«Είχαν προηγηθεί τρεις καταγγελίες το 2012 και το 2013 ότι είχαν
χρησιμοποιηθεί πλαστικές σφαίρες, αλλά και ότι ένα τέτοιο όπλο είχε
εντοπιστεί να κρατά αστυνομικός έξω από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ τον Φεβρουάριο του 2013»
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, για χρήση ελαστικών σφαιριδίων σε μέγεθος όσο οι μπάλες πινγκ-πονγκ, είναι η πρώτη επίσημη παραδοχή της αστυνομίας ότι έχει χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους όπλο, το οποίο θεωρείται ότι ανήκει στην κατηγορία των «λιγότερο θανατηφόρων όπλων» αναφέρει σε άρθρο της στην εφημερίδα ΑΥΓΗ σήμερα η δημοσιογράφος Έλλη Ζώτου και προκαλεί εντύπωση, καθώς ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης χθες αρνήθηκε την χρήση τέτοιου όπλου!
«Είχαν προηγηθεί τρεις καταγγελίες το 2012 και το 2013 ότι είχαν χρησιμοποιηθεί πλαστικές σφαίρες -μήπως τελικά ήταν ελαστικά σφαιρίδια;- στην Κερατέα, στις Σκουριές, αλλά και ότι ένα τέτοιο όπλο είχε εντοπιστεί να κρατά αστυνομικός έξω από τα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς τον Φεβρουάριο του 2013».
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει σχετική ερώτηση και ο τότε υπουργός Νίκος Δένδιας διέψευδε πάλι τη χρήση του όπλου σε διαδηλώσεις.
Πρόκειται για το όπλο γαλλικής κατασκευής Manuhrin MR-35 punch gun, που σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία έχει στη διάθεσή της ήδη από το 2011-2012. Το «άκακο» όμως αυτό όπλο δεν είναι τόσο άκακο, δεδομένου ότι, εάν το σφαιρίδιο ή αλλιώς η μπαλίτσα από το καουτσούκ χτυπήσει το κεφάλι ενός ανθρώπου, οι πιθανότητες είναι είτε να έχουμε έναν σοβαρό τραυματισμό, χωρίς να αποκλείεται ο θάνατος, είτε την απώλεια ενός ματιού, και στην κατασκευάστρια χώρα, τη Γαλλία! Στη Χιλή χρησιμοποιεί ανάλογη τεχνολογία, αλλά και σφαιρίδια μικρότερης διαμέτρου.
Σε εγχειρίδια βαλλιστικής δε σημειώνεται ότι η πιθανότητα να προκαλέσει το συγκεκριμένο όπλο ανοιχτό τραύμα εξαρτάται από το τι φοράει ο στόχος, χειμωνιάτικα ή καλοκαιρινά ρούχα.
Ν. Τόσκας: Πού θα φτάσει η κλιμάκωση επί το βιαιότερον;
Και ο πρ. Υπ. Νίκος Τόσκας, αναρωτήθηκε:
«Ποια είναι η αποστολή των ΕΚΑΜ; Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ), που σημαίνει ότι εδώ γίνεται κάτι που αποκαλύπτει γιατί υπάρχει αυτή η βιαιότητα. Σημαίνει ότι χρησιμοποιεί στις άρσεις των καταλήψεων αντιτρομοκρατικές μονάδες και ίσως χρησιμοποιεί και αλλού. Οι αντιτρομοκρατικές μονάδες είναι εκπαιδευμένες με ιδιαίτερη σκληρότητα, με όπλα, δεν είναι εκπαιδευμένες με ένα κλομπ να ρίχνουν ξύλο στους διαδηλωτές, έχουν μάθει σε εκπαίδευση με θανατηφόρα χτυπήματα και αποτελέσματα.
Εμείς ποτέ δεν είχαμε διανοηθεί να χρησιμοποιήσουμε τα ΕΚΑΜ για τέτοια πράγματα, είναι σαν να βάζεις τον στρατό σε αυτή την περίπτωση. Τα ΕΚΑΜ μαθαίνουν σκοποβολή κάθε μέρα, δεν μοιράζουν κλήσεις» δήλωσε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας στην «Αυγή», σημειώνοντας ότι: «Η Αντιτρομοκρατική έχει πάρα πολλά οπλικά συστήματα, αλλά απευθύνεται σε τρομοκράτες. Δηλαδή, όταν γίνει μια αεροπειρατεία, μια τρομοκρατική ενέργεια με ομήρους, αυτή είναι η δουλειά των ΕΚΑΜ. Εάν βάλουμε τα ΜΑΤ να ελέγχουν την τροχαία κίνηση, πώς σκεφτόσαστε ότι θα δουλέψουν;».
«Χρησιμοποίησαν αυτούς τους ανθρώπους που με τη σειρά τους χρησιμοποιήσανε ό,τι είχαν. Και αν δεν πετύχαιναν αυτά (σ.σ.: δηλαδή τα ελαστικά σφαιρίδια), δεν ξέρω τι άλλο, ούτε θέλω να σκέφτομαι τι άλλο μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν. Όταν βάζεις τον ελέφαντα σε ένα δωμάτιο, τι θα κάνει;
Άρα εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα, αν χρησιμοποιούνται τα ΕΚΑΜ γι’ αυτή τη δουλειά και αν χρησιμοποιείται και η αντιτρομοκρατική γι' αυτή τη δουλειά, πάμε για άλλα πράγματα.
Εδώ είναι μια στροφή όλης της πολιτικής που χρησιμοποιείται γι' αυτό το θέμα, γιατί, αν χρησιμοποιείς αντιτρομοκρατικές μονάδες, σημαίνει ότι θεωρείς αυτούς εκεί μέσα τρομοκράτες.
Επομένως πρόκειται για κλιμάκωση των μέσων τα οποία χρησιμοποιεί ο Χρυσοχοΐδης. Είναι κλιμάκωση επί το βιαιότερο. Όλα αυτά δεν χρησιμοποιούνται αν δεν δοθεί πολιτική κατεύθυνση. Η κλιμάκωση γίνεται με πολιτική κατεύθυνση» τονίζει
Και συμπληρώνει:
«Σε επιχειρησιακό επίπεδο, αν συνεχιστεί αυτό, πού θα φτάσουμε; Και από την άλλη μεριά βγαίνει η κυβέρνηση και ζητάει εθνική ενότητα στα άλλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και στα υπόλοιπα;».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου