Κρατάμε μικρό καλάθι για την Συμφωνία και το συζητάμε χωρίς φωνές, χωρίς πατριδοκαπηλίες, χωρίς όλα αυτά τα οποία έχουμε ζήσει!
Η Σία Αναγνωστοπούλου στη Διαρκή επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του σ/ν του υπουργείου Εξωτερικών: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια» στην ομιλία της τόνισε τα εξή:
«Θέλω πριν ξεκινήσω, να ζητήσω και εγώ, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής και επειδή διαφωνώ με την συμφωνία, να μιλήσω στην Ολομέλεια. Άκουσα τους συναδέλφους, άκουσα και τον κ. Υπουργό. Μας κάλεσε μάλιστα ο τελευταίος συνάδελφος, ο κ. Καιρίδης να μην κάνουμε το ολέθριο λάθος για το έθνος αλλά και για εμάς κομματικά, να καταψηφίσουμε τη συμφωνία.
Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον. Επικαλέστηκε ο κ. Υπουργός με τη νηφαλιότητα που τον διακρίνει ότι, και η Ουάσιγκτον υποδέχτηκε με χαρά τη συμφωνία αλλά και η Άγκυρα θορυβήθηκε από αυτή την συμφωνία.
Να σας υπενθυμίσω αγαπητέ κ. υπουργέ πως τα ίδια έγιναν σε μία άλλη ιστορική συμφωνία, στη Συμφωνία των Πρεσπών. Να θυμίσω τι έγινε μέσα και απέξω από τη Βουλή; Για να έχουμε και λίγο το μέτρο του πως συζητάει αυτή η Αξιωματική Αντιπολίτευση, αυτά τα σοβαρά θέματα.
Επειδή λοιπόν εμείς δεν δεχόμαστε την παραμικρή κριτική –όπως δεν κάνουμε σε κανέναν την παραμικρή κριτική- για θέματα πατριωτισμού, δεν θεωρούμε καμία από τις πατριωτικές δυνάμεις λιγότερο ή περισσότερο πατριωτικές, μιλάμε όμως με επιχειρήματα και στο πλαίσιο της δημοκρατίας.
Τι θεωρούμε ο καθένας πατριωτισμό; Αφού λοιπόν –και όλοι το αναγνωρίζουμε- βρισκόμαστε σε μία δύσκολη περίοδο, περίοδο μετάβασης διεθνώς αλλά και στην περιοχή μας, με μία Τουρκία η οποία έχει μία αναθεωρητική πολιτική, επιθετική κλπ, ο καθένας από εμάς, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, έχουν άλλα ματιά στο πως βλέπουν τα πράγματα.
Αν για εμάς η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η πρώτη μεγάλη κίνηση πάνω στη λεγόμενη εθνική γραμμή –γιατί άκουσα κραυγές ότι σπάμε την εθνική γραμμή (δεν συζητάμε πόσο την σπάτε εσείς…)- και έχοντας ως γνώμονα ότι η χώρα πρέπει να γίνει ενεργητικός παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας άρα τακτοποιεί τη γειτονιά της και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και επιβάλλει αι στις μεγάλες δυνάμεις την πολιτική ειρήνης που έχει (έτσι έγινε με τη Συμφωνία των Πρεσπών).
Κύριε υπουργέ μετά και από όσα έχετε πει, γιατί δεν έχετε φέρει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία εδώ στη Βουλή; Τι φοβάστε;
Σήμερα είπε και ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, ότι «η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να μπει στην ΕΕ και συμφωνούμε κλπ». Γιατί δεν έρχονται αυτά τα μνημόνια; Η εθνική πολιτική θα παιχτεί σε σχέση με τις ισορροπίες μέσα στη ΝΔ και την ακροδεξιά της πτέρυγα; Θέτοντας σε κίνδυνο την περιοχή μας αλλά και την ίδια τη χώρα για μία ειρήνη που οικοδομήσαμε με τόσο κόπο; Και αυτό για εσάς είναι πατριωτισμός;
Περιμένουμε να έρθουν τα μνημόνια συνεργασίας άμεσα στην ελληνική Βουλή και ΄όχι να βγαίνουν βουλευτές της ΝΔ στις τηλεοράσεις να μιλάνε για το κράτος των Σκοπίων και να χαίρονται που η Βουλγαρία θέτει εμπόδια. Αυτά είναι σοβαρά θέματα.
Σχετικά με την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: τα είπε ο εισηγητής μας, τα είπαν οι συνάδελφοι βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ θέλω να ρωτήσω ένα πράγμα, έχοντας πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει στη γειτονιά μας και τι συμβαίνει με την Τουρκία: σε ενάμιση χρόνο κάναμε αύξηση των αμυντικών δαπανών 40 φορές, τι μπορεί να σημαίνει αυτό;
Τί είδους πατριωτική γραμμή είναι αυτή; Τί είδους εθνική και κοινωνική συνοχή εξασφαλίζει; Θα πρέπει να συζητήσουμε ότι η οποιαδήποτε συμφωνία –να την πούμε ιστορική, να την πούμε- πρέπει να μπαίνει σε ένα πλαίσιο δικής μας πολιτικής που θα έχει έναν ορατό ορίζοντα, με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, σε αυτό που θέλουμε εμείς; Σπάτε λοιπόν ή δεν σπάτε εσείς την εθνική γραμμή; Ότι η χώρα και μετά από όσα έχει υποστεί ιστορικά, δεν εμπλέκεται σε παιχνίδια που την ξεπερνούν και τα οποία δεν είναι δικά της;
Πείτε μου σε ποιο πλαίσιο της εθνικής γραμμής εντάσσεται από τη μία μεριά η αποστολή των Patriot και των στρατιωτών στη Σαουδική Αραβία; Και σε ποια στρατηγική εντάσσεται, το εκστρατευτικό σώμα, η συνδρομή της Ελλάδας στη Γαλλία στο Σαχέλ «για παράδειγμα»; Αυτό το «για παράδειγμα» εσείς το ξέρετε καλύτερα από μένα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για τέτοιες συμφωνίες. Και προσπαθείτε να χτυπήσετε την Αξιωματική Αντιπολίτευση γιατί αυτό το κάνει μείζον θέμα; Αν δεν κάνει αυτό μείζον θέμα ποιο θα κάνει; Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι οι εθνικοί στρατοί έγιναν για να απολογούνται οι κυβερνήσεις πού και γιατί στέλνουν σε πόλεμο τους δικούς τους πολίτες.
Άλλο είναι ‘’συμμετέχει η χώρα’’ βάσει των διεθνών κανόνων σε διεθνή σχήματα που αναφέρονται στον ΟΗΕ κλπ και άλλο η χώρα κάνει μία συμφωνία για αμοιβαία συνδρομή.
Δεν σχολιάζω το άρθρο 2. κ. Δένδια, σας εκτιμώ πολύ και ξέρω ότι καταλαβαίνετε και εσείς ότι είναι πολύ έωλο το επιχείρημα ή αυτό που άκουσα ότι μία φρεγάτα ή οτιδήποτε, είναι επικράτεια της Ελλάδας άρα εκεί θα έχουμε συνδρομή.
Θα κλείσω με ένα πράγμα: Ωραία όλα αυτά. Μα μία γραμμή της Νέας Δημοκρατίας, που να μην είναι αλλοπρόσαλλη;
Γιατί εγώ βλέπω μία αλλοπρόσαλλη γραμμή. Πότε σε δύο βάρκες, πότε από εδώ, πότε από εκεί, το οποίο δημιουργεί πάρα πολλές απορίες. Δηλαδή, πάμε για μια ευρωπαϊκή αμυντική συμφωνία, η οποία, βεβαίως, πρέπει να γίνει και βεβαίως πρέπει να την κάνουμε και από τη μια μεριά έχουμε τον κύριο Μητσοτάκη πιστό εταίρο, τον πιο πιστό εταίρο της Αμερικής, από την άλλη μεριά μία αμυντική συνεργασία, που τη λέτε ιστορική-στοιχειοθετήστε το- που οδηγεί σε αυτή την ευρωπαϊκή ενιαία αμυντική πολιτική.
Δεν το βλέπουμε αυτό, κύριε Δένδια. Έχουμε, λοιπόν, κάθε λόγο, να κρατάμε μικρό καλάθι και να μπορούμε να το συζητήσουμε και να είμαστε και εναντίον, χωρίς φωνές, χωρίς πατριδοκαπηλίες, χωρίς όλα αυτά τα οποία έχουμε ζήσει. Ευχαριστώ πολύ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου