ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Ειδήσεις από την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας


Συνάντηση εργασίας του CREADIS3 στην Πάτρα
Τις σημαντικές εμπειρίες που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στις επισκέψεις μελέτης (Study Visits) του έργου CREADIS3, παρουσίασαν οι συμμετέχοντες την 7η Συνάντηση Εργασίας (Stakeholder Group Meeting),που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στην Πάτρα. 

Ήταν στο πλαίσιο  της πρώτης φάσης του έργου CREADIS3 – InterregEurope (SmartSpecialisationCreativeDistricts - Δημιουργικές Περιοχές έξυπνης εξειδίκευσης -ΠΔΒ). Την συνάντηση το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που υλοποιεί το έργο, με τη συμμετοχή άλλων πέντε ευρωπαίων εταίρων.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση από τους εμπλεκόμενους (Stakeholders) του Κλάδου Πολιτισμού & Δημιουργικότητας των εμπειριών τους, καθώς και των δράσεων που έχουν επιλεγεί για το τελικό Σχέδιο Δράσης (ActionPlan) η παρακολούθηση του οποίου αποτελεί αντικείμενο της Β’ Φάσης του έργου. 
Ο Βασίλης Παπασωτηρόπουλος, εκπροσωπώντας το Aroma Innovation Hub,παρουσίασε την εμπειρία που αποκόμισε από τη γνωριμία του με το δημιουργικό οικοσύστημα της Κεντρικής Φινλανδίας, ενώ ο Θεόδωρος Τσούμπελης, εκπροσωπώντας το Επιμελητήριο της Αχαΐας, μετέφερε την εμπειρία του από την επίσκεψη στη Χώρα των Βάσκων, οι οποίοι αποτελούν εξαιρετικό πρότυπο για την αξιοποίηση της αναδυόμενης Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας.
Ο Βασίλης Αυδίκος, εκπροσωπώντας το Πάντειο Πανεπιστήμιο, παρουσίασε τη συμμετοχή του στο Study Visit, που διοργάνωσε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Αρχαία Ολυμπία, καταθέτοντας την πεποίθηση του για την επιτυχία της διήμερης εκδήλωσης και την ικανοποίηση των συμμετεχόντων. Ακολούθως, ο Ανδρέας Τσιλίρας, παρουσίασε την εμπειρία του από την επίσκεψη του στην ιταλική περιφέρεια της Emilia-Romagna, η οποία επίσης έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση της Πολιτιστικής Δημιουργικής Βιομηχανίας.
Το πρώτο μέρος της συνάντησης ολοκληρώθηκε με την Αθανασία Σφακιανάκη, που εκ μέρους του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, παρουσίασε τις τρέχουσες εξελίξεις στο οικοσύστημα των Πολιτιστικών Δημιουργικών Βιομηχανιών της Σλοβακίας.
Το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων τόνισε τη σπουδαιότητα  της ανταλλαγής γνώσης και αλληλεπίδρασης με πιο προηγμένες αγορές που δίνουν τη δυνατότητα στους τοπικούς φορείς να προσδιορίσουν σωστά τη θέση τους και τη στρατηγική τους προσέγγιση προς την επιτυχία.
Ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου, εξωτερικός συνεργάτης του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έργο Creadis3, παρουσίασε αναλυτικά τις πέντε (5) προτεινόμενες δράσεις του τελικού Σχεδίου Δράσης (ActionPlan) που θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της Β’ Φάσης. Οι πλέον σημαντικές δράσεις είναι: η “Δημοσίευση Πρόσκλησης Υποβολής Επενδυτικών Σχεδίων για Δημιουργικές Επιχειρήσεις και η Παρακολούθηση Υλοποίησης” προϋπολογισμού 7,8 εκατομμυρίων €, η “Σύνδεση του «Creadis3» με το έργο «CREATIVE HUBS» του Interreg VA Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020”που στοχεύει στη δημιουργία αντίστοιχων δημιουργικών κόμβων στις τρεις πρωτεύουσες της περιοχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και, τέλος η Ίδρυση της Κοινοπραξίας “Αναζήτηση Καινοτομίας της Πολιτιστικής & Δημιουργικής Βιομηχανίας στην περιοχή Αδριατικής - Ιονίου (AI-CCI-IQ)”στο πλαίσιο της πλατφόρμας έξυπνης εξειδίκευσης S3 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τέλος, η “Ανάπτυξη Εργαλείου για την Αξιολόγηση της Αποτελεσματικότητας των Έργων - Δράσεων της Περιφέρειας” και η “Δημιουργία Διαδικτυακής Εφαρμογής - Ημερολογίου Προσεχών Εκδηλώσεων στον Τομέα ΠΔΒ” ολοκληρώνουν τον πίνακα των δράσεων, που αναμένεται να έχουν θετική επίπτωση στον τοπικό κλάδο Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας. 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της μεθοδολογίας παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης και, ανοικτή συζήτηση με τους συμμετέχοντες σχετικά με πιθανές βελτιστοποιήσεις αυτού.
Ημερίδα Παρουσίασης Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ολοκλήρωσε το προσχέδιο του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) για τη Δυτική Ελλάδα το οποίο χρηματοδοτείται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Το ΠεΣΠΚΑ έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα της ΠΔΕ (www.pde.gov.gr/gr/enimerosi/diabouleuseis/item/12520.html) από 29 Οκτωβρίου 2019.
Στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης διαβούλευσης και ενημέρωσης των φορέων και του ευρύτερου κοινού για την ορθότερη κατάρτιση  του  ΠεΣΠΚΑ  θα πραγματοποιηθεί ημερίδα την Πέμπτη 19/12/2019, και ώρα 18:00, στην ισόγεια αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, Τριών Ναυάρχων 40, στην Πάτρα, όπου θα παρουσιαστεί από την ανάδοχο εταιρεία το ΠεΣΠΚΑ ΠΔΕ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος  Δημητρογιάννης αναφέρει ότι η μέγιστη δυνατή συμμετοχή και συναίνεση του συνόλου των κοινωνικών εταίρων (δημόσια διοίκηση, επιστημονική κοινότητα, παραγωγικές τάξεις, ενεργοί πολίτες, κλπ) στην προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή κρίνεται απαραίτητη προκειμένου το ΠεΣΠΚΑ να ολοκληρωθεί έγκαιρα και με πληρότητα, έτσι ώστε να αποτελέσει ένα ουσιαστικό στρατηγικό εργαλείο ολοκληρωμένου σχεδιασμού των απαραίτητων δράσεων και παρεμβάσεων για την προσαρμογή της περιφέρειας στην κλιματική αλλαγή.
Πρόγραμμα Ημερίδας
17:45 - 18:00  Προσέλευση – εγγραφές
18:00 - 18:15  Χαιρετισμοί
Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης
Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης
18:15 – 19:40  Παρουσίαση του ΠΕΣΠΚΑ (Ανάδοχος: ENVIROPLAN A.E.)
18:15 - 18:25  Εισαγωγικά στοιχεία
18:25 - 18:35  Εξεταζόμενοι τομείς φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος ΠΔΕ
18:35 – 18:50  Κλιματικές μεταβολές στην ΠΔΕ
18:50 – 19:05  Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ανά τομέα
19:05–19:20 Τρωτότητα τομέων και γεωγραφικών περιοχών ΠΔΕ στην κλιματική   αλλαγή
19:20–19:40 Δράσεις και μέτρα για την προσαρμογή της ΠΔΕ στην κλιματική αλλαγή
19:40 – 20:30 Παρεμβάσεις – Ερωτήσεις - Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: