ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Στη Βουλή το ζήτημα του Πολιτισμού των Βλάχων

Πραγματοποιήθηκε η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχη Πολιτισμού, Σίας Αναγνωστοπούλου, προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, με θέμα την αναθεώρηση της  απόφασης έγκρισης επιχορήγησης της πρότασης της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων. σσήμερα Δευτέρα 18.10.20.21.

Στη Βουλή έφθασε η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, με θέμα την  αναιτιολόγητη ανάκληση της  αρχικής απόφασης έγκρισης επιχορήγησης της πρότασης της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων.

Η κ. Αναγνωστοπούλου στην πρωτολογία της αναφερόμενη στην απόφαση της κ. Μενδώνη, με την οποία αναθεώρησε μέσα σε δύο μήνες προηγούμενη απόφασή της όπου ενέκρινε οικονομική ενίσχυση της πρότασης με τίτλο: «Δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων» της Επιστημονικής Εταιρείας  του Πολιτισμού των Βλάχων,τόνισε πως η υπουργός δεν αιτιολόγησε την αναίρεση της απόφασής της στην Επιστημονική Εταιρεία και αναγκάστηκε να το κάνει μόνο στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου και συγκεκριμένα σε ερώτηση του βουλευτή του Μέρα25 κ. Αρσένη, μόλις πριν μία εβδομάδα. Η υπουργός έφερε αντιμέτωπη μία επιστημονική επιτροπή με πολιτιστικούς συλλόγους. «Από πότε μία επιστημονική επιτροπή κρίνεται με τέτοια κριτήρια; Από πότε εγκρίνεται ή απορρίπτεται η πρόταση  μίας επιστημονικής επιτροπής ελλήνων επιστημόνων με κριτήριο αν συμφωνούν πολιτιστικοί σύλλογοι;», σημείωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής.

Επίσης, η Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διερωτήθηκε από πότε η επιστημονική έρευνα έχει ανάγκη αντιπροσώπευσης και μάλιστα της πλειοψηφίας, όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη. «Εσείς υιοθετείτε την αντίληψη κάποιων, ότι δεν υπάρχει βλαχική γλώσσα, είναι ιδίωμα. Και ερωτώ –γιατί εδώ πάμε σε επικίνδυνα μονοπάτια του παρελθόντος- ποιας γλώσσας ιδίωμα είναι»; «Είπατε κ Μενδώνη, ανάμεσα στα άλλα ότι αν εγκρίνατε πρόταση, που δεν εκφράζει την πλειοψηφία των πολιτιστικών συλλόγων, τότε οι Βλάχοι θα ετεροπροσδιορίζονταν. Φτάνουμε τώρα να αφήνουμε υπόνοιες για αντεθνικώς δρώντες»;

Κλείνοντας, η κ. Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε και στην παραίτηση του ΔΣ του Εθνολογικού και  Λαογραφικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης, η οποία έγινε εν μέσω καταγγελιών για υπόγειες διαδρομές  μέσα στο μουσείο, ανθρώπων που εμφανίζονται ως «αυτόκλητοι υπερασπιστές του έθνους», καταγγελίες που τους ώθησαν σε παραίτηση. «Οφείλετε κ. Μενδώνη να πάρετε μία θέση και να μην φαίνεται ότι ταυτίζεστε με επικίνδυνες και σκοτεινές απόψεις».

Από την πλευρά της η κ. Μενδώνη στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την ανεπίτρεπτη διακοπή της χρηματοδότησης της πρότασης της Επιστημονικής Εταιρείας του Πολιτισμό των Βλάχων επέμεινε σε μια προκλητική  και  διχαστική γραμμή  ανάμεσα σε πολιτιστικούς και επιστημονικούς συλλόγους, αλλά και ανάμεσα σε σωματεία και ενώσεις των Βλάχων. Με εμφανή την προδιάθεση να μετακυλήσει τις ευθύνες της για την διάσπαση της ενότητας και την αποδυνάμωση της ποικιλομορφίας  της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και τις «σκοτεινές διαδρομές» και πρακτικές σε σημαντικά μουσεία, δεν δίστασε να επιτεθεί ακόμη και προσωπικά σε επιστήμονες και πρόσωπα καθολικής αποδοχής και αναγνωρισμένης επιστημονικής δράσης. Χωρίς τελικά να απαντήσει στην ουσία των ερωτημάτων.

Στη δευτερολογία της, η Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επεσήμανε ότι το μείζον είναι πως αυτοί οι άνθρωποι είναι Έλληνες και πως 200 χρόνια αυτό το έθνος έχει την αυτοπεποίθηση να λέει ότι διαθέτει ποικιλομορφία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι Βλάχοι είναι συστατικό και στοιχείο συγκρότησης του ελληνικού έθνους. «Δεν έχει να φοβάται τίποτα το έθνος, σε άλλες εποχές φοβόταν, σε άλλες εποχές έβλεπε αντεθνικώς δρώντες», σημείωσε.

 Η κ. Αναγνωστοπούλου απευθυνόμενη στην κ. Μενδώνη, έκλεισε την τοποθέτησή της διαβάζοντας ένα απόσπασμα  από άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη στην Καθημερινή:  «ο εκφασισμός μιας κοινωνίας, δεν έρχεται με τη Χρυσή Αυγή, αυτή είναι το αποτέλεσμα του εκφασισμού. Το ‘αίμα τιμή κλπ’ είναι προϊόν χρόνιων διδαχών και πολιτικών αποφάσεων, σαν της κ. Μενδώνη, που λογόκριναν ολόκκληρες περιοχές της ιστορικής γνώσης, στο όνομα της ευαισθησίας κάποιων, που όρισαν εαυτούς ως εκπροσώπους της κοινωνίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: