάμβαναν αθροιστικά δεδομένα για σχεδόν 1,2 εκατομμύρια συμμετέχοντες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που έπιναν τρία έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν 2 φλιτζάνια ή λιγότερο. Αλλά δεν ήταν μόνο ο κανονικός καφές που είχε πρόσθετα οφέλη για την υγεία: ακόμη και όσοι έπιναν καφέ χωρίς καφεΐνη είδαν τον κίνδυνο διαβήτη να μειώνεται με τον ίδιο ρυθμό.

πηγή: ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: